back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με έδρα το Δήμο Λέρου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με έδρα το Δήμο Λέρου

Σε δημόσια τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου, στην αίθουσα συνεδριάσεών του σώματος στον Πλάτανο, η Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

Αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, διότι σε σύνολο εικοσιένα (21) μελών βρέθηκαν παρόντα δεκαεφτά (17) και απόντα τέσσερα (4) και ειδικότερα οι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: 1)Κωνσταντινίδης Ιωάννης, 2)Γιαννουκά- Κουμπάρου Θεοφανία, 3)Βασιλείου Κωνσταντίνος, 4)Τσακυριός Αναστάσιος, 5)Βιρβίλης Θεολόγος, 6)Καλούδης Εμμανουήλ, 7)Μαυρουδής Ιωάννης, 8)Βενέτου Ευδοκία, 9)Σκυλλάς Γεώργιος, 10)Κουμπάρος Εμμανουήλ, 11)Λουλουδιάς Στυλιανός, 12)Κοντραφούρης Μιχαήλ, 13)Κουμπάρος Παναγιώτης, 14)Μαραβέλιας Εμμανουήλ, 15)Συφουνιού Χρυσούλα, 16)Νταλλαρής Αντώνιος και 17)Διαμαντάρας Δημήτριος.

ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν νόμιμα δεν προσήλθαν: 1)Ασβεστάς Ευάγγελος, 2) Μαυρουδής Αντώνιος-Μιχαήλ, 3)Ρούσσος Ευάγγελος και 4) Βογιατζής Γεώργιος. 

Κατά τη συζήτηση του παραπάνω θέματος και πριν τη λήψη της παρούσας απόφασης, είχαν αποχωρήσει οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Βασιλείου Κωνσταντίνος, κ. Βενέτου Ευδοκία, κ. Κουμπάρος Εμμανουήλ, κ. Λουλουδιάς Στυλιανός, κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ, κ. Κουμπάρος Παναγιώτης και κ. Μαραβέλιας Εμμανουήλ.

Ο Δήμαρχος κ. Κόλιας Μιχαήλ, παρίσταται στη συνεδρίαση. Η Πρόεδρος πήρε το λόγο και εισηγήθηκε στο Σώμα το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο, «Σύσταση στο Δήμο μας, νέου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου» και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευκαιρία που έχει ο Δήμος μας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει στην σύσταση δικού του Λιμενικού Ταμείου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δυσλειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάτμου στη δικαιοδοσία του οποίου υπαγόμαστε, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα για τα θέματα που αφορούν το νησί μας και πως το ίδιο συμβαίνει με τα γειτονικά μας νησιά Λειψοί και Αγαθονήσι και αναφέρθηκε με επιμέρους στοιχεία στα προβλήματα, τονίζοντας πως εάν είχαμε δικό μας Λιμενικό Ταμείο αυτά θα είχαν ξεπεραστεί και λυθεί. Τέλος πρότεινε στο Σώμα να ψηφίσει υπέρ της σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο μας, καθότι αυτό θα επιφέρει σημαντικά οφέλη και θα ωθήσει περαιτέρω την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον νομικό σύμβουλο του Δήμου, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με τη διαδικασία που εν συνεχεία πρέπει να ακολουθηθεί από το Δήμο μας, εφόσον τελικώς ψηφιστεί σήμερα το θέμα και το Σώμα γνωμοδοτήσει θετικά προκειμένου να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάτμου στο Δήμο μας, το οποίο θα είναι και το πρώτο βήμα της διαδικασίας.

Στη συνέχεια καλείται ο Υπουργός Εσωτερικών με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να προτείνουν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και εφόσον δημοσιευτεί σε Φ.Ε.Κ. η σχετική Κ.Υ.Α. με την οποία θα συσταθεί στο Δήμο μας Λιμενικό Ταμείο, εν συνεχεία ακολουθούν οι Κ.Υ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τις οποίες θα καθοριστούν η γεωγραφική περιοχή ευθύνης και οι αντίστοιχοι πόροι του.

Η Πρόεδρος στη συνέχεια απηύθυνε το λόγο στους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους για να τοποθετηθούν επί του θέματος και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις και θέσεις των παριστάμενων μελών του Σώματος. Κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ εξέφρασε τις επιφυλάξεις που έχει για το παραπάνω θέμα και έκανε μία ιστορική αναδρομή της λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάτμου.

Στη συνέχεια επικράτησε ένταση στην αίθουσα μεταξύ του κ. Κοντραφούρη και του κ. Δημάρχου σχετικά με το χρόνο ομιλίας του πρώτου, που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν εν μέσω διαμαρτυριών οι πέντε (5) δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Κουμπάρος Εμμανουήλ, κ. Λουλουδιάς Στυλιανός, κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ, κ. Κουμπάρος Παναγιώτης, κ. Μαραβέλιας Εμμανουήλ. Κλείνοντας η Πρόεδρος κήρυξε την περαίωση της παραπάνω διαδικασίας, καλώντας παράλληλα το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, της συζήτησης, της ανταλλαγής γνωμών και αφού έλαβε υπόψη του, κλπ:

Αποφασίζει Ομόφωνα και

Εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του για τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου με έδρα το Δήμο μας και γεωγραφικό χώρο ευθύνης το νησί της Λέρου, με μεταφορά των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου, στο υπό σύσταση Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέρου. Παράλληλα το Σώμα εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο, για τις περαιτέρω ενέργειες.

Η απόφαση αυτή έλαβε α/α 69/2012.

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ