back to top
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ισραήλ: Ανώτερος αξιωματούχος φώναζε στη συνάντηση με τους Αμερικανούς μετά από ερώτηση για τη Ράφα

ΚΟΣΜΟΣΙσραήλ: Ανώτερος αξιωματούχος φώναζε στη συνάντηση με τους Αμερικανούς μετά από ερώτηση για τη Ράφα

Το NBC News μεταφέρει το «κλίμα έντασης» μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε συνάντηση για την προαναγγελθείσα επιχείρηση στη Ράφα

Εκνευρισμός, φωνές και ένταση καθόρισε τη συνάντηση κορυφαίων ισραηλινών και αμερικανών αξιωματούχων για την επερχόμενη επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με το NBC News που δημοσιεύει το ρεπορτάζ λίγες ώρες πριν τη νέα επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα ήρθε μετά την ακύρωση από τον Νετανιάχου της αρχικά προγραμματισμένης επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ ως αντίδραση στη στάση της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ.

Όταν η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ είπε ότι η ιδέα δεν μοιάζει ρεαλιστική οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξέσπασαν

Τα «αίματα άναψαν» σύμφωνα με το δημοσίευμα όταν οι αμερικανοί αξιωματούχοι – ανάμεσα στους οποίους ήταν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν , και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν – ρώτησαν τους ισραηλινούς για το εάν έχουν σχέδιο εκκένωσης της Ράφα, όπου συνωστίζονται πάνω από 1,4 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Μη ρεαλιστικό σχέδιο για τη Ράφα

Ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, άρχισε να φωνάζει και να κουνάει τα χέρια του καθώς υπερασπιζόταν το σχέδιο, είπαν αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο NBC.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ παρέμειναν ψύχραιμοι και δεν απάντησαν με τον ίδιο τρόπο συμπλήρωσαν οι πηγές.

Το σχέδιο που παρουσίασε το Ισραήλ έκανε λόγο για μετακίνηση του 1,4 εκατ. Παλαιστινίων σε διάστημα αρκετών εβδομάδων από τη  Ράφα σε σκηνές που θα στήνονταν βόρεια της πόλης.

Αλλά η ισραηλινή πρόταση δεν περιλάμβανε σχέδια για την αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής ή μια εκτίμηση για το πόσα τρόφιμα ή νερό θα απαιτούνταν ή από πού θα προέρχονταν, είπαν οι αξιωματούχοι. Πρόσθεσαν ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν σκεφτεί μόνο την προμήθεια ενός μικρού μέρους των εκατοντάδων χιλιάδων σκηνών που θα χρειάζονταν.

Όταν η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ είπε ότι η ιδέα δεν μοιάζει ρεαλιστική οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξέσπασαν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο «ζωηρός» Ντέρμερ

Ωστόσο οι ίδιες πηγές περιγράφουν ότι ο Ντέρμερ συνηθίζει να γίνεται ζωηρός κατά τη διάρκεια ανάλογων συναντήσεων, και ότι αυτή η σύσκεψη δεν ήταν ιδιαίτερα διαφορετική από άλλες που έχουν προηγηθεί.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και είχε ως στόχο να ξεκινήσει μια διαδικασία για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να διεξάγουν μια σειρά συζητήσεων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ θα μπορούσε να προχωρήσει στον πόλεμό του κατά της Χαμάς και όχι για την παρουσίαση λεπτομερών σχεδίων.

Οι Ισραηλινοί δεν παρουσίασαν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με μια πραγματική χερσαία εισβολή στη Ράφα, γράφει το NBC. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να συζητηθούν λεπτομερέστερα κατά τη διάρκεια μιας άλλης συνάντησης μεταξύ των Αμερικανών και των Ισραηλινών αξιωματούχων που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την αρχική δημοσίευση του άρθρου, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση δήλωσε ότι η περιγραφή της από το NBC News ήταν «παραποίηση των όσων συνέβησαν στην αίθουσα. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και με σεβασμό, ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαφωνιών. Δεν υπήρξαν φωνές σε κανένα σημείο».

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι «όλος ο λόγος που έγινε αυτή η συνάντηση ήταν για να μιλήσουμε για τις ανησυχίες μας σχετικά με μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα και να παρουσιάσουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για να είναι οι Ισραηλινοί πιο ακριβείς και πιο στοχευμένοι».

Πηγή:in.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ