Feb 21, 2020 Last Updated 08:27, στις 21-02-2020

Ι. ΠΑΠΠΑΣ: Πόσο θα πληρώσουμε τα "σπασμένα" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Απόψεις
Εμφανίσεις: 1234 φορές

Λίγο πριν την τελική απόφαση για νέες εκλογές, η 'λυπητερή' της πρώην συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε για τους Έλληνες. Και δυστυχώς, ήταν πολύ βαριά. 

Η αποτίμηση μιας απόλυτα αποτυχημένης κυβερνητικής πορείας, όπου ενώ τα στελέχη της έλεγαν ότι διαπραγματεύονται με τους δανειστές και τους ευρωπαίους εταίρους, την ίδια ώρα αφαίμαζαν τα κρατικά ταμεία και οδηγούσαν σε χειρότερη ύφεση με το αποκορύφωμα το Τρίτο και επαχθέστερο Μνημόνιο, έφτασε στην... πόρτα μας:

Τα νούμερα ειναι αδιαπραγμάτευτα: 

-Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014.

-Η ανεργία αυξήθηκε, μετά τη μικρή υποχώρησή της το 2014.

-Η πραγματική οικονομία, λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών, έχει καταρρεύσει.

-Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει διογκωθεί.

-Η δημόσια οικονομία έχει επιστρέψει στα πρωτογενή ελλείμματα.

-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν επιστρέψει σε προ-2013 επίπεδο. 

-Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν σημαντικά συρρικνωθεί.

- Οι τράπεζες έχουν ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης. 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Για να μιλήσουμε με αριθμούς έως τον Σεπτέμβριο του 2015: 

* Παρουσιάζεται ύφεση -2% έως -4% ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του ιδίου έτους είχε σημειωθεί ανάπτυξη 0,8%

* Παρουσιάζεται Πρωτογενές Έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ +4δις ευρώ πρόσθετα μέτρα ενώ έως και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 είχαν προηγηθεί ήδη δύο χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος

* Παρουσιάζεται κρίση εμπιστοσύνης, αποκλεισμός από τις αγορές, εκτίναξη των spreads και 3ο Μνημόνιο ενώ τον Ιανουάριο του 2015 είχαμε ανάκτηση της εμπιστοσύνης, έξοδος στις αγορές 2 φορές και συρρίκνωση των spreads 

* Παρουσιάζεται αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 7,5 δις ευρώ ενώ έως τον Ιανουάριο του 2015 έχει γίνει αποπληρωμή των 6 δις ευρώ

* Το τραπεζικό σύστημα έχει κεφαλαιακούς περιορισμούς και ανάγκη νέα ανακεφαλαιοποίησης ενώ έως τον Ιανουάριο του 2015 το τραπεζικό σύστημα ήταν πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο

* Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών φτάνουν τα 122 δις ευρώ (Ιούνιος '15) ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ήταν στα 122 δις ευρώ 

* Ο Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 635 μονάδες (21/8) ενώ τον Ιανουάριο του 2015 ο Δείκτης έφτασε τις 814 μονάδες 

Για όλα αυτά υπεύθυνοι είναι αμιγώς ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που μαζί με την παρέα του και τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, οδήγησαν την Ελλάδα στην απόλυτη καταστροφή μέσα σε μόνον 7 μήνες!  

Ο κ. Τσίπρας που αντί να καθίσει να κυβερνήσει, προτίμησε να υπογράψει το Τρίτο Μνημόνιο και να το βάλει στα πόδια, οδηγώντας τον ελληνικό λαό σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση -την τρίτη μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος!- μήπως και καταφέρει να διασώσει ό,τι μπορεί από την πολιτική του δύναμη. 

Η εικόνα των κομμάτων της πρώην κυβέρνησης είνα τραγική. Αποχώρησαν ακόμη και οι... λογογράφοι τους που είχαν επενδύσει σε μια ρητορική επίθεσης και λάσπης άνευ προηγουμένου, καταβαραθρώνοντας τις προσπάθειες όχι μόνον της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και όλων των Ελλήνων που για πέντε χρόνια ταλαιπωρήθηκαν. 

Στις προσεχείς εκλογές θα αναμετρηθούν, όχι πια οι υποσχέσεις, αλλά τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά και τα αποτελέσματα των διαδοχικών περιόδων διακυβέρνησης. 

Σ' αυτό το ορθολογικό πλαίσιο, με βάση το σχέδιο και τις προσδοκίες για το μέλλον αλλά και τα μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα, η ΝΔ βρίσκεται σε θέση να μιλάει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό όπως έκανε εδώ και τόσα χρόνια. 

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες δοκιμασίες. Δεν αντέχει άλλους "μαθητευόμενους μάγους". 

Χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον για να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ώστε να σταματήσει η οικονομική και κοινωνική αιμορραγία. 

Η Ν.Δ. είναι σε θέση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη λειτουργία των θεσμών, να διασφαλίσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, να δρομολογήσει την ανάπτυξη και να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση, αφού παραμένει η μοναδική πολιτική σταθερά στην Ελλάδα με ευρωπαϊκή προοπτική και μοναδικό μέλημα το συμφέρον της πατρίδας. 


Ιωάννης Παππάς

Υποψήφιος Βουλευτής Δωδεκανήσου 

Μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. 

{widget:social-share-button}


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook