back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΘΟ: POS υποχρεωτικά έως τον Φεβρουάριο σε 35 νέους κλάδους

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΠΕΘΟ: POS υποχρεωτικά έως τον Φεβρουάριο σε 35 νέους κλάδους

Ποιοι κλάδοι θα βρεθούν υποχρεωτικά στο νέο καθεστώς – Το πρόστιμο μη συμμόρφωσης από 1ης Ιανουαρίου θα ανέρχεται έως και στα 1.500 ευρώ

Την επέκταση των τερματικών POS σε 35 κλάδους (ΚΑΔ) επαγγελματιών προανήγγειλε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νέου Προϋπολογισμού, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Ταξιτζήδες, έμποροι λαϊκών αγορών, ασφαλιστικοί πράκτορες, χρηματιστές, μεσίτες ακινήτων και δεκάδες άλλοι κλάδοι υποχρεώνονται από 1.1.2024 να αποκτήσουν τερματικά POS.

Μαζί με άλλους 196 κλάδους (ΚΑΔ) όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί POS, σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πλέον) θα πρέπει από τις αρχές του νέου έτους να δέχονται πληρωμές με κάρτες αντί μετρητά. Η δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης αναμένεται ενδεχομένως και σήμερα, ώστε να δοθεί χρόνος προσαρμογής στους νέους υπόχρεους να προβούν στις αναγκαίες προετοιμασίες.

Το πρόστιμο μη συμμόρφωσης από 1ης Ιανουαρίου θα ανέρχεται σε έως και 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, θα αφορά μόνον όσους μέχρι 31 Ιανουαρίου δεν έχουν προβεί σε ενέργειες για να παραγγείλουν και να εφοδιαστούν με τερματικό για την επιχείρησή τους, ακόμα κι αν η διαδικασία ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η έναρξη της υποχρέωσης στους κλάδους αυτούς για ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες ή και IRIS θα μπορεί να ξεκινήσει πρακτικά για όλους τους κλάδους μετά από δύο μήνες.

Πηγή: newmoney.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ