back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σεβασμός στον Κοινοβουλευτισμό. Οι εικόνες στην συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ καλύτερα να ξεχαστούν

ΑΠΟΨΕΙΣΣεβασμός στον Κοινοβουλευτισμό. Οι εικόνες στην συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ καλύτερα να ξεχαστούν

Του Παντελή Μαραβέλια

Όλα όσα είδαμε εμείς οι απλοί πολίτες την Πέμπτη στη Βουλή είναι εικόνες που σίγουρα θέλουμε να σβηστούν από το μυαλό μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εικόνες, που δεν κοσμούν τον Κοινοβουλευτισμό και απαξιώνουν στα μάτια των πολιτών το πολιτικό μας προσωπικό.

Και δεν μιλάμε για την οξεία αντιπαράθεση των κ.κ. Βενιζέλου και Τσίπρα, αλλά την εν γένει παρουσία όλων των κομμάτων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Οι φωνασκίες, οι εξυπνακισμοί, αλλά και οι ύβρεις δεν τιμούν κανέναν. Ούτε τους παριστάμενους εκπροσώπους μας, ούτε κι εμάς που με την ψήφο μας τους στείλαμε στα βουλευτικά έδρανα.

Από μία τέτοια σημαντική συζήτηση, όπου παραπέμφθηκε ένας κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου οι πολίτες θέλουν να ακούσουν επιχειρήματα είτε υπέρ της παραπομπής, είτε κατά. Για να βγάλει και ο κόσμος τα δικά του συμπεράσματα.

Αντίθετα όλοι μας γίναμε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου, που είχε στηθεί εδώ και ημέρες και που σε τελική κατάληξη βγάζει τραυματισμένα τα κόμματα και το δημοκρατικό μας σύστημα.

Κατ’ αρχήν δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο τα κόμματα δεν μπορούν να συνεννοηθούν στα αυτονόητα. Δηλαδή στο να καταλήξουν στην διαδικασία χωρίς ιδιαίτερες συσκέψεις. Φτάσαμε να ξεκινήσει η συζήτηση την Πέμπτη το πρωί και ουδείς γνώριζε με ασφάλεια ποια θα είναι η ακριβής διαδικασία.

Ακόμη και σε αυτό το απλό οι αρχηγοί προσπαθούσαν να κλέψουν τις εντυπώσεις. Μέγα λάθος κατά τη γνώμη μας, διότι αυτά τα μικροπολιτικά παιχνίδια έχουν σταματήσει να ενδιαφέρουν προ πολλού τον κόσμο.

Αλλά και όταν ξεκίνησε η διαδικασία μας προκάλεσε τεράστια εντύπωση, που την ώρα που ο βασικός κατηγορούμενος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου «απολογείτο» τα υπουργικά έδρανα ήταν έρημα και οι αρχηγοί ήταν εκτός της αιθούσης. Κανένας απολύτως σεβασμός στο δικαίωμα του κατηγορημένου να αναπτύξει τις απόψεις του. Ανεξάρτητα εάν ο πρώην «τσάρος της οικονομίας» δεν είπε στην αίθουσα κάτι νεώτερο από αυτά που γνωρίζαμε.

Αλλά ακόμη και όταν ξεκίνησε η σκληρή μάχη μεταξύ Βενιζέλου και Τσίπρα, όπου αποτελεί και την πεμπτουσία της Δημοκρατίας ουκ ολίγοι βουλευτές όλων των κομμάτων συζητούσαν μεταξύ τους για άσχετα πράγματα αγνοώντας πολλές φορές επιδεικτικά τους δύο αρχηγούς.

Αυτές οι εικόνες εισήλθαν σε όλα τα σπίτια και όσοι πολίτες τις είδαν μέσω των τηλεοπτικών δεκτών είμαι βέβαιος, πως θα έχουν σιχτιρίσει όλο το πολιτικό μας σύστημα. 

Σε ότι αφορά την ουσία η μάχη των προέδρων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ήταν άνιση. Ο μεν Βενιζέλος για να υποστηρίξει τον εαυτό του είχε επιχειρήματα και καταπληκτικά αντανακλαστικά, σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν μπόρεσε καν να στηρίξει την πρόταση του κόμματος του για τις παραπομπές Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου.

Προφανώς τα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό δεν επέτρεψαν στον κ. Τσίπρα να μελετήσει τα όσα συνέταξαν οι νομικοί του σύμβουλοι.

Εκτός και εάν επιβεβαιώνεται η ρήση του Βενιζέλου, ότι η πρόταση έγινε απλά για να επιχειρήσει το ρεσάλτο στην εξουσία.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ