back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κως: Στη φυλακή 5 διακινητές μεταναστών – 3.500 ευρώ η «ταρίφα» για μεταφορά από την Τουρκία

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚως: Στη φυλακή 5 διακινητές μεταναστών – 3.500 ευρώ η «ταρίφα» για μεταφορά από την Τουρκία

Μέλη οργανωμένου κυκλώματος παράνομης μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία στην Κω είναι, σύμφωνα με το Λιμενικό, οι τέσσερις διακινητές που συνελήφθησαν στις 3 Ιανουαρίου.

Οι τέσσερις συλληφθέντες διακινητές αποβίβασαν τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή Θερμά της Κω, 43 μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία. Αυτό προέκυψε στο πλαίσιο της προανάκρισης από τη λιμενική Αρχή της Κω, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.). Στην έρευνα συνεργάστηκαν η ΕΥΠ και το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της Europol, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ).

Όπως διαπιστώθηκε, το οργανωμένο αυτό κύκλωμα διαθέτει ταχύπλοα σκάφη μεγάλης ιπποδύναμης, με σκοπό τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στις ακτές της Κω.

Το κύκλωμα συνεργάζεται με διακινητές που διαμένουν στην Τουρκία, στους οποίους οι παράτυποι μετανάστες κατέβαλλαν το ποσό των 3.500 ευρώ ο καθένας για τη μεταφορά.

Επιπλέον, συνελήφθη και άλλος αλλοδαπός, μέλος του κυκλώματος, ο ρόλος του οποίου φέρεται να ήταν η παραλαβή και η μεταφορά των μεταναστών σε «safe houses», μετά την αποβίβασή τους στην Κω.

Οι πέντε συλληφθέντες προσήχθησαν στις 8 Ιανουαρίου ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα, κατά παράβαση των άρθρων 187 Π.Κ. και 30 του Ν.4251/2014 «Κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις», για έκθεση (άρθρο 306 Π.Κ.), για κατ’ επάγγελμα τέλεση του εγκλήματος (13 παρ. στ Π.Κ.), καθώς και του άρθρου 83 του Ν.3386/2005 για παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα».

Μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, σε συνεργασία με τη λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει.

Επίσης, διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και τη συνεργασία της με άλλες σπείρες με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ