back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θα νοικιάσει τους ανεμόμυλους σε ιδιώτες ο Δήμος Λέρου; Επιστολή του Χρήστου Καρπαθάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΘα νοικιάσει τους ανεμόμυλους σε ιδιώτες ο Δήμος Λέρου; Επιστολή του Χρήστου Καρπαθάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο πρώην πρόεδρος της πολιτιστικής επιχείρησης του Δήμου Λέρου κ. Χρήστος Καρπαθάκης, απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο και το Δ.Σ. Λέρου, ισχυριζόμενος ότι ο Δήμος Λέρου προτίθεται να νοικιάσει τους ανεμόμυλους που βρίσκονται στο Παντέλι, σε ιδιώτες.

Ο κ. Καρπαθάκης λέει μεταξύ άλλων ότι, “…οι Μύλοι έχουν καθαρά πολιτιστικό χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μετατραπούν σε καφέ-μπαρ ή παραδοσιακό καφενείο που θα σερβίρει από ψάρια μέχρι και φιλέτα… Δυστυχώς μετά από 1-2 χρόνια θα τα δούμε αυτά ,μαζί με παράνομες κατασκευές –παράγκες που θα αλλοιώσουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα των Μύλων και πάλι κανείς δεν θα τολμήσει να μιλήσει…”. Διαβάστε την επιστολή:

Λέρος  04/09/2012
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου  

Kυρία Πρόεδρε

Κύριε Δήμαρχε

Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι 

Πληροφορήθηκα την πρόθεση του Δήμου μας για ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ή περισσοτέρων Μύλων στο Απιτύκι,και ήδη συζητιέται και ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες,που θέλουν να επιχειρήσουν σε δημοτική περιουσία.

Θεωρώ την απόφαση τουλάχιστον ατυχή  και ενάντια στα συμφέροντα του Λεριακού Λαού.

Οι Μύλοι κόστισαν παρά πολλά χρήματα,σε βαθμό πρόκλησης,αλλά δυστυχώς κανείς μας δεν μίλησε…όπως δεν μιλήσαμε για το φράγμα,όπως δεν μιλάμε για την αναγκαιότητα ο Δήμος μας να περικόψει δαπάνες από έξοδα μετακινήσεων-παράστασης   Δημάρχου και συμβούλων και να  τα διαθέσει σε κοινωνικές ομάδες που τις μαστίζει η φτώχεια ,η ανέχεια ,η ανεργία και η λαίλαπα των οικονομικών μέτρων της τρόικας-κυβέρνησης.

Πολύ καθαρά ,οι Μύλοι έχουν καθαρά πολιτιστικό χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μετατραπούν σε καφέ-μπαρ ή παραδοσιακό καφενείο που θα σερβίρει από ψάρια μέχρι και φιλέτα…Δυστυχώς μετά από 1-2 χρόνια θα τα δούμε αυτά ,μαζί με παράνομες κατασκευές –παράγκες που θα αλλοιώσουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα των Μύλων και πάλι κανείς δεν θα τολμήσει να μιλήσει….Καί η δικαιολογία..???Δεν έχουμε δημοτική Αστυνομία…

Εκτίμηση μου είναι ότι,μέσα από ένα τίμιο διαγωνισμό  το ενοίκιο του 1ου Μύλου  θα κυμανθεί  στα 2.000 € μηνιαίως…τα οποία όμως  δεν ξέρουμε αν θα εισπραχθούν …

Οι ιδιώτες επιχειρηματίες έχουν δεκάδες ακίνητα ανεκμετάλλευτα που μπορούν ,να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν και να διοχετεύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα τους.

Δεν είμαι κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας…Αλλα παντου πρεπει να υπαρχει μετρο….Οχι στην εκποίηση της πολιτιστικης μας κληρονομιάς.

Ακόμη και στην περίπτωση που πνίγεται ο Δήμος μετά από όλες τις περικοπές,που θα  κάνει,και είναι αναγκασμένος  ακόμη να ενοικιάσει τους Μύλους ,ας κοιτάξει 

Α/Πρώτα την Δημοτική Αγορά Λάκκου-κόσμημα της περιοχής…Δυστυχώς έχει καταντήσει αποθήκες ..Το στολίδι του Λακκιού παραμένει ανεκμετάλλευτο και εγκαταλελειμμένο.

Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ενοικιαστεί σε νέους-νέες ανέργους,ή άλλες κοινωνικές ομάδες  που μέσα από τις νέες μορφές οικιακής οικονομίας,θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια πανέμορφη αγορά αγροτικών και άλλων τοπικών προϊόντων που να αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα και την τοπική μας κουζίνα….

Β/ Το ξενοδοχείο Λέρος-ας τελειώσει με ίδιους πόρους…κανένας Λεριός δεν θα αντιδράσει αν συλλέξουν τα σκουπίδια 3-4  και όχι 7 φορές την εβδομάδα…αρκεί όμως να βλέπει τους φόρους του να πηγαίνουν σε υγιείς δράσεις….

Καλό είναι όταν τελειώσει να γίνει μια επαναξιολόγηση των δυνατοτήτων της αγοράς ,και να αξιοποιηθεί από τον Δήμο μας  είτε πάλι  ένα μέρος από το Δήμο και το υπόλοιπο από κοινωνικούς συνεταιρισμούς νέων του νησιού μας….ή άλλες κοινωνικές ομάδες…

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι

Είστε εκλεγμένοι με οριακές πλειοψηφίες  και  θα έχετε την ευθύνη  του Δήμου μας. για αλλά 2 χρόνια…

Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι κανένας Δήμαρχος μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να

ενοικιάσει τους Μύλους???Κανείς δεν τόλμησε να πουλήσει /ενοικιάσει σε ιδιώτες

– το Πύργο Μπελένη/Μουσείο Εμμανουήλ Ησυχος,ή

– το Πολεμικό Μουσείο  στο Τούνελ της Μερικιάς,ή

–  το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αγίας  Μαρίνας??

Όσο είναι νωρίς σταματήστε το ΕΓΚΛΗΜΑ  της εκχώρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας σε ιδιώτες.Απο την φύση του ο ιδιώτης,λογικά, το μόνο που θα επιδιώξει είναι το κέρδος του….

Και μπροστά στο κέρδος του,πιθανότατα,θα αγνοήσει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας,θα αγνοήσει την προστασία του περιβάλλοντος….Θα γεμίσει τον χώρο με παράνομες παράγκες,με παράνομα στέγαστρα,και ενώ θα το έχει ενοικιάσει για αναψυκτηριο θα βρεί τρόπους να το κάνει νυχτερινό μπαρ-εστιατόριο ……και ποιός ξέρει τι άλλο… 

Με προηγούμενη επιστολή μου σας πρότεινα την παραχώρηση όλων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων του Δήμου (ή και του Δημοσίου γενικότερα) ,σε κοινωνικές ομάδες μη κερδοσκοπικού Χαρακτήρα….

Ο πλούτος των κατοίκων της Λέρου (Μουσεία,Πλατειες,  δρόμοι,γήπεδα κλπ) πρέπει να αναδιανέμεται στους κατοίκους όλους ή τουλάχιστον σε μικρές ή μεγάλες κοινωνικές ομάδες

-που μέσα από ένα αυστηρό και διαρκώς ελεγχόμενο πρωτόκολλο καλής χρήσης

καταβάλλοντας και  ένα λογικό ενοίκιο,

θα αναλαμβάνουν την συντήρηση και καλή λειτουργία των κτιρίων.

Οι εξελίξεις στην οικονομία τρέχουν.Το σήμερα είναι αβέβαιο…Πόσο μάλλον το αύριο…

Οι νέες μορφές επιχορηγουμένων δράσεων της οικιακής οικονομίας μπορούν πιθανόν να δώσουν λύσεις προς όφελος πολλών και όχι 1-2 ατόμων που ήδη τα ονόματα τους διαχέονται στην αγορά….<<ο>>             

Μέσα στον κυκεώνα των επαγγελιών για επιχορηγήσεις και προγράμματα (που δυστυχώς κι αυτά είναι για αυτούς που έχουν χρήματα),υπάρχει ένα πρόγραμμα στήριξης νέων ανέργων και άλλων ομαδων,οπου μια μικρή ομάδα (ελάχιστος αριθμός εταίρων 5 που ο καθένας θα έχει απο1-5 μερίδες και μόνο μια Ψήφο)μπορεί να συστήσει Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης –κάτι αντίστοιχο με το ΚΟΙΣΠΕ του Δήμου με το ΚΘΛ. ( τα στοιχεία αυτης της παραγράφου ενδέχεται να εχουν διαφοροποιηθει από τον Νομοθέτη)

Η διαφορά είναι στα κριτήρια  για τα μέλη(άνεργοι,γυναίκες,ευπαθείς ομάδες),στο ότι έχουν καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα,και παράλληλα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια  και παράλληλα  υπέρ της κοινωνίας αφού μετά την αμοιβή όσων εργάζονται,από τα κέρδη ένα μέρος πάει στην τοπική κοινωνία.

Έτσι μειώνεται η ανεργία,αυξάνει η ανταγωνιστική σχέση των επιχειρήσεων και έχει άμεσο όφελος η Λέρος μας.

Ο Δήμος μας σ αυτή την δύσκολη περίοδο αντί να ξεπουλά την δημόσια περιουσία ,μπορεί να

Δημιουργήσει μια  ομάδα εργαζομένων ή εθελοντών που θα στηρίξει συμβουλευτικά τους νέους μας,να αναλάβουν πρωτοβουλίες,να φτιάξουν το πρόγραμμα τους και να ενταχθούν στις σχετικές  διαδικασίες. Η εμπειρία των ανθρώπων του ΚΟΙΣΠΕ,σ αυτοπ το πρόγραμμα, είναι το πιο δυνατο όπλο της Λέρου…Προσωπικά ειμαι στη διαθεση κάθε νέου για μια κατ αρχή συζητηση του θέματος .

Σαφώς δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας.Ισως όμως να το μειώσει…..

Με εκτίμηση 

Χρήστος Καρπαθάκης 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ