ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

  • Φόρτωση…
crithonis-paradise-hotel

Εγγραφείτε στο κανάλι μας YouTube

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • Λέρος: Διαψεύδει τον Μιχάλη Κόλια η Αντιδήμαρχος Ελένη Χέλμη για το Bodrum Cup

    Ο Γιωργος Ελενης σχολίασε: Θα θελα να ξερα πιο ειναι το τεράστιο πλήγμα για την Λερο; Τα περισσοτερα…
    18.10.2025
  • Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»

    Ο Joanna Finn σχολίασε: You are right.
    11.10.2025
  • Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»

    Ο Γιωργος σχολίασε: Οδοστρωτήρας εισαι Τιμοθεος!!!!!!! Τα ισοπεδωσες ολα και ολους!! Προχωρα εμπρος και εμεις ειμαστε μαζι…
    11.10.2025
  • Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»

    Ο Λεριος σχολίασε: Εάν πάτε στον μόλο του Ξηρόκαμπου θα δείτε εκατοντάδες (δεν υπερβάλλω) πλαστικά μπουκάλια και…
    11.10.2025
  • Λέρος: Ξεχείλισε το ποτήρι στο Νοσοκομείο – Προσβλητική ανάρτηση εργαζομένου οδηγεί σε νομικές ενέργειες

    Ο Ιωαννης σχολίασε: Ε Ρε ρεζιλιαα..... και ρε παιδια μια ερωτηση ,οι συνδικαλιστες τι εχοτν να πουν…
    08.10.2025
Navarone-ad
Ζαχαροπλαστείο "Ρεπαπής"

FOLLOW US

  • 3.829 Fans
  • 560 Followers
  • 592 Subscribers

INSTAGRAM PHOTOS

Follow us!

  • Λέρος: Ανακοίνωση εκλογικών διαδικασιών Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών
---
Διαβάστε περισσότερα
https://tinyurl.com/hactteuv
  • Λέρος: Νέα πτώση δέντρου σε πολυσύχναστο δρόμο – Άμεση επέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου
---
Διαβάστε περισσότερα στο LEROSNEWS.GR

https://tinyurl.com/2p9w5hv5
  • Λέρος: Κάηκε σπίτι στην περιοχή Φλαμπού
---
Διαβάστε περισσότερα στο LEROSNEWS.GR
  • Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου: Χωρίς απρόοπτα η συνεδρίαση του Σαββάτου – Δηλώσεις Δημάρχου Λέρου
--
Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2025, στη 1:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων.

Η συνεδρίαση περιλάμβανε ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και τρία τακτικά θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης
1α. Έγκριση των όρων που θέτει η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην απόφασή της (υπ’ αριθ. πρωτ. 14708/07-10-2025), σχετικά με την παραχώρηση χρήσης τμήματος του ακινήτου με ΑΒΚ 582 (Α/Α 97719), Ν. Δωδεκανήσου, στο Δήμο Λέρου.

1β. Εξουσιοδότηση του Δημάρχου Λέρου, κ. Τιμόθεου Κωττάκη, για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ΕΤΑΔ και του Δήμου Λέρου, καθώς και κάθε απαιτούμενου δικαιολογητικού.

Το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.

Τακτικά θέματα ημερήσιας διάταξης
1. Έγκριση της 7ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Λέρου, οικονομικού έτους 2025.

Το θέμα περιλαμβάνει σειρά σημαντικών χρηματοδοτήσεων και έργων για το νησί, όμως ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (Δεν ψηφίστηκε από την Αντιπολίτευση).

2. Εγγραφές και επανεγγραφές φιλοξενούμενων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς Λακκίου και Καμάρας, για το σχολικό έτος 2025–2026.

3.Αίτηση του Αθλητικού Σωματείου “Αθλητικός Σύλλογος Ακαδημία Γυμναστικής Λέρου”, με αριθμό πρωτ. 73671/5-9-2025.

Τα δύο τελευταία θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα, καθώς αφορούσαν διαδικαστικά ζητήματα.

Δηλώσεις Δημάρχου Λέρου Τιμόθεου Κωττάκη μετά το πέρας της συνεδρίασης:
  • Τιμόθεος Κωττάκης: Αποκαταστάθηκε “ο οδοφωτισμός χωρίς μελέτη” στο φράγμα
---
Με σύγχρονες, ψηλές κολόνες οδοφωτισμού και με ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική αρμονία, αποκαταστάθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου Λέρου Τιμόθεου Κωττάκη, το έργο ηλεκτροφωτισμού του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή του φράγματος.

Η αποκατάσταση του οδοφωτισμού πραγματοποιήθηκε από πιστοποιημένο συνεργείο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη του έργου, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ποιότητα της εγκατάστασης.

Πλέον, οι διερχόμενοι οδηγοί αλλά και οι πεζοί απολαμβάνουν βελτιωμένη ορατότητα και ισχυρότερο, ομοιόμορφο φωτισμό, γεγονός που αναβαθμίζει τόσο την οδική ασφάλεια όσο και τη συνολική εικόνα της περιοχής.

Με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης αναφέρει:

"Αποκαταστάθηκε η ΑΣΦΑΛΕΙΑ , η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ και η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του έργου στο φωτισμό της περιοχής του φράγματος στο Παρθένι .
Ολόκληρο το έργο χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου .
Γιώργο Χατζημάρκο για μια ακόμη φορά σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!"
  • Αλλαγή στο δρομολόγιο του Blue Star Patmos την Τρίτη 14 Οκτωβρίου λόγω απεργίας
--
Διαβάστε περισσότερα στο LEROSNEWS.GR
  • Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»
Σάββατο 25 Οκτωβρίου, 2025
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
24 °c
Agia Marina
21 ° Κυ
22 ° Δε
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αρχική » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Νέος νόμος: Σε οχτώ μήνες θα δικάζονται αγωγές και μηνύσεις

Νέος νόμος: Σε οχτώ μήνες θα δικάζονται αγωγές και μηνύσεις

Leros News Leros News
5 Μαΐου 2025
- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χρόνος ανάγνωσης: 6 Λεπτά
A A
0
Νέος νόμος: Σε οχτώ μήνες θα δικάζονται αγωγές και μηνύσεις
35
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
1k
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σε 730 ημέρες, από 1.492 που χρειάζονται σήμερα – Ο δικαστής θα διενεργεί έλεγχο φακέλου ώστε οι υποθέσεις να φτάνουν ώριμες στο ακροατήριο και να μην υπάρχουν αναβολές – Δημοσίευση των διαθηκών σε 2 έως 7 ημέρες, ενώ σήμερα γίνεται σε 300 ημέρες

Καινοτόμες τροποποιήσεις με στόχο να δημοσιεύονται οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις εντός 730 ημερών από 1.492 ημέρες που απαιτούνται σήμερα και η εκδίκαση των αγωγών, μηνύσεων κ.λπ. να γίνεται σε 8 μήνες στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, αυτό της Αθήνας, επιφέρει, μεταξύ άλλων, στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Σημαντική αλλαγή ακόμη αποτελεί η προθεσμία της έκδοσης οριστικών αποφάσεων από τα δικαστήρια εντός 350 ημερών από 730 που ισχύει μέχρι τώρα.

Το νομοσχέδιο μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων να γίνεται πλέον με διαδικασίες fast track, αλλά και να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος της προδικασίας της κάθε υπόθεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη τροποποίηση του ΚΠολΔ, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι διαθήκες θα δημοσιεύονται πλέον από τους συμβολαιογράφους μέσα σε διάστημα από 2 έως 7 ημέρες, ενώ σήμερα απαιτούνται 300 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Φράγκος Ντιπιέρο: “Η μεταλλική σιδερένια κορώνα του Βασιλιά, στο νησί της Λέρου”

Φράγκος Ντιπιέρο: “Η μεταλλική σιδερένια κορώνα του Βασιλιά, στο νησί της Λέρου”

25.10.2025
617
Άγγελος Κωνσταντινίδης: Σαν σήμερα έφυγε από κοντά μας η Φώφη Γεννηματά

Άγγελος Κωνσταντινίδης: Σαν σήμερα έφυγε από κοντά μας η Φώφη Γεννηματά

25.10.2025
277

Το νέο μοντέλο του ΚΠολΔ, η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει από το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή από 16 Σεπτεμβρίου του 2025, αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων που απασχολούν τα δικαστήρια, όπως είναι οικονομικές διαφορές, αποζημιώσεις, πλειστηριασμοί, διαζύγια, οικογενειακές διαφορές γενικότερα, κληρονομικά, διαθήκες κ.λπ.

Εξίσωση με την Ευρώπη

Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η Ελλάδα σε μικρό βάθος χρόνου να πιάσει τα στατιστικά δεδομένα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο θέμα του χρόνου δημοσίευσης των αποφάσεων, έτσι ώστε μέσα σε 8 μήνες από την ημέρα κατάθεσης να συζητούνται οι αγωγές και μέσα σε 730 ημέρες, σε χρόνο λιγότερο από δύο χρόνια, να έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις. Με άλλα λόγια, θα εκδίδονται τελεσίδικες αποφάσεις σχεδόν στον μισό χρόνο από αυτόν που απαιτείται σήμερα.

Να διευκρινιστεί ότι τελεσίδικες είναι οι αποφάσεις που δεν υπόκεινται σε ανακοπή ερημοδικίας και σε έφεση (π.χ. αποφάσεις Αρείου Πάγου), ενώ οριστικές είναι οι αποφάσεις που περατώνουν τη δίκη σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας (Πρωτοδικείο και Εφετείο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα, για την έκδοση μιας οριστικής απόφασης απαιτούνται 350 ημέρες και για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης απαιτούνται 730 ημέρες.

Τελικός στόχος του νέου μοντέλου ΚΠολΔ, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, είναι να φτάσουμε σε βάθος τετραετίας η λήψη των αποφάσεων να είναι στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή καθορίζεται ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων κατά βαθμό δικαστηρίου. Ετσι, στον πρώτο βαθμό (πρωτοδικεία) για την έκδοση οριστικής απόφασης θα απαιτούνται:

■ 6 μήνες για υποθέσεις τακτικής διαδικασίας,
■ 4 μήνες για υποθέσεις εκουσίας διαδικασίας,
■ 1 μήνας για υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Αντικειμενικός σκοπός του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι οι αποφάσεις του δεύτερου βαθμού (εφετείων) να εκδίδονται σε απώτατο χρόνο 2 ετών. Γι’ αυτό οι νέες διατάξεις του ΚΠολΔ προβλέπουν, κατ’ αρχάς, την καθολική απαγόρευση χορήγησης αναβολών. Ακόμη, οι εφέσεις θα κατατίθενται πλέον απευθείας στα εφετεία και όχι στα πρωτοδικεία και στη συνέχεια υπηρεσιακά να διαβιβάζονται στα εφετεία, ο δε προσδιορισμός της δικασίμου θα γίνεται άμεσα με την κατάθεση του δικογράφου.

Επίσης, αυξάνεται η καθ’ ύλην αρμοδιότητα των πολυμελών πρωτοδικείων για την εκδίκαση εφέσεων στο ύψος των 80.000 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε μεταφορά δικαστηριακής ύλης από τα εφετεία στα πολυμελή πρωτοδικεία.

Στον τρίτο και τελευταίο βαθμό, δηλαδή τον Αρειο Πάγο, επαναφέρεται η γραπτή εισήγηση του αρεοπαγίτη που έχει χρεωμένη μια υπόθεση πριν από τη συζήτησή της στο ακροατήριο. Ετσι, οι δικαστές και οι δικηγόροι θα έχουν σαφή εικόνα της υπόθεσης που συζητείται, ενώ θα επισπεύδεται ο χρόνος των κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεων, καθώς οι αρεοπαγίτες θα έχουν πλήρη εικόνα των νομικών ζητημάτων που τίθενται και του ιστορικού της υπόθεσης που θα τους απασχολεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Απευθείας θα γίνεται πλέον η κατάθεση του δικογράφου αναίρεσης κ.λπ. στον Αρειο Πάγο και όχι όπως γίνεται σήμερα, πρώτα να γίνεται η κατάθεση στο Εφετείο και εν συνεχεία να διαβιβάζεται στον Αρειο Πάγο. Με τη νέα διαδικασία επισπεύδεται ο χρόνος προσδιορισμού των υποθέσεων στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο.

Ταυτόχρονα, στον Αρειο Πάγο επέρχεται περιορισμός του αριθμού των σελίδων του αναιρετηρίου, των πρόσθετων λόγων, των προτάσεων, των υπομνημάτων και των αιτήσεων αναστολής.

Ομως, ο κ. Φλωρίδης κάνει ένα ακόμα βήμα θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση σέβεται τον πολίτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης θέτει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, επ’ απειλή μάλιστα αυτόματης πειθαρχικής διαδικασίας για τους νωχελικούς δικαστές.

Στο πλαίσιο αυτό προστίθεται νέα διάταξη η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης στην έκδοση μιας απόφασης, ο δικαστής που έχει χρεωμένη την υπόθεση ενημερώνει εγγράφως τον προϊστάμενό του, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά του τον Αρειο Πάγο και τους διαδίκους. Ο σκοπός της διάταξης αυτής, πλέον των άλλων, είναι διφυής.

Αφενός σκοπός είναι ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών οι οποίοι καθυστερούν σε βάρος άλλων συναδέλφων τους, καθώς η δικογραφία-υπόθεση αφαιρείται από τον νωχελικό δικαστή και χρεώνεται σε άλλον, και αφετέρου η προστασία του πολίτη από αλόγιστες δικαστικές και δικηγορικές δαπάνες, ο περιορισμός της απώλειας εργατοωρών, η ελαχιστοποίηση των άσκοπων μετακινήσεων διαδίκων, μαρτύρων κ.λπ.

Μείωση του χρόνου της προδικασίας

Μία από τις καινοτόμες προτάσεις του νέου ΚΠολΔ είναι η θέσπιση αποκλειστικών και δεσμευτικών προθεσμιών τόσο για τους διαδίκους και των δύο πλευρών όσο και για τους δικαστές που χρεώνονται τις υποθέσεις.

Με τις νέες διατάξεις μειώνεται δραστικά η προδικασία (άρθρο 237 ΚΠολΔ), δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την κατάθεση της αγωγής μέχρι τη συζήτησή της στο ακροατήριο, αλλά και ο χρόνος από την ημέρα της συζήτησης μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης, για την οποία μέχρι τώρα οι διάδικοι και οι δικηγόροι περιμένουν για χρόνια στο ακουστικό τους…

Με άλλα λόγια, αξιοποιείται στο έπακρο το χρονικό διάστημα πριν από τη συζήτηση της κάθε υπόθεσης στο ακροατήριο, με εξονυχιστικό προέλεγχο που θα γίνεται από δικαστή, έτσι ώστε οι υποθέσεις να οδηγούνται ώριμες στο ακροατήριο.

Με τα ισχύοντα δεδομένα, για την εκδίκαση μιας αστικής υπόθεσης ο αρχικός φάκελος κλείνει έπειτα από περίπου 130 ημέρες και στη συνέχεια μπορεί να περάσουν 2,5-3 χρόνια χωρίς να γίνει η παραμικρή δικαστική ενέργεια – και φυσικά χωρίς η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο.

Τώρα, με τα νέα δικονομικά δεδομένα που θα ισχύουν (θέσπιση νέου άρθρου 237 ΚΠολΔ), με την κατάθεση της αγωγής στα δικαστήρια αυτή θα προσδιορίζεται αυτομάτως εντός 150-180 ημερών και θα γνωστοποιείται παράλληλα η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης.

Η κοινοποίηση της αγωγής (επίδοση) στον αντίδικο θα γίνεται μέσα σε προθεσμία 20 ημερών και αμέσως μετά θα ξεκινά η προθεσμία των 90 ημερών, στην οποία οι δύο πλευρές των διαδίκων έχουν το περιθώριο να καταθέσουν προτάσεις και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θέλουν να ενταχθούν στη δικογραφία.

Στη συνέχεια, οι αντίδικοι έχουν άλλες 15 ημέρες για να καταθέσουν προσθήκη/αντίκρουση των προτάσεων του αντιδίκου και ακολουθεί προθεσμία 10 ημερών, στην οποία η δικογραφία θα χρεώνεται σε δικαστή. Μία από τις πρωτοτυπίες των μεταρρυθμίσεων του ΚΠολΔ είναι ότι ο προδικαστικός έλεγχος θα γίνεται από τον δικαστή που έχει χρεωθεί την υπόθεση.

Με τα νέα δεδομένα, ο δικαστής υποχρεούται να διενεργήσει προδικαστικό έλεγχο και αν εντοπίσει στον φάκελο ελλείψεις ή ελαττώματα θα καλεί τους διαδίκους να συμπληρώσουν τον φάκελο μέσα σε προθεσμία που θα ορίσει εκείνος. Εάν δεν συμμορφωθούν οι διάδικοι μέσα στην προθεσμία που θα θέσει ο δικαστής, τότε θα εκδίδει διάταξη για συμπλήρωση του φακέλου μέσα σε τακτή προθεσμία.

Ομως, αν η προθεσμία που είχε τεθεί παρέλθει άπρακτη, τότε θα θεωρείται ότι η δίκη περατώθηκε και η υπόθεση θα διαγράφεται από το πινάκιο.

Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι η κατάργηση της επαναληπτικής συζήτησης, δεδομένου ότι κάθε παράλειψη ή ελάττωμα της αγωγής θα έχει πλέον συμπληρωθεί ή διορθωθεί από τους διαδίκους πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης.

Δημοσίευση διαθηκών από 2 έως 7 ημέρες

Μία άλλη ακόμη καινοτόμος διάταξη του νέου ΚΠολΔ είναι ότι πλέον η δημοσίευση των διαθηκών θα γίνεται από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας, αποφορτίζοντας με τον τρόπο αυτό τα δικαστήρια από έναν σημαντικό όγκο μη πραγματικής δικαστηριακής ύλης.

Παράλληλα, θα διευκολύνονται άμεσα οι πολίτες στο να περιέλθουν στη νομή και κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία τα οποία κληρονομούν, ενώ επιταχύνεται ο χρόνος καταβολής των φόρων κληρονομιάς προς τον δημόσιο κορβανά κ.λπ.

Σήμερα, η κατάθεση αίτησης δημοσίευσης διαθήκης για θάνατο που έγινε, για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα ορίζεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών να γίνει τον Φεβρουάριο του 2026. Δηλαδή, για τη δημοσίευση απαιτούνται 300 ολόκληρες ημέρες. Ομως, με τη νέα διάταξη η δημοσίευση των διαθηκών θα γίνεται μέσα σε διάστημα από 2 έως 7 ημέρες. Ενδεικτικά, αν τον ερχόμενο Οκτώβριο γίνει η κατάθεση της αίτησης δημοσίευσης διαθήκης, αυτή το πολύ μέσα σε μία εβδομάδα θα έχει γίνει.

Οι δημοσιεύσεις των διαθηκών θα γίνονται μέσω των συμβολαιογράφων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει με συστήματα απόλυτης ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Η πλατφόρμα αυτή, όπως έγινε γνωστό, θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου.

Από τη συμβολαιογραφική αυτή πλατφόρμα θα γίνεται άμεσα και η έκδοση πιστοποιητικών, ενώ σε μηδενικούς χρόνους θα γίνεται η αποδοχή κληρονομιάς από συμβολαιογράφους και δικηγόρους.

Μεταφορά νέας ύλης σε δικηγόρους

Θετικά αποτελέσματα είχε η εφαρμογή του νόμου 5095/2024 για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους. Από τον Μάρτιο του 2024 πέρασαν στα χέρια των δικηγόρων οι ρυθμίσεις για τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών, τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων κ.λπ.

Η μεταφορά αυτή, πέραν του οφέλους που είχε για τον δικηγορικό κόσμο, αποφόρτισε τα δικαστήρια, και ειδικά του πρώτου βαθμού, από ένα σημαντικό κεφάλαιο δικαστηριακής ύλης, ενώ βοήθησε παράλληλα να ελευθερωθούν τα χέρια τόσο των δικαστών όσο και των δικαστικών υπαλλήλων.

Εχοντας έτσι το θετικό αυτό πρόσημο στη φαρέτρα του, το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει τώρα ένα ακόμη βήμα με τις νέες διατάξεις του ΚΠολΔ. Επεκτείνει αισθητά τη μεταφορά της δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, όπως είναι ο έλεγχος και η σύνταξη σχεδίου διαταγής πληρωμής από τρίτο δικηγόρο κ.λπ.

Αναγκαστική εκτέλεση και ανακοπές

Εχοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης ως πραγματικό δεδομένο ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εκδίκαση των ανακοπών, καθώς δίνονται δικάσιμοι έπειτα από 11 χρόνια (το έτος 2036), έκανε ουσιαστικές παρεμβατικές τομές στο κεφάλαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης (ανακοπές όλων των ειδών κατά της εκτέλεσης, όπως είναι αυτές των άρθρων 632 και 933 ΚΠολΔ).

Για την αντιμετώπιση της χρονοβόρας αυτής κατάστασης, το υπουργείο Δικαιοσύνης παρεμβαίνει πυροσβεστικά και δημιουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού ανακοπών, στο πρότυπο της πλατφόρμας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος Κατσέλη).

Παράλληλα, προβλέπεται ακόμα η υποχρεωτική υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού μιας υπόθεσης στην πλατφόρμα. Αν μια ανακοπή δεν θα υποβληθεί εκ νέου στην πλατφόρμα, τότε θα θεωρείται ότι δεν έχει ασκηθεί καθόλου και πλέον θα διαγράφεται από τα πινάκια.

Από τις νέες ρυθμίσεις στο κεφάλαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, τόσο ο κ. Φλωρίδης όσο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας αναμένουν η έκδοση των αποφάσεων επί των ανακοπών να γίνεται το αργότερο μέσα σε 2 μήνες από την ημέρα της ζήτησης.


Πηγή: protothema.gr

Share17Tweet8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυμα Δένδια σε ΕΕ για Τουρκία: Όχι στο ReArm Europe σε χώρες που απειλούν μέλη της
ΔΙΕΘΝΗ

O Τραμπ κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν οι Βρυξέλλες: Να κρατήσει το ρωσικό πετρέλαιο μακριά από την Ευρώπη

25.10.2025
311
Αντεπίθεση από την ΚΕΔΕ για τις Πολεοδομίες – Ετοιμάζει προσφυγή στο ΣτΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΕΔΕ: Τα έσοδα από τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τους Δήμους

24.10.2025
616
Λογοδοσία Δημάρχου Λέρου: Από τις χρηματοδοτήσεις στα «γαλλικά» – Όλο το παρασκήνιο
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Λέρος: Στις 29 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

24.10.2025
1.2k
Επόμενο
Τ. Κωττάκης, Δήμαρχος Λέρου, στον RV: “Εμείς φυλάμε βωμούς κι… εστίες” (audio)

Τ. Κωττάκης, Δήμαρχος Λέρου, στον RV: “Εμείς φυλάμε βωμούς κι… εστίες” (audio)

Η ΛΕΡΟΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Πολλά τα προβλήματα με το νέο Οργανισμό του Κ.Θ.-Κ.Υ Λέρου

    25.10.2011
    Πολλά τα προβλήματα με το νέο Οργανισμό του Κ.Θ.-Κ.Υ Λέρου Πριν 14 χρόνια 2.5K
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΛΕΡΟΣ ΜΙΑ, ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ, ΜΙΚΡΗ ΜΥΚΟΝΟΣ!

    25.10.2012
    ΛΕΡΟΣ ΜΙΑ, ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ, ΜΙΚΡΗ ΜΥΚΟΝΟΣ! Πριν 13 χρόνια 3.3K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    ΛΕΡΟΣ: Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

    25.10.2013
    ΛΕΡΟΣ: Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Πριν 12 χρόνια 1.5K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Διακομιδή 84χρονης από την Πάτμο

    25.10.2014
    Διακομιδή 84χρονης από την Πάτμο Πριν 11 χρόνια 952
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Συμμετοχή Δημάρχου Λέρου σε σύσκεψη στην Κω με την Ειδική Επιτροπή Μετανάστευσης

    25.10.2015
    Συμμετοχή Δημάρχου Λέρου σε σύσκεψη στην Κω με την Ειδική Επιτροπή Μετανάστευσης Πριν 10 χρόνια 1.2K

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Λέρος: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου

    22.10.2025
    Λέρος: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου 2.7K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Κάηκε σπίτι στην περιοχή Φλαμπού

    22.10.2025
    Λέρος: Κάηκε σπίτι στην περιοχή Φλαμπού 2.5K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Δικαιώνεται η Μάχη του Τιμόθεου Κωττάκη για το Νοσοκομείο – Πένθος για…

    21.10.2025
    Λέρος: Δικαιώνεται η Μάχη του Τιμόθεου Κωττάκη για το Νοσοκομείο – Πένθος για τον Δήμαρχο για την απώλεια του αδερφού του Θανάση Κωττάκη 2.2K
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Λέρος: Δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε σε κτίριο

    22.10.2025
    Λέρος: Δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε σε κτίριο 2.1K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Μιχάλης Κόλιας: Στο Α’ Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου η εκδίκαση υπόθεσής του για παράβαση…

    22.10.2025
    Μιχάλης Κόλιας: Στο Α’ Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου η εκδίκαση υπόθεσής του για παράβαση καθήκοντος 2.1K

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

  • Αντώνης Παπαδημητρίου: Ο πιο επιδραστικός Έλληνας της εποχής μας

    Αντώνης Παπαδημητρίου: Ο πιο επιδραστικός Έλληνας της εποχής μας

    63 shares
    Share 39 Tweet 10
  • Λέρος: Νέα καμπάνια τουριστικής προβολής με λογότυπο, ιστοσελίδα και ψηφιακή παρουσία

    54 shares
    Share 30 Tweet 10
  • Τιμόθεος Κωττάκης: Αποκαταστάθηκε “ο οδοφωτισμός χωρίς μελέτη” στο φράγμα

    61 shares
    Share 26 Tweet 15
  • Λέρος: Νέο κτίριο 1.300 τ.μ. στο Μπελλένειο Γυμνάσιο – Συνεδριάζει εκτάκτως η Δημοτική Επιτροπή

    82 shares
    Share 56 Tweet 11
  • Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»

    71 shares
    Share 31 Tweet 17
kroupia leros
Currently Playing

Λέρος: Δηλώσεις Δημάρχου Τιμόθεου Κωττάκη για τις εξελίξεις στα θέματα του Νοσοκομείου

Λέρος: Δηλώσεις Δημάρχου Τιμόθεου Κωττάκη για τις εξελίξεις στα θέματα του Νοσοκομείου

Λέρος: Δηλώσεις Δημάρχου Τιμόθεου Κωττάκη για τις εξελίξεις στα θέματα του Νοσοκομείου

Featured
Λέρος: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου

Λέρος: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου

Featured
  • Λέρος: Ανακοίνωση εκλογικών διαδικασιών Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών
---
Διαβάστε περισσότερα
https://tinyurl.com/hactteuv
  • Λέρος: Νέα πτώση δέντρου σε πολυσύχναστο δρόμο – Άμεση επέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου
---
Διαβάστε περισσότερα στο LEROSNEWS.GR

https://tinyurl.com/2p9w5hv5
  • Λέρος: Κάηκε σπίτι στην περιοχή Φλαμπού
---
Διαβάστε περισσότερα στο LEROSNEWS.GR
  • Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου: Χωρίς απρόοπτα η συνεδρίαση του Σαββάτου – Δηλώσεις Δημάρχου Λέρου
--
Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2025, στη 1:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων.

Η συνεδρίαση περιλάμβανε ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και τρία τακτικά θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης
1α. Έγκριση των όρων που θέτει η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην απόφασή της (υπ’ αριθ. πρωτ. 14708/07-10-2025), σχετικά με την παραχώρηση χρήσης τμήματος του ακινήτου με ΑΒΚ 582 (Α/Α 97719), Ν. Δωδεκανήσου, στο Δήμο Λέρου.

1β. Εξουσιοδότηση του Δημάρχου Λέρου, κ. Τιμόθεου Κωττάκη, για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ΕΤΑΔ και του Δήμου Λέρου, καθώς και κάθε απαιτούμενου δικαιολογητικού.

Το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.

Τακτικά θέματα ημερήσιας διάταξης
1. Έγκριση της 7ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Λέρου, οικονομικού έτους 2025.

Το θέμα περιλαμβάνει σειρά σημαντικών χρηματοδοτήσεων και έργων για το νησί, όμως ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (Δεν ψηφίστηκε από την Αντιπολίτευση).

2. Εγγραφές και επανεγγραφές φιλοξενούμενων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς Λακκίου και Καμάρας, για το σχολικό έτος 2025–2026.

3.Αίτηση του Αθλητικού Σωματείου “Αθλητικός Σύλλογος Ακαδημία Γυμναστικής Λέρου”, με αριθμό πρωτ. 73671/5-9-2025.

Τα δύο τελευταία θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα, καθώς αφορούσαν διαδικαστικά ζητήματα.

Δηλώσεις Δημάρχου Λέρου Τιμόθεου Κωττάκη μετά το πέρας της συνεδρίασης:
  • Τιμόθεος Κωττάκης: Αποκαταστάθηκε “ο οδοφωτισμός χωρίς μελέτη” στο φράγμα
---
Με σύγχρονες, ψηλές κολόνες οδοφωτισμού και με ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική αρμονία, αποκαταστάθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου Λέρου Τιμόθεου Κωττάκη, το έργο ηλεκτροφωτισμού του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή του φράγματος.

Η αποκατάσταση του οδοφωτισμού πραγματοποιήθηκε από πιστοποιημένο συνεργείο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη του έργου, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ποιότητα της εγκατάστασης.

Πλέον, οι διερχόμενοι οδηγοί αλλά και οι πεζοί απολαμβάνουν βελτιωμένη ορατότητα και ισχυρότερο, ομοιόμορφο φωτισμό, γεγονός που αναβαθμίζει τόσο την οδική ασφάλεια όσο και τη συνολική εικόνα της περιοχής.

Με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης αναφέρει:

"Αποκαταστάθηκε η ΑΣΦΑΛΕΙΑ , η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ και η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του έργου στο φωτισμό της περιοχής του φράγματος στο Παρθένι .
Ολόκληρο το έργο χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου .
Γιώργο Χατζημάρκο για μια ακόμη φορά σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!"
  • Αλλαγή στο δρομολόγιο του Blue Star Patmos την Τρίτη 14 Οκτωβρίου λόγω απεργίας
--
Διαβάστε περισσότερα στο LEROSNEWS.GR
Facebook Twitter Youtube Instagram
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Από το 2004 έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση
LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Follow us on social media:

Πρόσφατα άρθρα

  • Λέρος: Δηλώσεις Δημάρχου Τιμόθεου Κωττάκη για τις εξελίξεις στα θέματα του Νοσοκομείου
  • Λέρος: Ο Ηλίας Λεωνίδας πρώτος νικητής στο μήκος – ρεκόρ Αιγαίου όλων των εποχών!
  • Φράγκος Ντιπιέρο: “Η μεταλλική σιδερένια κορώνα του Βασιλιά, στο νησί της Λέρου”
  • Άγγελος Κωνσταντινίδης: Σαν σήμερα έφυγε από κοντά μας η Φώφη Γεννηματά

Νεότερα Video

Λέρος: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου

Λέρος: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου

2.7k ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
22 Οκτωβρίου 2025
Λέρος: Δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε σε κτίριο

Λέρος: Δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε σε κτίριο

2.1k ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
22 Οκτωβρίου 2025

© 2004 - 2025 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ENGLISH EDITION
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

© 2004 - 2025 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Ο ιστότοπος lerosnews.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies.