back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μυστήριο με μαχητικό αεροσκάφος που βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας – Είχε εξαφανιστεί πριν από 80 χρόνια

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΜυστήριο με μαχητικό αεροσκάφος που βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας – Είχε εξαφανιστεί πριν από 80 χρόνια

 

Το μυστήριο του μοναδικού χαμένου αεροπλάνου από τον παράτολμο βομβαρδισμό των Αμερικανών στην Νότια Ιταλία, τον Αύγουστο του 1943, λύθηκε 80 χρόνια μετά, με ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων «P-38 Lightning», να εντοπίζεται στον βυθό της θάλασσας στον κόλπο της Μανφρεντόνια.

Ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες αεροπορικές επιδρομές των Αμερικανών στην Ευρώπη, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αποστολή των αεροσκαφών ήταν να βομβαρδίσουν και να καταστρέψουν τα αεροδρόμια της Ιταλίας, στην περιοχή της Φότζια, για να στερήσουν από την ιταλική αεροπορία την δυνατότητα επέμβει για να αποτρέψει την συμμαχική απόβαση που θα γινόταν στην χώρα, λίγες ημέρες αργότερα.

Την νύχτα της 25ης Αυγούστου του 1944, οι Αμερικανοί κατέστρεψαν 65 εχθρικά αεροπλάνα και έχασαν επτά P-38. Ωστόσο ένα από τα αεροσκάφη απλά εξαφανίστηκε. Τελικά βρέθηκε φέτος, 80 χρόνια έπειτα από εκείνον τον σαρωτικό βομβαρδισμό.

Ωστόσο ο χειριστής του, ο υπολοχαγός Warren Singer δεν βρέθηκε εντός του αεροσκάφους.

Ποιος ήταν ο 22χρονος πιλότος του μαχητικού

Ο 22χρονος υπολοχαγός δεν έφτασε ποτέ στο στόχο του και τα αρχεία της πολεμικής αεροπορίας δείχνουν ότι τον είδαν να πετάει για τελευταία φορά κοντά στη Μανφρεντόνια, μια πόλη 22 μίλια ανατολικά της Φότζια.

Σήμερα, 80 χρόνια αργότερα, δύτες βρήκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου του Singer, σε βάθος 12 μέτρων, στον κόλπο της Μανφρεντόνια. Ο Singer ήταν νιόπαντρος. Είχε παντρευτεί την αγαπημένη του Margaret, πέντε μήνες νωρίτερα. Κι εκείνη ήταν έγκυος. Η Margaret, τον Ιανουάριο του 1944, γέννησε την κόρη τους, Peggy. Ένα χρόνο και μία ημέρα μετά την εξαφάνιση του μαχητικού, η αεροπορία των ΗΠΑ κήρυξε τον Singer νεκρό.

Η ζωή συνεχίστηκε. Η Peggy παντρεύτηκε κι έκανε οικογένεια. Ογδόντα χρόνια μετά τον χαμό του παππού του, ο γιος της Peggy, ο εγγονός του  Singer, Dave Clark, πληροφορήθηκε ότι βρέθηκε το αεροπλάνο του παππού του και δήλωσε: «Ο Warren είναι ήρωας για όλους μας και τον αγαπάμε».

Ο Warren Singer ήταν ένας πολύ νέος άνθρωπος με αγάπη, ελπίδα και όνειρα. Το εκπληκτικό είναι ότι αν και χάθηκε σε ηλικία 22 ετών, απέκτησε 12 απογόνους. «Ήρθαμε στην ζωή έπειτα από μία πολύ σύντομη σχέση που είχαν ως νιόπαντροι, η Margaret και ο Warren Singer. Η μητέρα μου συνειδητοποίησε πρόσφατα ότι μεσολαβούσαν μόλις τρεις ημέρες μεταξύ του γάμου τους και της αναχώρησης του πατέρα μου», είπε η Peggy, σύμφωνα με την MailOnLine.

Το μαχητικό βρέθηκε σε καλή κατάσταση

Ο Fabio Bisciotti, ο δύτης που εντόπισε το μαχητικό στον βυθό της θάλασσας, δήλωσε ότι το P-38 ήταν σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, δεδομένου το ότι βρίσκεται στο νερό για περίπου 80 χρόνια.

«Το αεροπλάνο είναι σε αρκετά καλή κατάσταση… πιθανότατα είχε μηχανική βλάβη και έπεσε στο νερό. Δεν χτυπήθηκε σκληρά από αντιαεροπορικά όπλα, επειδή βρισκόταν πολύ μακριά από την ακτή – μιλάμε για τέσσερα μίλια, πάνω-κάτω», ανέφερε.

Ο Dr. Bisciotti, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας υποβρύχιας μελέτης του Ιταλικού Ναυτικού Συνδέσμου, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ίχνη πτώματος στο μαχητικό. Θεωρεί ότι ο υπολοχαγός Singer πιθανότατα διέφυγε από το αεροσκάφος καθώς εκείνο βυθιζόταν, αλλά στη συνέχεια πνίγηκε.

«Τα παράθυρα είναι ανοιχτά, οπότε είμαστε αρκετά σίγουροι ότι κατάφερε να εγκαταλείψει το αεροπλάνο. Ποιος ξέρει τι συνέβη στην συνέχεια», είπε.

Μία θεωρία είναι ότι ναι μεν βγήκε από το αεροπλάνο και προσπάθησε να κολυμπήσει. Ωστόσο η στολή του και ο εξοπλισμός του μάλλον τον κούρασαν. Η ακτή ήταν τέσσερα μίλια μακριά. Μπορεί να βυθίστηκε και να πνίγηκε. «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι πνίγηκε», είπε ο Fabio Bisciotti.

Το μαχητικό P-38

Ο ερευνητής μπόρεσε να αναγνωρίσει το αεροπλάνο, ότι ήταν ένα P-38, λόγω του χαρακτηριστικού σχεδιασμού του αεροπλάνου με τις δύο βραχίονες. Άλλωστε το σκάφος είναι σε καλή κατάσταση. Και κατάφερε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι το αεροσκάφος του Singer, γιατί σύμφωνα με τα αρχεία, αυτό ήταν το μοναδικό P-38 που χάθηκε στη θάλασσα, σε εκείνη την περιοχή.

Η παράτολμη αποστολή

Ο ιστορικός Steve Blake που έχει μελετήσει ενδελεχώς την δράση των P-38 επιχείρησε να αναπαραστήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκε ο Singer. Ανέφερε ότι 166 P-38 είχαν απογειωθεί από την Τυνησία εκείνη την ημέρα. Πέταξαν ανατολικά, διέσχισαν την ιταλική χερσόνησο και στη συνέχεια ακολούθησαν την ακτή βόρεια προς τη Μανφρεντόνια, προτού στρίψουν στην ενδοχώρα, προς τη Φότζια.

Από τα 166 μαχητικά που απογειώθηκαν, 137 αεροπλάνα έφτασαν στο στόχο τους. Κάποια άλλα γύρισαν πίσω, λόγω διαφόρων μηχανικών προβλημάτων. Ένα μόνον εξαφανίστηκε και αυτό ήταν το P-38 του Singer, που τελικά βρέθηκε και αυτό, έστω και με καθυστέρηση 80 ετών.

Η αμερικανική αεροπορία το έψαξε πολύ. Ένας συνάδελφος του Singer, o Καρλ Χέντριξ δήλωσε ότι προσπαθούσε να ξεφορτωθεί τις βοηθητικές δεξαμενές καυσίμων. Μείωσε ταχύτητα, και προσπάθησε πολλές φορές να τις πετάξει, αλλά δεν τα κατάφερε. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει πίσω από τον σχηματισμό. Σύμφωνα με όσα λέει ο Χέντριξ, ο Singer αποφάσισε τότε να γυρίσει πίσω, για να τον βοηθήσει με κάποιον τρόπο. Έστριψε το αεροπλάνο του και βγήκε από τον σχηματισμό, κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο, για να φτάσει πίσω στην ακτή, εκεί που ήταν ο υπολοχαγός Χέντριξ με το δικό του αεροπλάνο. Ήταν η τελευταία φορά που ο Χέντριξ είδε τον Singer να πετάει. Τα P-38 ήταν μονοθέσια.

Ένας άλλος αξιωματικός, κουμπάρος του Singer, ο Fred Selle, θυμήθηκε αργότερα ότι ο υπολοχαγός κάποια στιγμή είχε πετάξει δίπλα του και του έκανε σήμα ότι και αυτός πάλευε να ρίξει τις δεξαμενές του. Ήταν λίγο πριν να γυρίσει πίσω, για να μείνει με τον Χέντριξ.

Ό,τι κι αν συνέβη στην συνέχεια, ο Singer, από την Peoria του Illinois, δεν βρέθηκε ποτέ. Ήταν δευτεροετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign. Κηρύχθηκε νεκρός ένα χρόνο και μία ημέρα αργότερα, στις 26 Αυγούστου του 1944. Η κόρη του ήταν τότε περίπου 8 μηνών.

Το όνομα του Singer περιλαμβάνεται στoυς πίνακες των Αγνοουμένων στο Αμερικανικό Νεκροταφείο και Μνημείο της Βόρειας Αφρικής, στην Καρθαγένη της Τυνησίας.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων και Αιχμαλώτων (DPAA), η οποία ερευνά τι συνέβη με τους αγνοούμενους στρατιώτες των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η υπηρεσία του ενημερώθηκε για την υπόθεση και ότι «διερευνά την κατάσταση».

πηγή: FOXreport.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ