Συνέντευξη στον Δημήτρη Ήσυχο για την εφημερίδα “Λεριακά Νέα” (τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου) παραχώρησε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Στυλιανός Λουλουδιάς.
Η συγκεκριμένη συνέντευξη που αναδημοσιεύουμε παρακάτω, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφού ο κ. Λουλουδιάς αναφέρεται μεταξύ άλλων στην οικονομική κρίση που πλήττει τον εμπορικό κόσμο της Λέρου καθώς και στους άνεργους.
- ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Λουλουδιά είστε ένας νέος Δημοτικός Σύμβουλος που τελευταία με δηλώσεις σας είστε στο προσκήνιο. Θα ήθελα να σας θέσω το ερώτημα τι σκέφτεστε για την λειτουργία του Δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου και της αναπτυξιακής πορείας του νησιού.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σε μια ιστορική εφημερίδα όπως τα «Λεριακά Νέα», που ενημερώνει έγκυρα τους συμπατριώτες μας όλα αυτά τα χρόνια, όπου και αν βρίσκονται. Η ερώτησή σας είναι πολύ επίκαιρη και θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο το δυνατόν συντομότερα: Κλείσαμε δυο χρόνια απ τη στιγμή που η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τα ηνία του τόπου μας.
Τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, ο δήμος Λέρου ΕΙΧΕ τη δυνατότητα να απορροφήσει και να δημοπρατήσει έργα άξιας τριάντα εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς σήμερα, όπως βλέπετε κι εσείς, από Δήμος – ΠΡΟΤΥΠΟ στο Αιγαίο, έχει μετατραπεί σε… πρότυπο μνημειώδους ΑΠΡΑΞΙΑΣ! Για να λειτουργήσει ένα δημοτικό συμβούλιο σωστά (σύμφωνα με τη μικρή αλλά ουσιαστική εμπειρία που έχω αποκομίσει στα δημοτικά έδρανα), πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δημοτικών συμβουλών και όχι «κοκορομαχίες» και ρεβανσισμοί.
Μετά τη συρρίκνωση του ΚΘΛ που ήταν ο οικονομικός πνεύμονας του νησιού μας, το μόνο που μας έχει απομείνει ώστε να ξαναβάλουμε τη Λέρο σε τροχιά ανάπτυξης, είναι ο θαλάσσιος τουρισμός. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε από έναν επιχειρηματία που ασχολείται με τον τουρισμό, όπως είναι ο δήμαρχος κος Μιχάλης Κόλιας, να προτείνει την ακύρωση ενός ώριμου αναπτυξιακού έργου, όπως αυτό του αγκυροβολίου Αλίντων!!!
Έπειτα, ένα τραγικό λάθος που έφερε τη Λέρο σε μειονεκτικότερη θέση, είναι η προμήθεια των περίφημων «πλωτών προβλητών»: Καλώ όλους τους Λεριούς και τις Λεριές να περάσουν από την τεχνική υπηρεσία του δήμου στο Λακκί, για να δουν με τα μάτια τους που πηγαίνουν τα χρήματα που πληρώνουν μέσω του δημοτικού φόρου! Ο δήμαρχος ξόδεψε περίπου 70.000 ευρώ για να προμηθευτεί τις «πλωτές προβλήτες». Ακόμη και ένα μικρό παιδί γνωρίζει ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κανένα έργο στα λιμάνια, λόγω της κείμενης νομοθεσίας για τα λιμενικά έργα. Αυτή τη στιγμή, οι πλωτές προβλήτες παραμένουν εγκαταλελειμμένες και σχεδόν διαλυμένες στην τεχνική υπηρεσία!
Λυπάμαι πάρα πολύ για την κατάντια του δήμου Λέρου! Σας ευχαριστώ και πάλι διότι μέσα από την εφημερίδα σας, μου δίδεται η δυνατότητα έστω και την ύστατη στιγμή, να αφυπνίσω -πάντα καλοπροαίρετα και με αγάπη για τον τόπο μου- τον κ. Δήμαρχο και την δημοτική του ομάδα. Ελπίζω να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!»
- ΕΡΩΤΗΣΗ: Σαν επιχειρηματίας τι θα μας λέγατε για την πορεία της αγοράς στο νησί και τι έχετε να προτείνετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Δυστυχώς η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας έχει τεράστιο αντίκτυπο και στο νησί μας. Κάνοντας μια βόλτα στην τοπική αγορά το μόνο που βλέπει κανείς, είναι ολοένα και περισσότερα μαγαζιά να βάζουν λουκέτο… Τα αίτια της οικονομικής κρίσης στη Λέρο είναι βαθύτερα απ’ αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα: η Λεριακή οικονομία εδώ και 50 χρόνια είχε αναπτυχθεί και είχε χτιστεί σε «σαθρό έδαφος», και εξηγούμαι: λόγω της ύπαρξης του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, η πλειοψηφία των οικογενειών στο νησί μας έχει τουλάχιστον από ένα μέλος (ακόμη και σήμερα) που με κάποιον τρόπο έχει αποκομίσει έσοδα από το ΚΘΛ.
Είτε ως υπάλληλοι, είτε ως έμποροι, κλπ. Όπως αντιλαμβάνεστε, η μείωση μισθών και συντάξεων σε μια τέτοια οικονομία όπως αυτή της Λέρου, σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΚΘΛ να εξοφλήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα χρηματικά εντάλματα προς τον εμπορικό κόσμο της Λέρου, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πραγματική οικονομία.
Βέβαια, σημαντικές ευθύνες για το πρόβλημα που σας περιγράφω, φέρει και η αδιαφορία του Αθηνοκεντρικού κράτους για τα νησιά, καθώς επίσης και η παροιμιώδης αποτυχία της δημοτικής αρχής (και πιο συγκεκριμένα του δημάρχου), να κατανοήσουν πως η μονή λύση που μας έχει απομείνει ώστε να μην γίνουμε μετανάστες στην ίδια μας την πατρίδα, είναι η στροφή στον θαλάσσιο τουρισμό! Επιτέλους ας ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να ανοίξει αυτή η περιβόητη «πύλη εισόδου», μήπως και αλλάξει λίγο το οικονομικό κλίμα στο νησί μας»!
- ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έχετε να προσθέσετε για την ανεργία των νέων και αν συζητάτε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα αυτό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα επεκτείνω την προηγούμενη απάντηση και θα σας πω συνοπτικά ότι το οικονομικό πρόβλημα της Λέρου είναι πολύ συγκεκριμένο και αφορά μόνο εμάς, τους κατοίκους της Λέρου. Ακόμη και αν έρθει η οικονομική ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Λέρος θα έχει το ίδιο και ίσως ΟΞΥΤΕΡΟ οικονομικό πρόβλημα. Ελπίζω να με διαψεύσουν οι μελλοντικές εξελίξεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός του νησιού μας θα μειωθεί δραματικά, με πρόχειρους υπολογισμούς, γύρω στους πέντε με έξι χιλιάδες κατοίκους. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως δυστυχώς, αν δεν κάνουμε κάτι, θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια! Θα σας δώσω κάποια μικρά παραδείγματα:
1. Θυμόμαστε όλοι την λεγόμενη «επανένταξη» του ΚΘΛ και το εισόδημα που άφηνε στους εστιάτορες, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, γενικότερα στον εμπορικό κόσμο της Λέρου. Δεν κάναμε τίποτε ως τοπική κοινωνία που διοικούσε το ΚΘΛ για να αντικαταστήσουμε αυτή τη δράση. Αποτέλεσμα, να χαθούν δουλείες που μεταφράζονται σε απώλεια πληθυσμού, και απώλεια εισοδήματος για το νησί μας.
2. Θυμόμαστε όλοι τη λεγόμενη «μετεξέλιξη του ΚΘΛ». Παχιά λόγια και τίποτε άλλο. Τόσα χρόνια ακούμε για μετεξέλιξη και μετεξέλιξη δεν βλέπουμε… Δεν κάναμε απολύτως τίποτε ως τοπική κοινωνία και βλέπετε τα αποτελέσματα σήμερα! Συρρίκνωση, κλείνουν οι εξωτερικές δομές, συνταξιοδοτείται το προσωπικό, δεν γίνονται προσλήψεις. Αποτέλεσμα, να χαθούν δουλείες που μεταφράζονται σε απώλεια πληθυσμού, και απώλεια εισοδήματος για το νησί μας.
3. Θυμόμαστε όλοι το περίφημο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, επί δημαρχίας Αντάρτη, που ζητούσε διευκολύνσεις από τον δήμο Λέρου προκειμένου να αναβαθμιστεί το 588 Τάγμα Εθνοφυλακής σε ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Το Σύνταγμα το αφήσαμε και πήγε στην Κάλυμνο… Αποτέλεσμα, να χαθούν δουλείες που μεταφράζονται σε απώλεια πληθυσμού, και απώλεια εισοδήματος για το νησί μας.
4. Θυμόμαστε όλοι το υποκατάστημα του ΟΤΕ Λέρου. Το αφήσαμε και έκλεισε… Αποτέλεσμα, να χαθούν δουλείες που μεταφράζονται σε απώλεια πληθυσμού, και απώλεια εισοδήματος για το νησί μας.
5. Θυμόμαστε όλοι το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Πλάτανο… Μέχρι και απειλές υπήρξαν, ότι ο δήμος θα έπαιρνε τις καταθέσεις του από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ σε περίπτωση που αυτή έκλεινε… παχυλά και ωραία λόγια του αέρα! Το υποκατάστημα έκλεισε… Αποτέλεσμα, να χαθούν δουλείες που μεταφράζονται σε απώλεια πληθυσμού, και απώλεια εισοδήματος για το νησί μας.
6. ΔΟΥ Λέρου, θα κλείσει σε λιγότερο από έναν μήνα. Αποτέλεσμα του λουκέτου στην εφορία, είναι εκτός των άλλων, να χάσουμε δουλείες που μεταφράζονται σε απώλεια πληθυσμού που μεταφράζεται σε απώλεια εισοδήματος για το νησί μας. Θα πρέπει να τρέχουμε στην Κω για μια απλή υπόθεση, να σπαταλάμε εκεί τα χρήματα που δεν έχουμε… Θα γίνουμε εσωτερικοί μετανάστες…
Είναι γνωστό ότι στο άμεσο μέλλον θα κλείσουν και άλλες δημόσιες υπηρεσίες στη Λέρο (ΙΚΑ, Ταχυδρομείο κλπ). Για το χάλι αυτό, ευθύνεται πρωτίστως η κεντρική πολιτική εξουσία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση. Αλλά για τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από αυτά που σας ανέφερα, μεγάλες ευθύνες υπάρχουν σε όσους είχαν και έχουν παλαιοκομματικές συμπεριφορές και που δεν έκαναν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για να εμποδίσουν τέτοιες εξελίξεις.
Με αυτά και με αυτά, φτάσαμε αισίως στο 2013, με τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με τις επικείμενες απολύσεις σε δήμους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να συζητάμε για το μέλλον των νέων στη Λέρο… Ποιο μέλλον; Με όλους αυτούς που κυβερνάνε τον τόπο; Είδατε που μας κατάντησαν… Ο καθένας για τον εαυτό του και όχι για το σύνολο… Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι ο Δήμος Λέρου και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ΟΑΕΔ, ούτε τις αρμοδιότητες του εκάστοτε υπουργείου. Και απευθύνομαι κυρίως στον δήμαρχο κ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΛΙΑ και στον Πρώην Αντιδήμαρχο κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, που προεκλογικά έταζαν θέσεις και δουλείες στα νέα παιδιά και στις οικογένειες τους για να αποσπάσουν την ψήφο… Αυτά τελείωσαν! Μόνο με γνώση, δυναμικές διεκδικήσεις και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας θα υπάρξει μέλλον και δουλειές για τους νέους της Λέρου. Τόσα χρόνια, τους είδαμε, τους μάθαμε, ΑΡΚΕΤΑ! Αυτοί που έφεραν τη Λέρο σε αυτήν την κατάσταση, να κάτσουν στην άκρη. Ήρθε ο καιρός να πάρουν τα ηνία της Λέρου οι νέοι άνθρωποι, που έχουν ΟΡΑΜΑ και ΦΡΕΣΚΕΣ ΙΔΕΕΣ.
- ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια στον πολιτικό στίβο της Λέρου. Ισχύει η στήριξή σας στο πρόσωπο του κ. Κοντραφούρη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως ανέφερα ήδη, είναι η καταλληλότερη στιγμή να πάρουμε την τύχη της Λέρου στα χέρια μας! Τώρα που το νησί μας παραπαίει εξαιτίας των ΑΚΡΩΣ λανθασμένων και επικίνδυνων πολιτικών χειρισμών του δημάρχου κ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΛΙΑ… Εφόσον λοιπόν συμφωνούν οι σκεπτόμενοι συμπολίτες μας με αυτές τις απόψεις και διαπιστώσεις, τότε πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να συμπορευθούμε με τον Μιχάλη Κοντραφούρη, ώστε να δώσουμε ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ ΜΑΣ.
Ο Μιχάλης Κοντραφούρης είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που αντιπροσωπεύει ΟΛΑ όσα σας είπα. Έχει φρέσκες ιδέες, έχει διατελέσει δήμαρχος Λέρου και έχει την κατάλληλη εμπειρία, αλλά πάνω από όλα έχει γνώση, πολύ όρεξη και μεγάλη αγάπη για τον τόπο του. Σας δηλώνω λοιπόν ότι θα είμαι δίπλα του στις επόμενες εκλογές και κάνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να δραστηριοποιηθούν και να πλαισιώσουν τον Μιχάλη Κοντραφούρη.
Όπως αποδεικνύεται καθημερινά, η περίφημη πλέον «γενιά του πολυτεχνείου» που μας έφερε σε αυτό το χάλι, παραπαίει… Δεν γίνεται να τους εμπιστευτούμε πάλι! Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ξαναβάλουμε τη Λέρο σε τροχιά ανάπτυξης, όχι με ακρότητες, λαϊκισμούς και προσωπεία, αλλά με σύνεση, τεχνοκρατικές – αναπτυξιακές πολιτικές και καθαρά πρόσωπα.