back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Λέρου για την κακή κατάσταση των οικονομικών…

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣυνέντευξη τύπου του Δημάρχου Λέρου για την κακή κατάσταση των οικονομικών...

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα οικονομικά των Δήμων, μετά τις νέες περικοπές ύψους 30% τις οποίες έχουν υποστεί με αποτέλεσμα να απειλείται στάση πληρωμών. Για το θέμα, συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες στα ΜΜΕ του νησιού μας ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας.

Στο γραφείο δημάρχου παρευρίσκετω και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κωνσταντινίδης ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μαζί με τον προϊστάμενο οικονομικών, ανέλυσαν τα οικονομικά στοιχεία του δήμου Λέρου. Ο κ. Κόλιας ξεκίνησε τη συνέντευξη λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να σας ενημερώσω για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος Λέρου και γενικότερα όλοι οι Δήμοι της χώρας, μετά από την περικοπή των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ) που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Η κατάσταση δυστυχώς χειροτερεύει καθημερινά, και, μέρα με τη μέρα, είναι απρόβλεπτη.

Ο δήμος Λέρου είχε εκπονήσει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2012 που είναι εν εξελίξει, όμως μετά από τη δυσάρεστη εξέλιξη που σας ανέφερα, δεν θα μπορέσει να το υλοποιήσει. Πρέπει να περιοριστούμε στα απολύτως αναγκαία έργα, που και πάλι δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε.

Για να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας:

Ο δήμος Λέρου έχει υποχρεώσεις μισθοδοτικές έναντι των υπαλλήλων του, 200.000 ευρώ το μήνα. Από τα χρήματα που έρχονται στα ταμεία του δήμου αυτή τη στιγμή, αν αφαιρέσουμε τις κρατήσεις και υποχρεώσεις έναντι των δανείων, το καθαρό ποσό ανέρχεται στις 82.000 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμος Λέρου πρέπει να εισπράξει 118.000 ευρώ για να καλύψει την μισθοδοσία του προσωπικού.

Σε αυτό το σημείο κάνω έκκληση στην αντιπολίτευση να μην εκμεταλλευτεί το γεγονός και την αδυναμία εκπόνησης του τεχνικού προγράμματος.

Επίσης πρέπει να τονίσω ότι ο Δήμος Λέρου θα είναι στο πλευρό του δημότη όπως άλλωστε ήταν και πριν, όμως δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε δουλειές ούτε μέσω των δίμηνων συμβάσεων, αφού όπως φαίνεται από εδώ και στο εξής τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά.

Πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι δαπάνες, ενώ πρέπει να υπάρχει και άμεση συνεργασία των συλλόγων, αφού την οικονομική ενίσχυση που παρείχαμε σε σωματεία και συλλόγους του νησιού μας, δεν μπορούμε από χθες να την παρέχουμε.

Αυτό που σας ανέφερα, είναι ότι πιο δυσάρεστο θα μπορούσε να συμβεί για τους συνεργάτες μου και εμένα προσωπικά, όμως δυστυχώς η κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περικόψει δαπάνες από τους Δήμους με αποτέλεσμα να απειλείται η λειτουργία τους.

Δίνουμε καθημερινά έναν δύσκολο και άνισο αγώνα προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των συμπολιτών μας και στις υποχρεώσεις έναντι αυτών.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Δήμου Λέρου, διότι χωρίς τη δική τους συνεργασία και καλή θέληση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά ο δήμος. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, στόχος μας είναι να υλοποιηθούν τα βασικά έργα υποδομής. Επίσης θα υλοποιήσουμε έργα του ΕΣΠΑ, όπως πχ την αποκατάσταση του φράγματος».

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος αφού ανέλυσε περαιτέρω την οικονομική κατάσταση του Δήμου Λέρου, τόνισε ότι τα ταμεία είναι «900.000 ευρώ μείον».

Επίσης τόνισε ότι πρόκειται να σταματήσουν οι δίμηνες και οκτάμηνες προσλήψεις, ενώ πρόβλημα θα υπάρξει από τον Σεπτέμβριο και με τη μεταφορά των μαθητών των σχολείων της Λέρου οι οποίοι διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, αφού σύμφωνα με ενημέρωση που είχε δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια από την περιφέρεια.

Σημαντική ήταν και η δήλωση που έκανε σχετικά με τα έργα και τις προμήθειες του Δήμου Λέρου που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς όπως είπε, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, θα τηρηθούν στο ακέραιο. 

Ο κ. Κωνσταντινίδης συνεχίζοντας, είπε χαρακτηριστικά ότι «κρίνεται επιβεβλημένο όλοι οι επαγγελματίες που έχουν οφειλές προς το Δήμο Λέρου να σπεύσουν να τις εξοφλήσουν άμεσα, αφού θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες προς τους αιρετούς και υπαλλήλους των δήμων που δεν κάνουν τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών».

Τέλος είπε ότι όλοι οι δήμοι θα πρέπει να λειτουργούν πλέον με προϋπολογισμούς και οικονομικά στοιχεία που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου θα πρέπει άμεσα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες στον τομέα των εσόδων, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου Λέρου. 

Κατόπιν έγιναν ερωτήσεις από τους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ ενώ εκτός του δημάρχου, στις ερωτήσεις απάντησε ο Αντιδήμαρχος και ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών

lerosnews.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ