back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε στάση πληρωμών οδηγούνται τέσσερις Δήμοι στα Δωδεκάνησα – Ανάμεσά τους και ο Δήμος Λέρου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣε στάση πληρωμών οδηγούνται τέσσερις Δήμοι στα Δωδεκάνησα - Ανάμεσά τους και ο Δήμος Λέρου

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε μιλήσει για 40 δήμους που είναι έτοιμοι να κηρύξουν στάση πληρωμών μέσα στο Σεπτέμβριο. Λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τσιαντής, που έχει επεξεργαστεί τα σχετικά στοιχεία, με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr υποστήριζε ότι μέσα στον Οκτώβριο περίπου οι μισοί δήμοι της χώρας θα έχουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, ήτοι θα υπάρξει εκ μέρους τους στάση πληρωμών.

Αυτό το πρόβλημα ρευστότητας, προτού… υπάρξει «ο θάνατος του δημαρχάκου» και των δήμων, θα προσπαθήσουν οι δήμαρχοι να το προλάβουν, με τη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της προσεχούς Τετάρτης.

Ποιοι είναι όμως οι πρώτοι δήμοι που το πολύ μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα στοιχειώδη; Μισθούς, άμεσα λειτουργικά έξοδα κ.λπ.; Να παρέχουν, με ολοκληρωμένο τρόπο, τα βασικά ανταποδοτικά, όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός;

Η aftodioikisi.gr μίλησε με δημάρχους σε όλη τη χώρα και κατέγραψε 95 δήμους, (ανάμεσα τους μάλιστα και τους τέσσερις από τους πέντε μεγάλους: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Λάρισας) οι οποίοι είναι έτοιμοι να κηρύξουν «default», παρότι αρκετοί από αυτούς στη λογική του «να μη δημιουργήσουμε πανικό στους εργαζόμενους, στους δημότες αλλά και στους προμηθευτές» μας εξέφρασαν την άποψη ότι «τα βγάζουμε οριακά πέρα έως τα τέλη Οκτωβρίου, και μετά… βλέπουμε», «έχει ο θεός».

Στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, άμεσο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 4 δήμοι: των Καλυμνίων, της Λέρου και της Ρόδου (έχει 3 εκατ. μισθοδοσία, 500 εκατ. ευρώ «έφτασαν» στο ταμείο), αλλά και της Τήλου που «κατεβάζει ρολά» μετά το 48ωρο λουκέτο των δήμων, στις 13 και 13 Σεπτεμβρίου. «Το μεγάλο πρόβλημα το έχουμε οι μεγάλοι δήμοι της Δωδεκανήσου, όχι τόσο οι μικρότεροι οι οποίοι πάσχουν κυρίως από προσωπικό.

Αλλά εάν συνεχιστεί η κατάσταση κανένας δήμος δε θα μπορέσει να αντέξει», δηλώνει στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς. Και ποια είναι η λύση; «Να παραιτηθούμε όλοι, δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια για να φανεί το πρόβλημα, τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω, εκτός Ελλάδας». 

tvkosmos.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ