back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τραγωδία στα Τέμπη: Χιλιάδες στα συλλαλητήρια με συνθήματα οργής – Πανελλήνια θλίψη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤραγωδία στα Τέμπη: Χιλιάδες στα συλλαλητήρια με συνθήματα οργής – Πανελλήνια θλίψη

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας των σιδηροδρόμων, αλλά και ζητώντας απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας στα Τέμπη.

Αθήνα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά, Πάτρα, Ρόδος, είναι μερικές από τις πόλεις, που πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις. Από τις 12:00 το μεσημέρι ο κόσμος κρατούσε πανό που έγραφαν «Μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω», διεκδικώντας άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στο κέντρο της Αθήνας επικράτησε το αδιαχώρητο, λόγω των συλλαλητηρίων. Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε στις 12:30, την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Στο Σύνταγμα έφτασε μεγάλος όγκος των απεργιακών συγκεντρώσεων. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια και περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, ενώ ακολουθούσαν και όσοι είχαν προσυγκέντρωση στα Χαυτεία.

Σύμφωνα με την ΓΑΔΑ, στο Σύνταγμα και στα Προπύλαια, συγκεντρώθηκαν συνολικά 25.000 άτομα.

Σκηνικό έντασης εκτυλίχθηκε στο Σύνταγμα το μεσημέρι, μεταξύ ομάδας ατόμων και αστυνομικών, στο περιθώριο των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, όπου άγνωστοι πέταξαν μολότοφ, πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χρήση χημικών. Συνεχίστηκαν και μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, όπου οι αστυνομικοί απώθησαν τους ταραξίες προς την Πανεπιστημίου.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μπροστά από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ενώ πλέον η ένταση μεταφέρεται προς την πλατεία Ομονοίας. Παράλληλα επεισόδια σημειώθηκαν και στην οδό Σταδίου όπου οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο.

Παράλληλα επεισόδια σημειώθηκαν και στην οδό Σταδίου όπου οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές ατόμων.

Νωρίτερα, η αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στην κατοχή των συλληφθέντων εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, φωτοβολίδες, πέτρες, ρόπαλα και κουκούλες.

Οι επτά συλληφθέντες κρατούνται στην Κρατική Ασφάλεια και πρόκειται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

«Καμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη» απαιτούν χιλιάδες απεργοί στην Αθήνα, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών, στα Προπύλαια.

Κατήγγειλαν πως ό,τι έγινε στα Τέμπη ήταν «ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας» και επισημαίνουν ότι «είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν τον σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών».

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε με την απαγγελία στίχων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας»: «Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους…».

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και μετά ακούστηκε το σύνθημα «Μετράμε νεκρούς στις ράγες των Τεμπών, θυσία για τα κέρδη των αφεντικών».

«Αποδείχθηκε ότι για αυτούς που κυβερνούν όλοι εμείς είμαστε αναλώσιμοι», κατήγγειλε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος του Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης. Υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις και τις παρεμβάσεις των σωματείων, που «δεν βρήκαν απέναντι τους μόνο κλειστά αυτιά, αλλά και αποφάσεις που έβγαζαν παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς και υποχρεωτικές μετατάξεις 3.500 εργαζομένων το 2010».

«Δεν ξεχνάμε αυτό που έγινε στα Τέμπη. Δεν θα ξεχάσουμε αυτούς που ευθύνονται για αυτό το έγκλημα», τόνισε.

«Σήμερα είναι μια μέρα μάχης. Η οργή μας παίρνει σάρκα και οστά», είπε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. «Διαδηλώνουμε και φωνάζουμε πως εμείς έχουμε τη δύναμη. Κάνουμε πράξη το σύνθημα πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό», πρόσθεσε. Χαιρέτισε την «αποφασιστική στάση των σωματείων που βγαίνουν μπροστά κόντρα στην απαράδεκτη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που δεν προκήρυξε καν απεργία για τη σημερινή μέρα».

Τα συλλυπητήρια των ναυτεργατών στις οικογένειες των θυμάτων μετέφερε ο ‘Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού Σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». «Στον κλάδο μας έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα των εφοπλιστικών εγκλημάτων», είπε και πρόσθεσε ότι «κοινός παρονομαστής σε όλα τα τραγικά συμβάντα, η πολιτική που θεωρεί τα μέτρα προστασίας, την επαρκή στελέχωση των μέσων μεταφοράς “κόστος” που επιβαρύνει τα κέρδη».

Τις «αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις και στον τομέα της εναέριας κυκλοφορίας, την ακραία υποστελέχωση, την πλημμελή ανανέωση των τεχνολογικών συστημάτων» ανέδειξε ο Φοίβος Καπερώνης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

«Το έγκλημα στον ΟΣΕ ήταν προμελετημένο», είπε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και υπενθύμισε «την υποστελέχωση και τις μειώσεις προσωπικού, την εφαρμογή όλου του εύρους της αντεργατικής νομοθεσίες». Όπως κατήγγειλε, «ανάλογη είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στις αστικές συγκοινωνίες, όπου τα σωματεία επίσης έχουν αναδείξει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολλών χιλιάδων επιβατών».

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι γεμάτος οργή και αγανάκτηση», είπε ο Ηλίας Τρεβλός, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, και κάλεσε η δικαιολογημένη οργή να γίνει αγώνας. «Παλεύουμε για να μην είμαστε το λάδι στη μηχανή του κέρδους», σημείωσε αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. «Θέλουμε εργασία με ασφάλεια, θέλουμε ζωή με ασφάλεια», τόνισε.

Την συμμετοχή σε «έναν ηρωικό αγώνα μαζί με τους γονείς μας, μαζί με τους μαθητές», για να καταδικαστούν στη λαϊκή συνείδησή όλοι οι ένοχοι, υπογράμμισε ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά. «Τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια, η αλήθεια που θάβουν τα δελτία των ειδήσεων. Το χρωστάμε στους νεκρούς, το χρωστάμε στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους», υπογράμμισε.

«Δίνουμε την υπόσχεση μας στους νεκρούς και γινόμαστε η φωνή τους: το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», είπε ο Γιώργος Παυλής, μέλος του 15μελους του 15ου Λυκείου Αθηνών. «Οι μαθητές από όλη την Ελλάδα έστειλαν μήνυμα», σημείωσε, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε εκατοντάδες σχολεία, ενώ «το υπουργείο και οι διευθύνσεις φτάνουν στο σημείο να μοιράζουν αποβολές σε μαθητές που συμμετέχουν σε αυτή την καθημερινή δράση».

«Η ζωή για μερικούς δεν έχει αξία, μετρούν τα πάντα με το χρήμα (…) Πάρε παιδί μου όταν φτάσεις, μην αμελήσεις, μη με ξεχάσεις»: Με τους στίχους που έγραψε ένας πατέρας από την Ένωση Γονέων Μοσχάτου Ταύρου, άνοιξε την ομιλία της η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. «Η αγωνία μας πλέον σαν μάνες είναι πως την αγωνία μας θα την κάνουμε εμπόδιο για αυτά που έρχονται», τόνισε και πρόσθεσε: «Υποσχόμαστε να βάλουμε εμπόδια γιατί η ζωή μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Η φετινή 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας σημαδεύεται από το έγκλημα στα Τέμπη», είπε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

«Είμαστε αποφασισμένες να μην σωπάσουμε, να αγωνιστούμε όχι μόνο για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα αλλά και για να ξεσκεπάσουμε τους ενόχους», τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως την ιταλική εταιρεία, το κράτος τους και όλες τις κυβερνήσεις, που στηρίζουν την πολιτική που λογαριάζει ως κόστος την ασφάλεια. Όλους δηλαδή τους “μηχανοδηγούς” της πολιτικής της απελευθέρωσης των μεταφορών» τόνισε.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη απεργία. Σήμερα πλημμύρισαν η Αθήνα και δεκάδες άλλες πόλεις. Όλη η εργατική τάξη της χώρας και η νεολαία γίνονται η φωνή των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη. Κάνουμε τον θρήνο οργή και την οργή αγώνα! Για να μην επιβληθεί η σιωπή. Για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Για να έρθει η προστασία της ζωής του λαού στο προσκήνιο κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους», τόνισε στην ομιλία του στα Προπύλαια ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Υπογράμμισε ότι «απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και με αφορμή τη δολοφονία των 57 ανθρώπων, αναδείχτηκε η μεγάλη δύναμη που έχουν τα συνδικάτα, που έχει ο οργανωμένος λαός στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, στους φοιτητικούς συλλόγους. Που δεν άφησαν να επικρατήσει η σιωπή, που δεν επέτρεψαν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες, που συνεχίζουν και γίνονται η φωνή των νεκρών».

«Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους είναι να μη συγκαλυφθεί και αυτό το έγκλημα. Να μη μείνουν ατιμώρητοι οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν από τον λαό», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

«Με οργάνωση και αγώνα. Η ζωή μας δεν είναι κόστος. Για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, μαζικές συγκοινωνίες για τον λαό. Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις πόλεις και στα χωριά, παντού. Για να έχουμε δημόσια και σύγχρονη Υγεία για όλο τον λαό. Για να ξεριζώσουμε την εγκληματική πολιτική του κέρδους, την καρδιά του κτήνους», υπογράμμισε και κάλεσε στο νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα συνδικάτα της Αττικής την Κυριακή 12 Μάρτη, στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι.

Λάρισα

Στην Λάρισα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, νέοι, μέλη σωματείων, μαθητές και πολίτες, πραγματοποίησαν δυναμικό συλλαλητήριο.

«Οι ράγες της ανάπτυξης βαφτήκανε με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή 10.000 ατόμων.

Η πορεία κατευθύνθηκε από το κέντρο της πόλης και έφτασε στον σταθμό του ΟΣΕ, όπου οι διαδηλωτές σταμάτησαν συμβολικά για να φωνάξουν συνθήματα στην πλατεία του ΟΣΕ, και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου νοσηλεύονται τραυματίες των Τεμπών.

Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, με την παρουσία κυρίως νέων παιδιών και μαθητών, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.

Λαμία

Μία ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Λαμία και πάνω από 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης. «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί» ήταν το κεντρικό σύνθημα ενώ παράλληλα πανό και συνθήματα απαιτούσαν να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η 3η κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Λαμίας και από τις πλέον μαζικές της τελευταίας 20ετίας γεγονός που έδειξε ότι η τραγωδία στα Τέμπη έχει αγγίξει στο σύνολό τους, τους φοιτητές και τους μαθητές της περιοχής και μαζί με τους κοινωνικούς φορείς οργανώνουν και συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας βρέθηκαν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, σιδηροδρομικοί ενέργεια αλλά και συνταξιούχοι, όπως επίσης και φορείς των εργαζομένων και τα δύο Εργατικά Κέντρα.

Αρχικά είχε προσδιοριστεί ως συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας, όμως πολύ γρήγορα μετετράπη σε διαμαρτυρία για την τραγωδία των Τεμπών και ουσιαστικά τα συνθήματα που είχαν σχέση με τη συγκεκριμένη τραγωδία έγιναν κυρίαρχα.

Οι συγκεντρωμένοι οργάνωσαν στη συνέχεια μια ιδιαίτερα μεγάλη πορεία που παρόμοια της χρονολογείται στη δεκαετία του 90, αφού ακολούθησαν κεντρικούς δρόμους, πέρασαν από όλες σχεδόν τις πλατείες της Λαμίας, διαδηλώνοντας με τον ίδιο τρόπο την βούλησή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου ληφθούν μέτρα.

«Μέσα σε αυτό το τρένο ήταν συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, ήταν γονείς μας. Θα μπορούσε ο καθένας από μας να είναι στη θέση τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στο δρόμο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί» υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των φοιτητών κατά τη διάρκεια των ομιλιών στην κεντρική Πλατεία της Λαμίας.

Καταλήψεις

Εξάλλου οι μαθητές τη Λαμίας οργανώνουν νέα συγκέντρωση στην ίδια πλατεία στις 6 το απόγευμα σήμερα για το πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ενώ από το πρωί, πέντε Λύκεια της Λαμίας βρίσκονται σε συμβολική κατάληψη. Πρόκειται για το 1ο , 3ο, 4ο, 5ο, 6ο Γενικό Λύκειο ενώ από χθες τελεί υπό κατάληψη και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Βόλος

Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Αλμυρού, από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων, ως αντίδραση στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και με στόχο να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των όποιων λαθών και προβλημάτων.

Χθες το απόγευμα, σημειώθηκε ένταση στο πέρας της συγκέντρωσης που οργανώθηκε με πρωτοβουλία συλλογικοτήτων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, η οποία κατέληξε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης του Βόλου. Εκεί, ομάδα περίπου 70 ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και κρατώντας κοντάρια, επιτέθηκαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στις αστυνομικές δυνάμεις, εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Θεσσαλονίκη

Με πορεία προς το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης χιλιάδες διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, αξιώνοντας να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους.

Με κεντρικά συνθήματα «Ποτέ ξανά» και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθηναν εργατικά σωματεία μέσω του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συμμετέχοντες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 15 χιλιάδες. Μαζική ήταν η συμμετοχή μελών συνδικάτων, σωματείων εργαζομένων, συλλογικοτήτων, κομμάτων της Αριστεράς και πολιτικών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Βροντερό «παρών» φώναξαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές της πόλης, όπως επίσης γυναίκες – μέλη φεμινιστικών συλλόγων (οι τελευταίες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας). Κάποιοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους και κάποιοι άλλοι πλακάτ με συνθήματα μέσω των οποίων ζητούσαν να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο ‘Αγαλμα Βενιζέλου όπου στήθηκε η κεντρική εξέδρα. Χαιρετισμό απηύθηναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι μαθητών και φοιτητών. Σε δικό του χαιρετισμό το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων, Αλέξανδρος Ιορδανίδης, συνέφερε ότι αυτό που συνέβη είναι αδιανόητο. «Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια.

Εάν μας ακούγανε δεν θα συνέβαινε αυτό που όλοι μας απευχόμασταν» τόνισε. Ο ίδιος έδωσε την υπόσχεση στους νεκρούς συναδέλφους του ότι «δεν σας ξεχνάμε». «Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι» πρόσθεσε, καθως περιστοιχιζόταν από συναδέλφους του μηχανοδηγούς.

Στη συνέχεια συγκροτήθηκε πορεία που – εν μέσω συνθημάτων – κινήθηκε από την οδό Εγνατία προς το Νέο Σταθμό του ΟΣΕ. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την Ξηροκρήνη, έστριψαν μέσω της οδού Λαγκάδα, συνέχισαν προς την οδό Αγίου Δημητρίου και έφτασαν στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει για τον ίδιο λόγο συγκέντρωση και πορεία σε κεντρικούς δρόμους άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ. Ανάλογες κινητοποίησης είναι προγραμματισμένο να γίνουν και το απόγευμα.

Μικροένταση σημειώθηκε μπροστά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης όταν άτομα που αποκόπηκαν από τον κύριο όγκο της πορείας επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο.

Έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν πέτρες, πυροτεχνήματα, πυρσούς, μπουκάλια και μια βόμβα μολότοφ προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Επίσης, μικροένταση εκδηλώθηκε μετά το τέλος της πορείας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν άτομα πέταξαν πέτρες και πυρσούς σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στη συνέχεια αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων ενώ δεν υπήρξε κάποια απάντηση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα άτομα αυτά συνέχισαν να κινούνται επί της οδού Αγίου Δημητρίου με μέτωπο προς τα ανατολικά.

Σημειώνεται ότι μαθήματα δεν γίνονται σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ αποφάσισε την αναβολή των μαθημάτων για σήμερα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και της δυσκολίας μετακίνησης των φοιτητών και λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα οδύνης που επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, άλλωστε, το γραφείο της Πρυτανείας ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση μαθημάτων και η λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, καθώς μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ έγινε γνωστό ότι τις μέρες αυτές το πανεπιστήμιο θα είναι υπό κατάληψη.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, άλλωστε, το γραφείο της Πρυτανείας ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση μαθημάτων και η λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, καθώς μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ έγινε γνωστό ότι τις μέρες αυτές το πανεπιστήμιο θα είναι υπό κατάληψη.

Ήπειρος

Με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου, οι πολίτες, οι οργανώσεις και τα συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν για την τραγωδία των Τεμπών.

Στα Γιάννενα, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, με πανό, πλακάτ και μαύρα μπαλόνια ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της φονικής σύγκρουσης. Οι διαδηλωτές κρέμασαν μαύρο σεντόνι στην πρόσοψη της Περιφέρειας Ηπείρου σε ένδειξη πένθους.

«Το δυστύχημα στα Τέμπη αποκάλυψε την αλήθεια του επιτελικού κράτους που λειτουργεί ως διαχειριστής των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», υποστήριξε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας.

Στην Άρτα, η πορεία κατέληξε στην περιφερειακή οδό με συμβολικό αποκλεισμό της.

Στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους μαθητές να κρατούν κόκκινα τριαντάφυλλα.

Πάτρα

Από επεισόδια μικρής έκτασης σημαδεύτηκε νωρίτερα στην Πάτρα η πορεία διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη. Ομάδα αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της διαδήλωσης επιτέθηκε σε διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού, πετώντας τους πέτρες, μπογιές και ξύλα.

Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών.

Χανιά

Με μεγάλη συμμετοχή, κυρίως νέων (μαθητών και φοιτητών), πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά το συλλαλητήριο με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, προς την πλατεία Ελευθερίας, έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας και κατέληξαν, μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητές ύψωσαν στον ουρανό λευκά μπαλόνια.

Εκτός από τους μαθητές και τους φοιτητές, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πολίτες.

Ηράκλειο

Μαζική ήταν η παρουσία φορέων και πολιτών στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, όπου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαρτίου, ξεκίνησε η πορεία διαμαρτυρίας.

Κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς (ΔΟΕ, ΠΟΕΔΗΝ), διοργανώθηκαν σήμερα από τα κατά τόπους παραρτήματα του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων και τα Εργατικά Κέντρα, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, τοπικών φορέων και συλλόγων.

Ρόδος

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στην πορεία διαμαρτυρίας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην πόλη της Ρόδου.

Μαθητές, φοιτητές, αλλά και κάτοικοι του νησιού ξεκίνησαν την πορεία από το 3ο Λύκειο Ρόδου και έφθασαν στην πλατεία δημαρχείου όπου φώναξαν συνθήματα για τις ευθύνες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το δυστύχημα.

Η πορεία διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν προβλήματα, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ