back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έχει σχέση ο καφές με τις καρδιακές παθήσεις;

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΈχει σχέση ο καφές με τις καρδιακές παθήσεις;

Ο κύριος Κωνσταντίνος Τούτουζας είναι επίκουρος καθηγητής στην Α’ Καρδιολογική Κλινική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί ποια είναι η επίδραση του καφέ στην καρδιαγγειακή μας λειτουργία.


Αυξάνει ο καφές την αρτηριακή πίεση;

Παρότι η σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης δεν είναι ακόμη πλήρως διασαφηνισμένη, η πλειονότητα των επιστημονικών στοιχείων συγκλίνει στο ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης. 

Η όποια επίδραση του στιγμιαίου καφέ στην αρτηριακή πίεση φαίνεται να παρατηρείται με την υπερκατανάλωσή του και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα που ήδη πάσχουν από υπέρταση. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ δεν φαίνεται να επιδρά αρνητικά στην πίεση υγιών ατόμων.

Ποιο είδος καφέ επηρεάζει λιγότερο την καρδιαγγειακή λειτουργία;

Σε πρόσφατη μελέτη διερευνήθηκε η επίδραση 4 τύπων καφέ (αραβικός, ελληνικός, αμερικάνικος και στιγμιαίος καφές) στην αρτηριακή πίεση 400 εθελοντών. Κάθε ένας από τους εθελοντές κατανάλωσε ρόφημα καφέ 250 ml. Μία ώρα μετά την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ παρατηρήθηκε πτώση στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, αλλά και σημαντική πτώση στην καρδιακή συχνότητα. Παρόμοια δράση είχε και η χορήγηση αραβικού κι ελληνικού τύπου καφέ, οι οποίοι όμως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα καφεΐνης. Ο αμερικάνικος καφές δεν είχε καμία σημαντική επίδραση είτε στην αρτηριακή πίεση είτε στην καρδιακή συχνότητα του πληθυσμού.

Σχετίζεται ο καφές με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου;

Εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση, η στεφανιαία νόσος έχει κι άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες στους οποίους η κατανάλωση καφέ φαίνεται να έχει ευνοϊκή δράση μέσω της μείωσης του οξειδωτικού stress. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μείωση των τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης ότι λειτουργεί προστατευτικά και στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

Επηρεάζει η κατανάλωση καφέ την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων;

Όσον αφορά την εμφάνιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και την πιθανή σχέση αυτών με την κατανάλωση καφέ, τα αποτελέσματα των μελετών είναι αντικρουόμενα. Μια σημαντική μετα-ανάλυση προοπτικών μελετών που δημοσιεύτηκε το 2011, έδειξε ότι υπάρχει ασθενής αντίστροφη σχέση της κατανάλωσης καφέ με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η μέτρια κατανάλωση καφέ (6-7 φλιτζάνια την ημέρα) φαίνεται να έχει σημαντικά αρνητική συσχέτιση με την εμφάνιση εγκεφαλικών. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια τόσο για τα ισχαιμικά, όσο και για τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Πόσους καφέδες την ημέρα μπορώ να πίνω;

Υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, με την ισχυρότερη προστατευτική δράση να φαίνεται να έχουν τα 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα στα οποία παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου κατά 11%. Αυτό αφορά και τα δύο φύλα, καθώς και τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

boro.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ