• Τραμπ: «Στην Ευρώπη το κόστος του πολέμου της Ουκρανίας» – Μακρόν: «Διαπραγμάτευση με όλα τα μέρη»

    Τραμπ: «Στην Ευρώπη το κόστος του πολέμου της Ουκρανίας» – Μακρόν: «Διαπραγμάτευση με όλα τα μέρη»

    Αναγνώσεις: 861

Με την κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα αργά το βράδυ της Δευτέρας (24/2) η συνάντηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και Προέδρου της Γαλλίας, αμέσως μετά τη συζήτηση που είχαν με βασικό θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις θέσεις της Ευρώπης και τη στάση της απέναντι στις προτάσεις του Αμερικανού Προέδρου για τον τερματισμό του πολέμου.

Ουσιαστικά ο Μακρόν μετέφερε την ατζέντα που είχε συμφωνηθεί στις δύο άτυπες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ τις προηγούμενες ημέρες και ήταν προετοιμασμένος να πιέσει όσο το δυνατόν για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μίλησε για επενδύσεις, μίλησε για αύξηση αμυντικών δαπανών και ζήτησε η Ευρώπη και το Κίεβο να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη στην Ουκρανία.

Πρώτος ξεκίνησε τις δηλώσεις ο Τραμπ που αρχικά ανέφερε ότι σκοπός της αποψινής συνάντησης ήταν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζοντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν πεθάνει άδικα» και ότι μια ολόκληρη γενιά έχει αποδεκατιστεί.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «συμβαίνουν πολλά καλά πράγματα για την ειρήνη» και ότι ο ρόλος του Μακρόν ήταν κεντρικός από την αρχή. Ανέφερε ότι πιστεύει ότι ο Μακρόν συμφωνεί μαζί του ότι «αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή και μπορεί να είναι η μόνη φορά» για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Ο Μακρόν συμφωνεί ότι το κόστος και το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να τα επωμιστεί η Ευρώπη, αφού όπως λέει θέλει τον κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της Ουκρανίας».

Ο Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του να «ανακτήσει το κολοσσιαίο χρηματικό ποσό» που έχουν ξοδέψει οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουν ξοδέψει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια (237,5 δισεκατομμύρια λίρες).

Και συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να έχουν μια συμφωνία με την Ουκρανία για κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες ως ασφάλεια», προσθέτοντας ότι σημειώνεται πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.

Η «απερισκεψία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, είπε, οδήγησε στον θάνατο «πολλών, πολλών ανθρώπων». Αντίθετα, η κυβέρνηση Τραμπ επικεντρώνεται στο «να το διορθώσει» και «θα το κάνει το συντομότερο δυνατό» – αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και κατέληξε ότι ελπίζει η «κληρονομιά» του είναι να φέρει την «ειρήνη» στον κόσμο.

Μακρόν: «Συμφωνία για την Ουκρανία με όλα τα μέρη»

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη φιλία μεταξύ Αμερικής και Γαλλίας. Είπε ότι οι Ευρωπαίοι έκαναν «πολύ ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός» στις συζητήσεις για την Ουκρανία, επιμένοντας ότι η ΕΕ δεν απέφυγε ποτέ τις ευθύνες της για τη βοήθεια προς το Κίεβο.

Η ΕΕ επένδυσε 128 δισ. δολάρια στην ασφάλεια της Ουκρανίας – τονίζοντας τη λέξη επένδυση, επειδή, όπως είπε, η Ουκρανία κράτησε το μέτωπο για τη «συλλογική ασφάλεια» όλης της Ευρώπης.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη θαυμάζουν πολύ το θάρρος του ουκρανικού λαού και ότι πιστεύει ότι «κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν θέλει να ζει σε έναν κόσμο όπου η θέληση του ισχυρότερου μπορεί απλώς να επιβάλλεται και όπου τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα μπορούν απλώς να παραβιάζονται», βροντοφώναξε ο Μακρόν

Ο Μακρόν συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος και ο Τραμπ είχαν μακρές συζητήσεις σχετικά με την επιθυμία τους να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και να υπάρξει μια εκεχειρία που θα επιτρέπει τις διαπραγματεύσεις με όλα τα μέρη για μια διαρκή ειρήνη.

Η Ευρώπη θέλει μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο για τη διασφάλιση της ειρήνης, τόνισε μεταξύ άλλων ο Μακρόν.

Υπενθύμισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, δεν μπορεί να είναι κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις» , αλλά «πρέπει να παρέχει τις προϋποθέσεις για κυριαρχία» για την οποία το Κίεβο θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης.

«Είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε την ειρήνη και την κυριαρχία», δήλωσε ο Μακρόν, επιβεβαιώνοντας ότι η «ιστορία» των δύο παγκοσμίων πολέμων «μας υποχρεώνει».

«Η ειρήνη είναι αναγκαιότητα για να σωθούν ζωές», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος, υπέρ μιας εκεχειρίας με «τη διατήρηση της ειρήνης στο χρόνο». Υπενθύμισε μάλιστα πως οι συμφωνίες του Μινσκ δεν τηρήθηκαν από τη Ρωσία. Τέλος, ο Μακρόν δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να το επωμιστεί η Ευρώπη».

Πηγή: cnn.gr