back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με ηλεκτρονικό έλεγχο οι προμήθειες του Δημοσίου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ηλεκτρονικό έλεγχο οι προμήθειες του Δημοσίου

Με τη νέα διαδικασία, οι ελεγκτικές αρχές του Δημοσίου θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν το κόστος των προμηθειών και να συγκρίνουν εάν, για παράδειγμα, κάποιο νοσοκομείο αγοράζει ακριβότερα από ένα άλλο νοσοκομείο υλικά για χειρουργεία. [Shutterstock]

Τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρονική τιμολόγηση έχει μπει δυναμικά στη ζωή των επιχειρήσεων και του Δημοσίου κερδίζοντας όλο και περισσότερο έδαφος, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες εκκαθάρισης και πληρωμής και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των συναλλαγών.

Ολες οι προμήθειες του Δημοσίου θα γίνονται με ηλεκτρονικά τιμολόγια και ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη υιοθετήσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση με το Δημόσιο. Το σημαντικό όμως είναι ότι η νέα διαδικασία οδηγεί σε μεγαλύτερη διαφάνεια, ενώ ανά πάσα στιγμή οι ελεγκτικές αρχές του Δημοσίου μπορούν να ελέγξουν το κόστος των προμηθειών και να συγκρίνουν εάν για παράδειγμα κάποιο νοσοκομείο αγοράζει ακριβότερα από ένα άλλο νοσοκομείο χειρουργικά υλικά.

Μάλιστα, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, όπως αναφέρουν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είναι δυναμική και η εφαρμογή αναμένεται να εξελιχθεί σημαντικά. Επί της ουσίας, το Δημόσιο δημιουργεί αναλυτικούς κωδικούς για τα προϊόντα που προμηθεύονται οι φορείς και η σύγκριση που αναφέρεται παραπάνω θα γίνεται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Φρένο στις σπατάλες

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί η σπατάλη δημόσιου χρήματος αλλά και περίεργες συναλλαγές. Παράλληλα, το Δημόσιο θα γνωρίζει ποιος χρωστάει και σε ποιον. Θα γνωρίζει επακριβώς τις υποχρεώσεις κάθε φορέα και θα μπορεί να επέμβει ώστε να μη δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι οποίες αποτελούν μεγάλο βραχνά για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το σχέδιο που εκπονήθηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Αναγνωστόπουλο και τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Πετραλιά ήδη έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς περισσότεροι από 2.800 φορείς (αναθέτουσες αρχές) έχουν εγγραφεί στο σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Με τη νέα διαδικασία, τα 11 δισ. ευρώ, που ανέρχονται οι προμήθειες του Δημοσίου ετησίως, θα ελέγχονται σχεδόν αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα τιμολόγησης, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, μέχρι στιγμής στο σύστημα έχουν εγγραφεί 2.872 φορείς, ενώ οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 72.000.

Οπως προαναφέρθηκε ήδη, αρκετοί φορείς και επιχειρήσεις συναλλάσσονται με την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και σταδιακά το σύστημα θα λειτουργήσει υποχρεωτικά. Τον Σεπτέμβριο θα μπει η πρώτη ομάδα που θα εκδίδει υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2024 και η τρίτη και τελευταία τον Ιούνιο του 2024.

Η νέα διαδικασία συναλλαγών ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ανταλλαγής παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσότερων συναλλασσομένων, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη εκτύπωσης, αποστολής και διαφύλαξης αυτών σε έντυπη μορφή.

Αυτά τα παραστατικά δεν είναι μόνο τα τιμολόγια, αλλά περιλαμβάνουν κι άλλα σχετικά συνοδευτικά σε αυτά έγγραφα. Επιπλέον, μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης επιτυγχάνεται, πέρα από την ανταλλαγή των παραστατικών, η αυτοματοποίηση του συνόλου των διαδικασιών που τα αφορούν, όπως για παράδειγμα η αρχειοθέτηση και η ανάκτησή τους.

Κοινοτική οδηγία

Η σημασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τη διευκόλυνση αλλά και την προστασία των συναλλαγών και η ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής της ξεκίνησε από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με την οδηγία 2014/55/EU) όρισε πως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει υποχρεωτικά να μπορούν να λαμβάνουν και να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Για παράδειγμα, όλες οι αγορές του σουηδικού δημόσιου τομέα από το 2019 χρεώνονται μέσω ηλεκτρονικού τιμολογίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκό πρότυπο, ενώ το Βέλγιο από τα μέσα του 2023 θα εφαρμόσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, και παράλληλα προχωρεί σε ενέργειες για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αναπτύξει εφαρμογές και υποδομές για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις. Ειδικότερα:

• Δημιούργησε το Μητρώο Αναθετουσών Αρχών για το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο (ΜΑΑΗΤ), το οποίο συντηρείται και ενημερώνεται διαρκώς.

• Ανέπτυξε την ειδική Εφαρμογή Διάθεσης του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου (ΕΔΗΤ), με την οποία οι αναθέτουσες αρχές και οι οικονομικές υπηρεσίες μπορούν να προβούν σε όλες τις ενέργειες για την πληρωμή των ηλεκτρονικών τιμολογίων.

• Αναβάθμισε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΟΠΣΔΠ) προκειμένου αυτό να μπορεί να συλλέξει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά πληρωμής, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού τιμολογίου.

Ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για την υποστήριξη των συναλλαγών με το Δημόσιο ήταν η αναβάθμιση του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) για την παροχή όλων των απαραίτητων υπηρεσιών τόσο στους παρόχους όσο και στους φορείς του δημόσιου τομέα.

Συγκεκριμένα, μέσα από το ΚΕΔ παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες για τον έλεγχο των τιμολογίων πριν από την επίσημη έκδοση και υποβολή τους στο Δημόσιο, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τυχόν σφάλματα και αποφεύγοντας την επακόλουθη έκδοση πιστωτικών τιμολογίων που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και καθυστερούν την πληρωμή. Στο ΚΕΔ υλοποιείται το μοναδικό σημείο υποδοχής τιμολογίων για τις δημόσιες συμβάσεις και είναι ο κόμβος δρομολόγησης των στοιχείων τους στα πληροφοριακά συστήματα των αρμόδιων φορέων.

Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η σημασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για την οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι αδιαμφισβήτητη καθώς επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών και διευκολύνει τις συναλλαγές.

kathimerini.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ