back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επιστροφή στις προκλήσεις από Ερντογάν στο δρόμο προς τις εκλογές – «Να μας προβληματίσει και ο Κιλιτσντάρογλου»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕπιστροφή στις προκλήσεις από Ερντογάν στο δρόμο προς τις εκλογές – «Να μας προβληματίσει και ο Κιλιτσντάρογλου»

Το εθνικιστικό προεκλογικό μανιφέστο που μοίρασε ο Ταγίπ Ερντογάν στους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του, εν όψει των εκλογών στις 14 Μαΐου.

Δύο μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, και λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, η Άγκυρα επανέρχεται στην γνωστή προκλητική ρητορική, με τον Ερντογάν να θυμίζει σε όλους τον παλιό εαυτό του και την… ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας και τον Μεβλούτ Τασβούσογλου να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, και το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση του θαλάσσιου χώρου στα 12 μίλια.

Μίλησε μάλιστα και για «λύσεις πακέτο», που ωστόσο δεν αφορούν την Αθήνα αφού η μόνη διαφορά που υφίσταται προς επίλυση με την Τουρκία είναι όπως τονίζεται «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως όλα δείχνουν η τουρκική ηγεσία, θυσιάζει τη «διπλωματία των σεισμών», στον βωμό του κέρδους ενόψει εκλογών. Κάτι που καταδεικνύεται και στο προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος του Ερντογάν που ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τα βήματα της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αυξάνεται ο ενεργειακός περιφερειακός ανταγωνισμός».

«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

Στο μανιφέστο, που μοιράστηκε στους υποψήφιους βουλευτές του AKP, αναφέρεται πως «το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι από τους βασικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας μας και εκεί θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας όπως και της «ΤΔΒΚ», ενώ διακηρύσσεται πως «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Τα εξωτερικά μας όρια της υφαλοκρηπίδας μας τα δηλώσαμε στον ΟΗΕ. Στις 13 Νοεμβρίου του 2019 στην κοινοποίηση που κάναμε στον ΟΗΕ δηλώσαμε πως τα θαλάσσια σύνορα μας εκτείνονται μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων των νησιών που βρίσκονται στην περιοχή. Δηλώσαμε πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν επήρεια που να εμποδίζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Στις 18 Μαρτίου του 2020 ενημερώσαμε τον ΟΗΕ για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Αν. Μεσόγειο», αναφέρεται στο κείμενο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι.

Και η Αγιά Σοφιά

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ξανά την ικανοποίησή του για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, τονίζοντας στην ομιλία του:

«Στο παρελθόν έλεγαν ‘σε αυτή τη γεωγραφία, δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορούν να το τολμήσουν’. Αποδείξαμε ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν παραδείγματα όπως η ήττα των πραξικοπηματιών μέχρι την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί και τις επιχειρήσεις πέραν των συνόρων. Έλεγε ο ποιητής: Θα ανοίξει η Αγιά Σοφιά, θα ανοίξει, θα ανοίξει. Και εγώ το διάβασα τότε αυτό. Και τι έγινε; Άνοιξε η Αγιά Σοφιά και αυτό το καταφέραμε εμείς».

«Δεν ήταν έκπληξη – Να προβληματιστούμε και για Κιλιτσντάρογλου»

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπαλτζώη, αντιστράτηγο ε.α. και πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η επιστροφή της Τουρκίας στην προκλητική ρητορική είναι κάτι που δεν εκπλήσσει.

«Δε θα έπρεπε να είχαμε εκπλαγεί. Αυτοί που έπρεπε να είχαν εκπλαγεί ήταν αιθεροβάμονες οι οποίοι πίστευαν ότι οι Τούρκοι ξαφνικά άλλαξαν μια στρατηγική 100 ετών και λόγω των σεισμών μας αγάπησαν παράφορα. Δυστυχώς, η ιστορία μας επιβεβαιώνει το αντίθετο».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μπαλτζώης δήλωσε ότι η επαναφορά της Τουρκίας στην πρότερη, επιθετική ρητορική εναντιον της Ελλάδας, ήταν κάτι που ο ίδιος ανέμενε μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Θα πρέπει να είμαστε πιο προβληματισμένοι με τον κ. Κιλιτσντάρογλου, διότι ο πρώτος που έθεσε θέμα καθεστώτος νήσων ήταν ο κ. Κιλιτσντάρογλου το 2018» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

in.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ