Άμεση λήψη μέτρων για την κατάσταση στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου ζητά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου, καταγγέλλοντας ότι η συσσώρευση κρατουμένων έχει οδηγήσει στη χρησιμοποίηση ακόμη και γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών ως χώρων φύλαξης.

Με έγγραφό της, στις 7 Οκτωβρίου, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, προειδοποιεί για κινδύνους που αφορούν αστυνομικούς, κρατουμένους και πολίτες.

Σύμφωνα με την Ένωση, έξι άτομα βρίσκονται στα υφιστάμενα κρατητήρια, ενώ ακόμη δεκαεπτά φυλάσσονται σε χώρους γραφείων, μεταξύ των οποίων το Γραφείο Διαβατηρίων και το Γραφείο Ταυτοτήτων. Πρόκειται, όπως εξηγεί, για αλλοδαπούς που μεταφέρθηκαν στο Τμήμα προς κράτηση μετά την έκδοση απορριπτικών αποφάσεων επί των αιτημάτων τους για διεθνή προστασία.

Η χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων χώρων έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία της υπηρεσίας. Η Ένωση αναφέρει ότι στις 7 Οκτωβρίου δεν κατέστη δυνατή η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς γραφεία που προορίζονται για διοικητικές εργασίες έχουν μετατραπεί στην πράξη σε χώρους προσωρινής κράτησης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι περιορίζεται η δυνατότητα του Τμήματος να ανταποκρίνεται στα βασικά αστυνομικά του καθήκοντα.

Την ανησυχία εντείνει η αναμενόμενη έκδοση και επίδοση ακόμη 253 απορριπτικών αποφάσεων ασύλου τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Ένωση επικαλείται υπηρεσιακά δεδομένα που έχουν περιέλθει σε γνώση της και ζητά να υπάρξει εγκαίρως σχεδιασμός, ώστε η διαχείριση των αποφάσεων αυτών να μην επιβαρύνει περαιτέρω το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου.

Στο ίδιο έγγραφο επανέρχεται και στο ζήτημα του κτιρίου, αναφέροντας σοβαρά προβλήματα καταλληλότητας και στατικής επάρκειας. Όπως υποστηρίζει, έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους φορείς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση. Οι κτιριακές ελλείψεις, σε συνδυασμό με τη φύλαξη ανθρώπων σε ακατάλληλους χώρους, δημιουργούν, κατά την Ένωση, πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια και την αξιοπρεπή μεταχείριση των κρατουμένων, αλλά και για το προσωπικό και όσους προσέρχονται στην υπηρεσία.

Οι αστυνομικοί ζητούν άμεση αποσυμφόρηση του Τμήματος και μεταφορά των κρατουμένων σε κατάλληλους χώρους, καθώς και καθορισμό ασφαλούς χώρου κράτησης εκτός των λειτουργικών γραφείων. Ζητούν επίσης ενίσχυση του προσωπικού, εφόσον συνεχιστεί η ανάγκη φύλαξης, αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων και αυτοψία από τους αρμόδιους φορείς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε το βάρος της διαχείρισης να μην μετακυλίεται αποκλειστικά σε ένα μικρό περιφερειακό Τμήμα που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές.

Η Ένωση διευκρινίζει ότι δεν αμφισβητεί την εφαρμογή της νομοθεσίας και την εκτέλεση των αποφάσεων των αρμόδιων αρχών. Ζητά, όμως, αυτές να υλοποιούνται με συνθήκες ασφάλειας για όλους και χωρίς να παρεμποδίζεται η αστυνομική λειτουργία. Καλεί την πολιτική και φυσική ηγεσία να παρέμβει άμεσα, «πριν προκύψει κάποιο σοβαρό περιστατικό», υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.


Ακολουθεί η επιστολή της Ένωσης:

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
(ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ- ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΩΝ- ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΩΝ- ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ)

Ε.ΑΣ.Υ. Β. Δωδεκανήσου
Διεύθυνση: Κως, Ακτή Μιαούλη 02
Τ.Κ. 85300 Τηλ. & FAX: 22420-25755
Αρ. Εγκρ. Πρωτοδικείου Κω: 1171/2011
Email: [email protected]

Κως, 07 Οκτωβρίου 2026
Αριθ. Πρωτ.: 51/26

ΠΡΟΣ

  1. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχαήλ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ),
  2. Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγο κ. ΜΑΛΛΙΟ Δημήτριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ).

Κοινοποίηση

  1. Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ Νικόλαο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ),
  2. Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, Υποστράτηγο κ. ΘΑΝΟ Λουκά,
  3. Διευθυντή Β΄ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, Ταξίαρχο κ. ΝΗΣΩΤΑΚΗ Απόστολο,
  4. Π.Ο.ΑΣ.Υ,
  5. Βουλευτές Νομού Δωδεκανήσου,
  6. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ Γεώργιο,
  7. Δήμαρχο Λέρου κ. ΚΩΤΑΚΗ Τιμόθεο,
  8. Μέλη μας,
  9. Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου λόγω της συσσώρευσης κρατουμένων – Κίνδυνοι για αστυνομικούς, κρατουμένους και πολίτες»

Κύριοι,

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο αστυνομικό προσωπικό, στους πολίτες της Λέρου αλλά και στους ίδιους τους κρατουμένους, αισθάνεται την ανάγκη να αναδείξει εκ νέου την ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου.

Στο νησί της Λέρου λειτουργεί δομή φιλοξενίας μεταναστών. Μετά την έκδοση απορριπτικών αποφάσεων επί αιτημάτων διεθνούς προστασίας, σημαντικός αριθμός αλλοδαπών μεταφέρεται προς κράτηση και φύλαξη στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου, με αποτέλεσμα η ήδη προβληματική κατάσταση να έχει πλέον λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις.

Κατά την παρούσα χρονική στιγμή, έξι (6) άτομα βρίσκονται στα υφιστάμενα κρατητήρια του Α.Τ. Λέρου, ενώ επιπλέον δεκαεπτά (17) άτομα βρίσκονται εντός του Αστυνομικού Τμήματος και φυλάσσονται σε χώρους γραφείων, μεταξύ άλλων στο Γραφείο Διαβατηρίων και στο Γραφείο Ταυτοτήτων.

Η κατάσταση αυτή έχει ως άμεση συνέπεια να περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα λειτουργίας της Υπηρεσίας και άσκησης των βασικών αστυνομικών της καθηκόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη σημερινή ημέρα το Αστυνομικό Τμήμα δεν κατέστη δυνατό να εξυπηρετήσει απρόσκοπτα τους πολίτες, καθώς σημαντικοί χώροι της Υπηρεσίας έχουν μετατραπεί στην πράξη σε χώρους προσωρινής φύλαξης κρατουμένων.

Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μια φυσιολογική ή προσωρινή υπηρεσιακή κατάσταση.

Το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου δεν διαθέτει τις απαιτούμενες κτιριακές υποδομές, χώρους κράτησης και επιχειρησιακές δυνατότητες προκειμένου να ανταποκριθεί σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό κρατουμένων.

Παράλληλα, το κτίριο του Α.Τ. Λέρου αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά ζητήματα ως προς την καταλληλότητα και τη στατική του επάρκεια, για τα οποία η Ένωσή μας έχει επανειλημμένα απευθυνθεί προς τους αρμόδιους φορείς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η σημερινή κατάσταση δημιουργεί πολλαπλούς και άμεσους κινδύνους:

• για την ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού που καλείται να εκτελεί καθήκοντα φύλαξης σε ακατάλληλους χώρους,

• για την ασφάλεια και την αξιοπρεπή μεταχείριση των κρατουμένων,

• για την ασφάλεια των πολιτών που προσέρχονται στο Αστυνομικό Τμήμα,

• για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών διαβατηρίων, ταυτοτήτων και λοιπών γραφείων,

• καθώς και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Υπηρεσίας και τη δυνατότητά της να ανταποκριθεί στα λοιπά αστυνομικά της καθήκοντα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα υπηρεσιακά δεδομένα που έχουν περιέλθει σε γνώση μας, αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες η έκδοση και επίδοση επιπλέον 253 απορριπτικών αποφάσεων ασύλου, γεγονός που δημιουργεί εύλογη ανησυχία ότι η ήδη οριακή κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά.

Είναι προφανές ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την περαιτέρω συσσώρευση ατόμων στο Α.Τ. Λέρου, ούτε με τη μετατροπή των γραφείων μιας αστυνομικής υπηρεσίας σε χώρους κράτησης.

Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να επιτελεί το έργο της με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ενώ η κράτηση αλλοδαπών θα πρέπει να πραγματοποιείται σε χώρους κατάλληλους για τον συγκεκριμένο σκοπό, με τις απαιτούμενες υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ:

  1. Την άμεση αποσυμφόρηση του Α.Τ. Λέρου από τους ήδη κρατούμενους και την άμεση μεταφορά τους σε κατάλληλους χώρους κράτησης, σύμφωνα με τον προβλεπόμενο σχεδιασμό των αρμόδιων Υπηρεσιών.
  2. Να υπάρξει άμεσος επιχειρησιακός σχεδιασμός για τις 253 επικείμενες απορριπτικές αποφάσεις, ώστε να μην επαναληφθεί η σημερινή κατάσταση και να μην οδηγηθεί το Α.Τ. Λέρου σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας.
  3. Να καθοριστεί συγκεκριμένος και ασφαλής χώρος κράτησης, εκτός των λειτουργικών γραφείων του Αστυνομικού Τμήματος, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ασφάλεια των κρατουμένων όσο και η απρόσκοπτη λειτουργία της Υπηρεσίας.
  4. Να ενισχυθεί άμεσα το Α.Τ. Λέρου με επαρκές αστυνομικό προσωπικό, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ανάγκη φύλαξης και διαχείρισης κρατουμένων.
  5. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των σοβαρών κτιριακών προβλημάτων του Α.Τ. Λέρου, για τα οποία η Ένωσή μας έχει ήδη υποβάλει σχετικές αναφορές.
  6. Να πραγματοποιηθεί άμεση αυτοψία και υπηρεσιακός έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διαπιστωθούν επιτόπου οι πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και οι κίνδυνοι που έχουν δημιουργηθεί.
  7. Να υπάρξει σαφής επιχειρησιακός σχεδιασμός μεταξύ των συναρμόδιων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε η διαχείριση των απορριπτικών αποφάσεων να μην μετακυλίεται αποκλειστικά σε ένα μικρό περιφερειακό Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο αντικειμενικά δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές.

Η Ένωσή μας δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση την ανάγκη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και εκτέλεσης των αποφάσεων των αρμόδιων Αρχών.

Επισημαίνουμε, όμως, ότι η εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας πρέπει να πραγματοποιείται με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων και ταυτόχρονα να επιτρέπει στην Ελληνική Αστυνομία να επιτελεί την κύρια αποστολή της: την προστασία των πολιτών και την εμπέδωση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η σημερινή εικόνα, όπου δεκάδες κρατούμενοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι μέσα σε ένα Αστυνομικό Τμήμα και σε χώρους που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του κοινού και τη λειτουργία της Υπηρεσίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.

Καλούμε την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία να αντιμετωπίσει το ζήτημα άμεσα, πριν προκύψει κάποιο σοβαρό περιστατικό, και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την οριστική και λειτουργικά ασφαλή αντιμετώπισή του.

Η Ένωσή μας παραμένει στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα για συνεργασία και παροχή κάθε απαραίτητης πληροφορίας, με μοναδικό στόχο την προστασία του προσωπικού, των πολιτών και των κρατουμένων και την εύρυθμη λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου.