back to top
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης «ΛΕΡΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης «ΛΕΡΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Με αφορμή το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 4/5/2014 του  συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ για την ΛΕΡΟ» με επικεφαλή τον κο Μ.Κοντραφούρη , θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:

1.     Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της παράταξης του κου Μ.Κοντραφούρη, υιοθετεί τα επιχειρήματα της πρόσφατης προσωπικής επιστολής  του κου Ν.Φαρμακίδη (προισταμένου του Τμήματος Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων –  ΠΕΧΩΣΧ  Δωδεκανήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου) προς το Υπουργείο Εσωτερικών-ΥΠΕΣ . Η εν λόγω επιστολή αφορά την πειθαρχική διαδικασία που έχει ασκηθεί εναντίον του κου Ν.Φαρμακίδη- βάσει έγγραφης καταγγελίας εις βάρος του-  από την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Αιγαίου στην οποία οργανικά υπάγεται ως δημόσιος λειτουργός.

2.     Ο κος Ν.Φαρμακίδης στην παραπάνω προσωπική του επιστολή προς το ΥΠΕΣ  αφού βάλλει κατά της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την πειθαρχική διαδικασίας εις βάρος του, αναφέρει διάφορα παραδείγματα υποθέσεων περιβαλλοντικής αδειοδότησης για έργα σε Νησιά της Δωδεκανήσου, στα οποία θεωρεί ότι η αρνητική υπηρεσιακή του στάση  ήταν η ορθή. Μεταξύ των πολλών παραδειγμάτων  αναφέρει  και ένα  παράδειγμα στο οποίο αφορά τον Δήμου Λέρου που αφορά  την  άρνηση του κου Ν.Φαρμακίδη για εξέταση αλλαγής της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ 100 στρεμμάτων (που είχε γίνει με την προ 10 ετίας μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων το 2003) ώστε σε μια διαφορετική χωροθέτηση να κατασκευαστεί:

  • ένα μικρότερο σε έκταση (περίπου 30 στρεμμάτων) και προυπολογισμό έργο ΧΥΤΥ (κύτταρο υπολειμμάτων και όχι αποριμμάτων) με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις
  • ενά οικονομικότερο έργο σε σχέση με την παλαιά χωροθέτηση του ΧΥΤΑ που απαιτούσε πληρωμή απαλλοτριώσεων πολυάριθμων ιδιωτικών εκτάσεων και κατασκευή οδοποιιάς πρόσβασης 1,5 χλμ!

3.     Ο κος Ν.Φαρμακίδης που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του εν λόγω ΧΥΤΑ προ 9 ετών περίπου, ήτοι το 2005,   και παρόλο που του επισημάναμε από το 2011 εγγράφως και προφορικώς ότι η εναλλακτική χωροθέτηση  για τον νέο ΧΥΤΥ θα αναζητηθεί από το Δήμο Λέρου:

 -> σε αρμονία με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)

->  σε συμφωνία με τις προβλέψεις του ΓΠΣ Λέρου

->με την  εξέταση νέων χωροθετήσεων που δεν είχαν εξεταστεί καν στην προηγούμενη αδειοδότηση, άρα προβλέπεται διαδικασία από τον νόμο για επανεξέταση του θέματος,

– > με την εκπόνηση μιας νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων  για ΧΥΤΥ που θα ενσωματώνει την νεα νομοθεσία για την διαχείριση αποβλήτων

Ο κος Ν.Φαρμακίδης αποφάσισε εγγράφως καθ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, ότι ο Δήμος μας δεν είχε κανένα δικαίωμα να επανεξετάσει την  παλαιά θέση του ΧΥΤΑ. Η εν λόγω απόφαση του ελήφθη χωρίς καν να έχει κατατεθεί η προβλεπόμενη ΜΠΕ!.

4.     Ο Δήμαρχος Λέρου, δεν υπέκυψε στις αναιτιολόγητες αρνήσεις του κου Ν.Φαρμακίδη και προώθησε προς αδειοδότηση στον κο Ν.Φαρμακίδη με όλα τα ενδεδειγμένα (μελέτες) νόμιμα μέσα τα θέματα που αφορούσαν την συνολική διαχείριση των απορριμμάτων ήτοι την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ , την κομποστοποίηση και ανακύκλωση  και στο επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να υποβάλλει στην ΜΠΕ για την νέα θέση του ΧΥΤΥ.

Δυστυχώς ο κος Φαρμακίδης ακόμη και σήμερα δεν έχει εκδώσει τις άδειες που εκ του νόμου είναι υποχρεωμένος να εκδώσει σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με αποτέλεσμα τα έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ  (έχουμε καταθέσει το αίτημα επικαιροποίησης της άδειας αποκατάστασης προ ενός περίπου έτους) και κομποστοποίησης (αρνήθηκε την εξέταση του αιτήματος μας)  να μην έχουν ξεκινήσει και να  απειλείται η χώρα και ο Δήμος μας , με επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. για τους μη αποκατεστημένους ΧΑΔΑ.

5.     Οσον αφορά τις αιτιάσεις του κου Ν.Φαρμακίδη περι«παράνομων αναθέσεων μελετών και έργων και ότι ήταν αρνητικός σε έργα όπως η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και ενός κομποστοποιητή στη Λέρο, γιατί το κόστος ήταν δεκαπλάσιο από αυτό που θα έπρεπε για τον ΧΑΔΑ και ο κομποστοποιητής άχρηστος” θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής

  • Η μελέτη για τον νέο ΧΥΤΥ από την παρούσα Δημοτική Αρχή έγινε με ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ με ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ δημοσιευμένο στην Ευρωπαική Εφημερίδα των Κοινοτήτων  με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , και όχι με  διαδοχικές απευθείας αναθέσεις με ίδιους πόρους του Δήμου Λέρου συνολικού ύψους 179.321,61 euroόπως έκανε και πλήρωσε η  προηγούμενη δημοτική αρχή το διάστημα 2002-2010.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λέρου για την υπογραφή σύμβασης μελέτης για το νέο ΧΥΤΥ , εγκρίθηκε από την αρμόδια διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αφού ελέχθηκε ως προς την νομιμότητα της και η χρηματοδότηση της κατά 100% έγινε με απόφαση του Υπ.Ανάπτυξης από το Προγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας,  μετά από έλεγχο και έγκριση του σχετικού αιτήματος του Δήμου Λέρου.

  • Τα έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ προβλέπονται επακριβώς ποια πρέπει να είναι  σε εγκύκλιο του 22/10/2004 του ΥΠΥΜΕΔΙ και ως εκ τούτου πρέπει να προβλεφθούν υποχρεωτικά στις μελέτες που υλοποιούνται με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσιάς του Δήμου και δεν αποτελούν επιλογή του Δημάρχου.
  • Οι τιμές εργασιών βάσει των οποίων συντάσσεται ο  προυπολογισμός όλων  των δημοσίων έργων , προβλέπονται επακριβώς στην έγκυκλιο 7 του ΥΠΥΜΕΔΙ της 12/2/2013 και ως εκ τούτου πρέπει να προβλεφθούν υποχρεωτικά στις μελέτες που υλοποιούνται με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, και δεν αποτελούν επιλογή του Δημάρχου.
  • Η αξιολόγηση  του αν είναι ο κομποστοποιητής άχρηστος δεν μπορεί να γίνεται με την προσωπική άποψη του κου Ν.Φαρμακίδη , αλλά έχει γίνει μέσα  από μελέτες και επίσημους δεσμευτικούς σχεδιασμούς όπως ο ΠΕΣΔΑ ο οποίος προβλέπει και θέτει ως στόχο την κομποστοποίηση στα Νησιά .
  • Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο 19 της 8/12/2011 του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  προς την ΠΕΧΩΣΧ Δωδεκανήσου με Θέμα ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΑΔΑ ο κος Ν.Φαρμακίδης ενημερώθηκε για την σκοπιμότητα υλοποίησης άμεσων έργων υποκατάστασης των ΧΑΔΑ με ρητή μνεία στα συστήματα κομποστοποίησης και εντατικοποίηση της διαλογής στην πηγή , και με ρητή μνεία ότι θεωρούνται συνοδά έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και ως εκ τούτου είαι δυνατή η αδειοδότηση τους.

Ως εκ τούτου υλοποίηση προγράμματος κομποστοποίησης τόσο για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ όσο και για την μελλοντική λειτουργία του ΧΥΤΥ (και όχι του ΧΥΤΑ) είναι δεσμευτική για τον Δήμο μας και δεν αποτελούν επιλογή του Δημάρχου.

6.     Οσον αφορα τον κο Μ. Κοντραφούρη δεν μας εκπλήσσει η άκριτη υιοθέτηση της προσωπικής επιστολής του κου Ν.Φαρμακίδη καθώς στο πρόσφατο παρελθόν το 2012 και το 2013 ως Δημοτικός Σύμβουλος της Λέρου είχε εκφράσει σε επιστολή – καταγγελία του τις ίδιες – ταυτόσημες θέσεις με τον κο  Ν.Φαρμακίδη (με στόχο να καθυστερήσει το έργο)-  που ουσιαστικά στερούν χωρίς νομικά, επιστημονικά ή ακομή και πολιτικά επιχειρήματα , το νόμιμο δικαίωμα του κάθε Δήμου να καταθέσει τις απαιτούμενες μελέτες για να επανεξετάσει την χωροθέτηση του μεγάλου ΧΥΤΑ για την κατασκευή μικρού ΧΥΤΥ προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης.

7.     Τέλος όσον αφορά του επιχείρημα ότι «ο Δήμαρχος Λέρου, υποσχέθηκε στους δικούς του ανθρώπους πως θα ζητούσε την απομάκρυνση του κου Φαρμακίδη  από τη θέση του» το επιχείρημα στερείται σοβαρότητας καθώς ο κος Ν.Φαρμακίδης υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που εποπτεύει τον Δήμο Λέρου και όχι το αντίθετο.

Δυστυχώς με το από 4/5/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της παράταξης του ο κος Κοντραφούρης – για μια ακόμη φορά λειτουργεί ως κοινός συκοφάντης – κρυβόμενος πίσω από ατεκμηρίωτες «καταγγελίες» δημοσίων λειτουργών όπως ο κος Ν.Φαρμακίδης,  που τελούν υπό πειθαρχική διαδικασία από την υπηρεσία τους.

Ως Δήμαρχος Λέρου, το μόνο που υπόσχομαι  στους Δημότες μας,  είναι ότι όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε στην προσπάθεια μας  να δώσουμε μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μας, θα τα ξεπεράσουμε μέσα από νόμιμες διαδικασίες, με επιστημονική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων μας και την δυναμική άσκηση πολιτικής προς το συμφέρον του νησιού μας.

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ