back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Απάντηση Ολυμπιακής στον Δήμαρχο Λέρου: “Συνεχίζουμε κανονικά τις πτήσεις προς Λέρο”

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑπάντηση Ολυμπιακής στον Δήμαρχο Λέρου: "Συνεχίζουμε κανονικά τις πτήσεις προς Λέρο"

Απαντητική επιστολή εξέδωσε η Olympic Air σχετικά με το χθεσινό έγγραφο του Δημάρχου Λέρου για το τι μέλλει γενέσθαι με τις πτήσεις προς Λέρο.

Ειδικότερα, η Olympic Air με τη συγκεκριμένη επιστολή επιβεβαιώνει τον τερματισμό των πτήσεων σε διάφορους προορισμούς του εσωτερικού (Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Χίος, Ιωάννινα και άλλες παραμεθόριες περιοχές). 

Όσον αφορά τις πτήσεις των άγονων γραμμών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Λέρος, στην επιστολή αναφέρεται, ότι «η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα δρομολόγια και τις πτήσεις της Olympic Air στις λεγόμενες «άγονες γραμμές», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Λέρος».

Αναλυτικότερα:


Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Από την περίοδο της ιδιωτικοποίησης της Olympic Air η Marfin Investment Group (MIG) επένδυσε κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χωρίς την επένδυση της Marfin και τη δημιουργία της Olympic Air, το όνομα της Ολυμπιακής θα χανόταν από το χάρτη των αερομεταφορών.

Η Olympic Air είναι μια ιδιωτική εταιρία που χρηματοδοτείται 100% από τα κεφάλαια των μετόχων της MIG και λειτουργεί με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, έχοντας ταυτόχρονα σαν γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Πάρα τις επίπονες και διαρκείς προσπάθειες να εξυπηρετήσει τους περισσότερους εφικτούς προορισμούς εσωτερικού, η Olympic Air, με δεδομένα τα οικονομικά μεγέθη και τις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς αναγκάστηκε τελικά να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της εσωτερικής αγοράς.

Εν προκειμένω:

1. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε δραστική πτώση της επιβατικής κίνησης εσωτερικού και συγκεκριμένα στα εν λόγω δρομολόγια κατά 17%, την τελευταία τριετία, με συνολική απώλεια 37% για την Olympic Air.

2. Η λειτουργία των συγκεκριμένων δρομολογίων διαμορφώνει τον κύριο όγκο των ζημιών της εταιρίας και πάρα την επίπονη προσπάθεια αναστροφής των οικονομικών δεδομένων τους, δεν κατέστη δυνατή η αλλαγή της τάσης αυτής.

Σαν συνέπεια, ο τερματισμός τους (από τις αρχές Σεπτεμβρίου για τη Ρόδο, και από 13 Οκτωβρίου για Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο) κατέστη αναγκαίος προκειμένου η εταιρία να συνεχίζει να λειτουργεί στους εναπομείναντες προορισμούς, η εξυπηρέτηση των οποίων εμπίπτει και στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης, καθώς:

Α. Αφορά περιοχές που εξυπηρετούνται μόνο από την Olympic Air, και

Β. Περιλαμβάνει περιοχές και πόλεις όπως τα ακριτικά νησιά, και μεθοριακές περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, η Χίος, τα Ιωάννινα, κλπ. οι οποίες θα αποκόπτονταν πλήρως χωρίς την αεροπορική σύνδεση της Olympic Air.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για όλες τις κινήσεις και αποφάσεις της Olympic Air αναφορικά με αλλαγές και τροποποιήσεις σε δρομολόγια είναι ενήμερη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα δρομολόγια και τις πτήσεις της Olympic Air στις λεγόμενες «άγονες γραμμές», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Λέρος. Για τις συνδέσεις αυτές, άλλωστε η Olympic Air έχει υπογράψει δεσμευτικές συμφωνίες με την ΥΠΑ, οι οποίες ισχύουν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται κανονικά. Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις της Olympic Air υπαγορεύονται από την σημαντικά μειωμένη ζήτηση, και εάν στο μέλλον, λόγω αλλαγής συνθηκών της αγοράς, φανεί ότι από τη μείωση ή διακοπή δρομολογίων δεν καλύπτεται η υπάρχουσα ζήτηση αερομεταφορικών υπηρεσιών, η Olympic Air ενδεχομένως θα επανεξετάσει τις αποφάσεις της.

Με τιμή,

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ι. Πανταζόπουλος

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ