back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κινδυνεύουν οι κάτοικοι της Λέρου από την έλλειψη φαρμάκων – Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδ/νησου δίνει τη λύση

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚινδυνεύουν οι κάτοικοι της Λέρου από την έλλειψη φαρμάκων - Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδ/νησου δίνει τη λύση

Είναι πλέον γνωστό ότι τα φαρμακεία της Λέρου λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν προμηθεύονται βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Στο νησί της Άρτεμις, είναι δυσεύρετα ακόμη και τα απλά παυσίπονα, ενώ δεν υπάρχουν βασικά σκευάσματα για την πίεση, τον διαβήτη, την καρδιά. 

Η πρόσβαση των κατοίκων της Λέρου στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή έχει εξελιχθεί σε «Γολγοθά»: Οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν το 5 ευρω στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να γράψουν τα φάρμακά τους, να πληρώνουν ταχυδρομείο για να τα προμηθευτούν και φυσικά να πληρώνουν την όποια συμμετοχή. 

Κάποιοι προσπαθούν να στείλουν τις συνταγές μέσω γνωστών που ταξιδεύουν σε άλλα νησιά ή στην Αθήνα.

Άλλοι συνεννοούνται μεταξύ τους και στέλνουν τα βιβλιάριά τους συστημένα μέσω ταχυδρομείου ή κούριερ σε φαρμακεία στη Ρόδο ή στην Πάτμο και μοιράζονται το κόστος της αποστολής.

Μάλιστα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει περιθώριο εκτέλεσης ένα μήνα και αν δε βρεθεί άμεσα λύση πρέπει να τα ξαναγράψουν. Χρόνιοι ασθενείς ζουν με τη συνεχή αγωνία γιατί απορρυθμίζονται αν δεν κάνουν σταθερά τη θεραπεία.

Για το θέμα ο Δήμαρχος Λέρου συναντήθηκε χθες, 28/5/2013, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Φωτούλη Νίκο, όπου δόθηκε η διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ότι για τα φάρμακα που αδυνατούν οι φαρμακοποιοί του νησιού να προμηθεύσουν τους κατοίκους της Λέρου, θα τα προμηθεύει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου την επόμενη ημέρα. 


Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμαρχος Λέρου για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων αναφέρει τα εξής:


“Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λέρου Κόλια Μιχάλη, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση  στο γραφείο του Δημάρχου, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Φωτούλη Νίκο. Παρόντες ήταν επίσης η εκπρόσωπος του ΕΟΠΥ Λέρου κα. Καρπαθάκη Ελένη, οι φαρμακοποιοί του νησιού μας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντινίδης Γιαννης και ο πρόεδρος του Δ. Ο. ΠΑΙ. Σ. Α. Π. κ. Μαυρουδής Γιάννης. Θέμα συζήτησης, η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συντοπίτες μας με την έλλειψη φαρμάκων.

Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ύστερα από διαλογική συζήτηση, δόθηκε η διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, ότι για τα φάρμακα που αδυνατούν οι φαρμακοποιοί του νησιού να προμηθεύσουν τους κατοίκους της Λέρου, θα τα προμηθεύει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος την επόμενη ημέρα. Επίσης δόθηκε λύση στην προμήθεια φαρμάκων για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥ.  

Ο Δήμαρχος Λέρου και η Δημοτική Αρχή του νησιού δεν παρακολούθησαν ως απλοί θεατές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στο νησί μας από την έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία της Λέρου κι έδωσε λύση σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα όλων στην φαρμακευτική αγωγή, στην υγεία.

Ο Δήμαρχος Λέρου, ευχαριστεί τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Φωτούλη που με την επίσκεψη του στο νησί μας δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Συγχαίρει κι ευχαριστεί επίσης εκ των προτέρων τους φαρμακοποιούς που συνδράμουν στην απόφαση του Δημάρχου και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος”.   

 

Ο Δήμαρχος Λέρου

Κόλιας Μιχαήλ

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ