back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μακελειό στη Μόσχα: Πυροβολισμοί στο Δημαρχείο Crocus – Τουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες

ΚΟΣΜΟΣΜακελειό στη Μόσχα: Πυροβολισμοί στο Δημαρχείο Crocus - Τουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση ενόπλων σε αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Crocus στη Μόσχα, μια ενέργεια η οποία χαρακτηρίζεται από τις ρωσικές Αρχές ως «τρομοκρατική».

Ήδη η Ερευνητική Επιτροπή άνοιξε ποινική υπόθεση με το άρθρο περί «Τρομοκρατικής επίθεσης». Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε άμεσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δίνοντας όλες τις απαραίτητες πολιτικές οδηγίες.

Τις τελευταίες ώρες τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για τρομοκρατική επίθεση, όπως και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, στην πρώτη τοποθέτησή της να χαρακτηρίζει επίσης τρομοκρατική την επίθεση.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει σαφές ποιοι είναι οι άγνωστοι που άνοιξαν πυρ, ούτε εάν έχουν συλληφθεί. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις υπόπτων σε μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην περιοχή.

Βίντεο μάλιστα δείχνουν τη σύλληψη ενός εκ των υπόπτων:

Τα ρωσικά δελτία ειδήσεων ανέφεραν ότι οι δράστες πέταξαν εκρηκτικά, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά στο Δημαρχείο του Κρόκου στο δυτικό άκρο της Μόσχας, ενώ βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τεράστιους μαύρους καπνούς να ανεβαίνουν πάνω από το κτήριο.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς πλήθη συγκεντρώθηκαν για μια συναυλία των Picnic, ενός διάσημου ρωσικού ροκ συγκροτήματος, στην αίθουσα που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 6.000 άτομα. Τα ρωσικά δελτία ειδήσεων ανέφεραν ότι οι επισκέπτες έφυγαν, αλλά ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων θα μπορούσε να είχε παγιδευτεί από τη φωτιά.

Το Ria Novosti μεταδίδει ότι από τους πυροβολισμούς έχουν τραυματιστεί άνθρωποι, ενώ αμέσως μετά ξέσπασε φωτιά στο κτήριο.

«Άνθρωποι με καμουφλάζ, τουλάχιστον τρεις, εισέβαλαν στο ισόγειο του Δημαρχείου Crocus και άνοιξαν πυρ από αυτόματα όπλα. Σίγουρα υπάρχουν τραυματίες», ανέφερε ένας ανταποκριτής του RIA Novosti. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από αυτό οι εγκληματίες έριξαν χειροβομβίδα.

«Οι άνθρωποι που ήταν στην αίθουσα ξάπλωσαν στο πάτωμα για να γλιτώσουν από τους πυροβολισμούς, για 15-20 λεπτά και μετά άρχισαν να σέρνονται έξω. Πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω».

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και κανάλια Telegram δείχνουν δύο άνδρες με τουφέκια να κινούνται μέσα στο εμπορικό κέντρο. Ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν άνδρα μέσα στο αμφιθέατρο και σημειώνει ότι οι δράστες έβαλαν φωτιά, καθώς πυροβολισμοί ακούγονταν ασταμάτητα στο εσωτερικό του κτηρίου.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία, ενώ δεκάδες ασθενοφόρα βρίσκονται στο σημείο.

Παγιδευμένοι στη φωτιά

Άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι μέσα στο συναυλιακό χώρο όπως και στην οροφή του κτηρίου, όπου σημειώθηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις νωρίτερα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η φωτιά έχει τυλίξει το ένα τρίτο του κτηρίου του συναυλιακού χώρου και η οροφή του κτηρίου έχει σχεδόν παραδοθεί στις φλόγες, μετέδωσε το TASS.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές χάους, με έναν μεγάλο αριθμό θεατών να προσπαθούν να φύγουν από την αίθουσα, μετά τους πυροβολισμούς.

Άλλα βίντεο δείχνουν πολλούς ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι μέσα σε λίμνες αίματος έξω από τον συναυλιακό χώρο.

Το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει το βίντεο.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι έκρηξη σημειώθηκε και μετά ξέσπασε φωτιά στο κτίριο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Η εφημερίδα Kommersant ανάστησε στην ιστοσελίδα της βίντεο που δείχνει πυκνό καπνό να βγαίνει από εκεί που βρίσκεται το κτίριο του συναυλιακού χώρου.

Λευκός Οίκος: Η επίθεση δεν συνδέεται με την Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση στο συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς την «τρομερό» περιστατικό.

«Οι εικόνες είναι απλά φρικτές και είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

«Οι σκέψεις μας θα είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής, τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς», είπε ο Κίρμπι. «Υπάρχουν κάποιες μαμάδες και μπαμπάδες και αδέρφια και αδερφές και γιοι και κόρες που δεν έχουν πάρει νέα τους ακόμα. Αυτή θα είναι μια δύσκολη μέρα».

Ο εκπρόσωπος επέμεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν καμία πληροφορία για την επίθεση, ούτε πιστεύουν ότι συνδέεται με κάποιο τρόπο με την Ουκρανία.

Η επίθεση ακολούθησε οδηγία που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, η οποία προέτρεπε τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα πολυσύχναστα μέρη στη ρωσική πρωτεύουσα ενόψει μιας επικείμενης επίθεσης, μια προειδοποίηση που επαναλήφθηκε από πολλές άλλες δυτικές πρεσβείες.

Πηγή: CNN.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ