back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Μόνο από κυρώσεις καταλαβαίνει η Τουρκία. Απαγόρευση εισαγωγών τουρκικών αλιευμάτων για να σταματήσει η παράνομη αλιεία»

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΜ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Μόνο από κυρώσεις καταλαβαίνει η Τουρκία. Απαγόρευση εισαγωγών τουρκικών αλιευμάτων για να σταματήσει η παράνομη αλιεία»

Μια σημαντική πρόταση για να σταματήσει η παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λιβανό, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  οι εισαγωγές αλιευμάτων που προέρχονται από παράνομη αλιεία.

«Το επίσημο Τουρκικό Κράτος, εδώ και καιρό, κωφεύει στις διαμαρτυρίες και στα διαβήματα για τα περιστατικά παράνομης αλιείας στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το μόνο που μπορεί να τους συνετίσει είναι η επιβολή κυρώσεων.

Είναι ο μόνος τρόπος για  να σταματήσουν «ενέργειες πειρατικού τύπου» που λεηλατούν συστηματικά τα αλιευτικά αποθέματα της Δωδεκανήσου, οδηγούν σε αφανισμό τους Έλληνες αλιείς στην περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να εντάσσονται σε μία μεθοδευμένη προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας», τονίζει ο κ. Κόνσολας.

Επισυνάπτεται η παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Κυρώσεις και απαγόρευση εισαγωγής αλιευμάτων από την Τουρκία που προέρχονται από παράνομη αλιεία»

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και καιρό έχει ενταθεί η παράνομη αλιεία τουρκικών αλιευτικών σκαφών στις θαλάσσιες περιοχές της Λέρου των Λειψών, της Καλύμνου και του Αγαθονησίου.

Πρόκειται για μηχανότρατες που ψαρεύουν όχι μόνο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και σε μικρό βάθος, κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο εξοπλισμός και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν καταστρέφουν το βυθό και το θαλάσσιο οικοσύστημα, γεγονός που έχει πολλαπλές και αρνητικές επιπτώσεις.

Για όλα αυτά υπάρχουν τεκμήρια και οπτικοακουστικό υλικό αλλά και μαρτυρίες ψαράδων της Δωδεκανήσου, που υφίστανται, όχι μόνο τις συνέπειες, αλλά και τις επιθετικές κινήσεις και απειλές των τουρκικών αλιευτικών.

Όπως έχω τονίσει πρόκειται για «ενέργειες πειρατικού τύπου» που λεηλατούν συστηματικά τα αλιευτικά αποθέματα της Δωδεκανήσου, οδηγούν σε αφανισμό τους Έλληνες αλιείς στην περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να εντάσσονται σε μία μεθοδευμένη προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Είναι ξεκάθαρο αυτό, αφού οι τουρκικές μηχανότρατες όταν ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έχουν απενεργοποιημένο  το σύστημα ηλεκτρονικού εντοπισμού (AIS).

Το επίσημο Τουρκικό Κράτος, εδώ και καιρό, κωφεύει στις διαμαρτυρίες και στα διαβήματα για τα περιστατικά παράνομης αλιείας στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το μόνο που μπορεί να τους συνετίσει είναι η επιβολή κυρώσεων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να ζητήσει την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  οι εισαγωγές αλιευμάτων που προέρχονται από παράνομη αλιεία.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιβολή κυρώσεων στα αλιευτικά προϊόντα της Τουρκίας, σε σχετική εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την παράνομη αλιεία;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ