back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τέσσερα υπουργεία ενώνονται για θέματα στράτευσης -Πού στοχεύει η συνεργασία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤέσσερα υπουργεία ενώνονται για θέματα στράτευσης -Πού στοχεύει η συνεργασία

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια, η απόφαση των συναρμοδίων υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής ‘Αμυνας, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη διάθεση από το υπουργείο Εσωτερικών, στη διεύθυνση Νομικού Σώματος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΔΝΣ), των απαραίτητων στοιχείων για τη στράτευση των αρρένων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας.

Η διάθεση των εν λόγω στοιχείων πραγματοποιείται μέσω κατάλληλης διαδικτυακής υπηρεσίας, η οποία διατίθεται από το υπουργείο Εσωτερικών και την οποία καλεί το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας μέσω του κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με τη διάθεση των ανωτέρω στοιχείων ενημερώνονται οι στρατολογικές μερίδες με τις νέες εγγραφές, μεταβολές, διορθώσεις, συμπληρώσεις ή διαγραφές που συντελούνται στα δημοτολόγια των αρρένων Ελλήνων πολιτών.

Την 1η Φεβρουαρίου εκάστου έτους, διατίθενται στο ΓΕΕΘΑ/ΔΝΣ στατιστικά αριθμητικά στοιχεία των αρρένων Ελλήνων πολιτών που γεννήθηκαν και εγγράφηκαν στα δημοτολόγια κατά το προηγούμενο έτος, ανά δήμο, μέσω διαλειτουργικότητας από το Μητρώο Πολιτών. Εάν απαιτηθεί, διατίθενται αντίστοιχα επικαιροποιημένα αριθμητικά στοιχεία αρρένων γεννηθέντων τα προηγούμενα έτη, μέχρι την ηλικία των δεκαέξι (16) ετών.

Την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους, διατίθενται στο ΓΕΕΘΑ/ΔΝΣ στοιχεία που αφορούν στους άρρενες Έλληνες πολίτες, οι οποίοι συμπληρώνουν εντός του τρέχοντος έτους το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, από το Μητρώο Πολιτών, μέσω διαλειτουργικότητας ή μέσω ασφαλούς απομακρυσμένης σύνδεσης μεταφοράς αρχείων, εφαρμόζοντας κατάλληλα τεχνικά μέτρα προστασίας (κρυπτογράφηση). Κατά το χρόνο της πρώτης διάθεσης των ανωτέρω στοιχείων, διατίθενται επιπλέον στοιχεία των Ελλήνων αρρένων πολιτών ηλικίας δεκαοκτώ (18) έως και σαράντα πέντε (45) ετών για τη διασταύρωση και ταυτοποίηση προσώπων μεταξύ των μητρώων, η οποία διενεργείται από το ΓΕΕΘΑ/ΔΝΣ.

Σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα τα οποία συμφωνούνται από κοινού, επί τη βάσει μελέτης αποδοτικότητας των συστημάτων, το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Μητρώου Πολιτών διαθέτει στο ΓΕΕΘΑ/ΔΝΣ τις νέες εγγραφές, διαγραφές, μεταβολές, διορθώσεις και συμπληρώσεις που αφορούν σε άρρενες Έλληνες πολίτες ηλικίας μεταξύ δεκαεφτά (17) και σαράντα πέντε (45) ετών και συντελούνται με απόφαση του οικείου δημάρχου. Πέραν των στοιχείων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και τεκμηρίωση του λόγου της αποστολής, δηλαδή εάν πρόκειται για νέα εγγραφή, διαγραφή ή μεταβολή σε υφιστάμενα στοιχεία δημοτολογίου.

Πρόσβαση στα κατά τα ανωτέρω διατιθέμενα πληροφοριακά δεδομένα έχουν αποκλειστικά τα στελέχη του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ποιος ο στόχος του προγράμματος

Όπως αναφέρεται στο παράρτημα της απόφασης, ο σκοπός της επεξεργασίας είναι ανάλογος της εκάστοτε επιτελούμενης λειτουργίας. Ειδικότερα και ενδεικτικά:

-Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών συλλέγονται και επεξεργάζονται, προκειμένου να εκπληρωθεί συνταγματικώς κατοχυρωμένη στο άρθρο 4 παρ. 6 υποχρέωση στράτευσης. Η στρατιωτική θητεία ερείδεται και αποτελεί τη σπουδαιότερη θεσμοθετημένη εκδήλωση του «χρέους εθνικής αλληλεγγύης», την εκπλήρωση του οποίου το κράτος δικαιούται να «αξιώνει από όλους τους πολίτες», σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος,

-Τα προσωπικά δεδομένα που λαμβάνονται χρησιμοποιούνται για την προπαρασκευή της στράτευσης, για την πρόσκληση των υποχρέων για κατάταξη, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις στρατολογικές τους υποχρεώσεις, για την εκπλήρωση της στρατιωτικής υποχρέωσης, για την αναζήτηση των μη απογραφέντων, των μη καταταγέντων, των ανυποτάκτων και των λιποτακτών, για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και τη μήνυση ενώπιον των στρατιωτικών δικαστηρίων, για τη διενέργεια ελέγχων, για την έκδοση αριθμητικών καταστάσεων και στατιστικών δεδομένων, για την καταχώριση μεταβολών αναβολής, απαλλαγής και μειωμένης θητείας (π.χ. αναβολή για λόγους υγείας), για την έκδοση πιστοποιητικών στρατολογικής κατάστασης.

Τα ανωτέρω ορίζονται και διευκρινίζονται στο οικείο νομοθετικό πλαίσιο και ιδίως στο ν. 3421/2005 (ΦΕΚ Α΄ 302) .

Η απόφαση αρχίζει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πηγή: iefimerida.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ