back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΤΜΟΣ: Μεγάλη η επιτυχία του 7ου Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης Αιγαίου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΠΑΤΜΟΣ: Μεγάλη η επιτυχία του 7ου Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης Αιγαίου

“ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ” ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑ ΛΙΤΣΑ ΦΤΑΚΛΑΚΗ


Με τις απονομές στα δώδεκα καλύτερα πιάτα του διαγωνιστικού μέρους γευσιγνωσίας, έκλεισε το διήμερο ΕΥΖΗΝ του 7ου Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου.

Η γιορτή γεύσης για τα νησιά μας μπορεί να τελείωσε, αλλά ο απόηχος της, θα μείνει για πολύ καιρό να θυμίζει πως τα νησιά μας στην άκρη του Αιγαίου, με την ποιότητα των υλικών την φαντασία των γεύσεων και του πλούτου των συνταγών, έχουν αναπτύξει άμυνα γαστρονομικής κουλτούρας που αποτελεί προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και μπορεί, μαζί με το τοπίο, την ιστορία και τον πολιτισμό, να οδηγήσει σε μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη.

Αν και η Κυριακή 23 Ιουνίου ήταν μια από τις πιο ζεστές μέρες, εν τούτοις το λιμάνι γέμισε κόσμο. Οι εθελοντές δούλεψαν κάτω από τον ήλιο μέχρι να ετοιμάσουν τα πάντα για την υποδοχή του κόσμου και να ξεκινήσει στις 7 ώρα η μεγάλη γιορτή της γεύσης και της παράδοσης. Το 7Ο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου που γίνεται κάθε χρόνο στην Πάτμο, για το οποίο η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό, κ. Λίτσα Φτακλάκη, είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτό το Φεστιβάλ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα διεθνή Φεστιβάλ και πρότεινε την ανάδειξη του σε Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας καθώς διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει ένα θεσμό διεθνούς εμβέλειας». Είπε επίσης,

«Ένας προορισμός για να γίνει ελκυστικός και ανταγωνιστικός θα πρέπει να αναδείξει διεθνώς τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα προκειμένου να προσελκύσει τουρισμό υψηλών προδιαγραφών. Σε αυτή τη διαδικασία λοιπόν, η καθιέρωση του Φεστιβάλ Παράδοσης και Γεύσης σε ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας, που συνδυάζει την πολιτισμική παράδοση των νησιών με την τοπική γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο όχημα για την ανάδειξη του προορισμού σε διεθνές επίπεδο.»

Φέτος για πρώτη φορά προσκλήθηκε γευσιγνώστης από χώρα του εξωτερικού. Για φέτος από την Τουρκία η ENGIN AKIN, κορυφαία γευσιγνώστρια στη χώρα της, η οποία συνέγραψε με την Μυρσίνη Λαμπράκη το βραβευμένο βιβλίο ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ.

Οι γευσιγνώστες Λευτέρης Λαζάρου, η Τουρκάλα ENGIN AKIN, του η γευσιγνώστρια από το Αθηνόραμα Άρτεμις Τζίτζη, ο Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι σέφ της Πάτμου Μπενέτος Ματθαίου, Δημήτρης Παμπόρης, η Ηθοποιός Μαρία Γουλά και η συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων Γεωργία Κοφινά, που ήταν και η συντονίστρια της γευσιγνωσίας, ξεχώρισαν τα δώδεκα καλύτερα φαγητά των τεσσάρων κατηγοριών με δυσκολία θα λέγαμε, λόγω της μεγάλης συμμετοχής σε φαγητά αλλά και της καλής εκτέλεσης των συνταγών.

Όπως ο Λευτέρης Λαζάρου είπε όλοι ήταν νικητές γιατί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Κάποιοι ξεχώρισαν και αυτό δεν μειώνει τις υπόλοιπες προσπάθειες.

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή φαγητών, πάνω από 150 διαφορετικά πιάτα, από όλα τα νησιά που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος της γευσιγνωσίας από Κάρπαθο , Αγαθονήσι, Λέρο , Κάλυμνο , Αστυπάλαια, Πάτμο, και Σάμο (είχε μόνο τα κρασιά της), αλλά και με τα πολύ αυστηρά κριτήρια των γευσιγνωστών δόθηκαν τα παρακάτω δώδεκα βραβεία στις 4 κατηγορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΛΑΔΕΡΑ


1. Μπουρέκια με κόκκινο κολοκύθι Γραμματικού Ουρανία (Πάτμος)

2. Πιπεριές γεμιστές Κρικρή Ελένη (Πάτμος)

3. Σαλάτα «Ηλιοτάτη» Γρύλλη Ειρήνη (Πάτμος)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ


1. Κατσικάκι Φρικασέ Γυναίκες Χωρίς Σύνορα Λέρου

2. Ντολμαδάκια με χοιρινό Νικητιάδου Μαρία (Κάρπαθος)

3. Ντολμαδάκια με κιμά Στράτα Φωτεινή (Πάτμος)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ


1. Χταπόδι με Βολβούς Τσουλφά Άννα (Κάλυμνος)

2. Ψάρι με δεντρολίβανο Γυναίκες Χωρίς Σύνορα Λέρου

3. Χταπόδι της Γιαγιάς Ειρήνη Ελένη (Πάτμος)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΛΥΚΑ


1. Φλογέρες Γυναίκες Χωρίς Σύνορα Λέρου

2. Σχοινόπιτα Θεοδοσίου Αργυρώ (Πάτμος)

3. Τούρτες Μαρίσα Τσαμπανάκη-Διακομηνά (Κάρπαθος).

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, όπως πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο διαγωνισμό από όλα τα νησιά που συμμετείχαν. Εκτός από τον Δήμαρχο Πάτμου κ. Γρηγόρη Στόικο, τον πρόεδρο του και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου, το 7ο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου, τίμησαν με την παρουσία τους:

Οι εκπρόσωποι του τοποτηρητή της ηγουμενίας και της εξαρχίας Πάτμου αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κοτσάνης και ιερομόναχος Βαρθολομαίος. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης, οι αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό κ. Λίτσα Φτακλάκη και τον πρωτογενή τομέα κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για τον πολιτισμό κ. Ειρήνη Σβήνου, οι αθλητές Άννα Βερούλη και Νίκος Μιχαλόπουλος.

Μουσική έπαιξαν συγκρότημα του Βασίλη Γραμματικού. Τραγούδησε η Ρούλα Γραμματικού- Ανέμη έπαιξαν οι Καρπάθιοι Μουσικοί και η Αντριάνας Σμιθ έπαιξε Γοητευμένη έμεινε η Τουρκάλα Γευσιγνώστρια ΕΝΓΚΙΝ ΑΚΙΝ από την όλη διαδικασία, περισσότερο δε από τα χορευτικά.

Παρουσιαστές ο Αριστείδης Μιαούλης και Γιώργος Αμυράς.

Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Πάτμου Γρηγόρης Στόικος, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Γιώργο Αμυρά για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στο Φεστιβάλ και την ποδηλατοδρομία, κυρίως δε για την προσφορά του στην προβολή του νησιού της Πάτμου.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ