back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: “Όχι” είπε το Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφαση της Περιφέρειας για τη “Βίλλα Άρτεμις”

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: "Όχι" είπε το Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφαση της Περιφέρειας για τη "Βίλλα Άρτεμις"

Ένταση προκλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη χρήση της “Βίλλας Άρτεμις” ως χώρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. 

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Λέρου της 21ης Φεβρουαρίου 2015, ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, διότι σε σύνολο εικοσιένα (21) μελών βρέθηκαν παρόντα δέκα έξι (16) και ειδικότερα οι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: 1)Σοροκάκης Ιωάννης, 2)Μπίλλης Νεκτάριος, 3)Φωτεινός Μιχαήλ, 4)Μεραμπελιώτης Βασίλειος, 5)Ζουμπούλης Γεώργιος, 6)Καρπαθάκης Νικόλαος, 7)Καστή Μαρία, 8)Μπαλαμπάνης Ευάγγελος, 9)Κοκκίνη Φωτεινή, 10)Μαχαίρας Νικήτας-Παναγιώτης, 11)Κοντραφούρης Μιχαήλ, 12)Λουλουδιάς Στυλιανός, 13)Κουμπάρος Παναγιώτης, 14)Ζαχαρίου Δημήτριος, 15)Εμμανουήλ Αικατερίνη-Στυλιανή και 16)Μαυρουδής Αντώνιος-Μιχαήλ.

ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: 1)Κωνσταντινίδης Ιωάννης, 2)Παπαφώτη- Βασιλάκου Μαρία, 3)Κοντραφούρης Αντώνιος, 4)Παυλής Γεώργιος και 5)Ασβεστάς Ευάγγελος.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μπίλλης Νεκτάριος έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Λέρου, ο οποίος εισηγήθηκε στο Σώμα εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα αναφορικά με την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, για τη χρήση του κτιρίου «Βίλλα Άρτεμις» για τη φιλοξενία μεταναστών.

Όπως είπε ο κ. Κόλιας, ο Δήμος Λέρου δεν ήταν ενήμερος για την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στους περίοικους, οι οποίοι κατέθεσαν επιστολή διαμαρτυρίας – καταγγελία που υπογράφεται από 172 άτομα της ευρύτερης περιοχής Λακκίου, και απευθύνεται προς όλους τους αρμόδιους φορείς ζητώντας τη μη υλοποίηση της ανωτέρω απόφασης.

Επίσης ο Δήμαρχος Λέρου ανέφερε πως αν υλοποιηθεί η απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου θα δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στη λειτουργία του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού, το κτίριο του οποίου είναι πολύ κοντά στη «Βίλλα Άρτεμις», όσο και στη λειτουργία του Νοσοκομείου εντός του οποίου βρίσκεται το εν λόγω κτίριο.

Επίσης ο κ. Κόλιας έθεσε υπόψη του Σώματος το αρ. πρωτ. 664/19-02-2015 έγγραφό του Δήμου Λέρου προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το οποίο ο Δήμος ενημερώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διευθετήσει και να επιλύσει τα αναφερόμενα πιθανά προβλήματα που παρουσιάζονται στο πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής για την επισκευή του εν λόγω κτιρίου (σχετ. το αρ. πρωτ. 6973/01-10-2014 έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).

Εν κατακλείδι ο Δήμαρχος Λέρου πρότεινε στο Σώμα τη λήψη απόφασης μη αποδοχής χρήσης του κτιρίου «Βίλλα Άρτεμις» για τη φιλοξενία μεταναστών και παράλληλα πρότεινε να αναζητηθεί άλλο κατάλληλο κτίριο, εκτός οικισμού.

Ο Πρόεδρος στη συνέχεια απηύθυνε το λόγο στους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους για να τοποθετηθούν επί του θέματος και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις και θέσεις των παριστάμενων μελών του Σώματος.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Σοροκάκης Ιωάννης πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το παραπάνω κτίριο αποκλειστικά και μόνο για τη φιλοξενία εγκυμονουσων γυναικών και ανήλικων παιδιών μεταναστών.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ζουμπούλης Γεώργιος πρότεινε να υλοποιηθεί η απόφαση της Περιφέρειας και να φιλοξενούνται οι μετανάστες στη «Βίλα Άρτεμις».

Επίσης ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στην πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ματίνα Κατσιβέλη και σε λοιπά μέλη του δικτύου αλληλεγγύης Λέρου, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης της απόφασης της Περιφέρειας.

Έπειτα το λόγο έλαβαν δημότες του νησιού μας και εκπρόσωποι των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οικίες των οποίων είναι πλησίον της «Βίλλας Άρτεμις», που εν μέσω έντασης εξέφρασαν την αγανάκτησή τους τασσόμενοι κατά της υλοποίησης της ανωτέρω απόφασης, θέτοντας παράλληλα θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Αίσθηση προκάλεσε μεταξύ άλλων η πρόταση του Προέδρου του ΔΟΠΑΙΣΑΠ, δημ. συμβούλου κ. Β. Μεραμπελιώτη, ο οποίος είπε ότι οι δημοτικοί Σύμβουλοι που συμφωνούν με τη χρήση της Βίλλας Άρτεμις ως χώρος φιλοξενίας μεταναστών, θα μπορούσαν να φιλοξενούν στα σπίτια τους από πέντε μετανάστες κάθε φορά, προκειμένου να μην υπάρχει η απαράδεκτη κατάσταση που παρατηρείται στο Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος κήρυξε την περαίωση της παραπάνω διαδικασίας, καλώντας παράλληλα το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, της συζήτησης, της ανταλλαγής γνωμών και αφού έλαβε υπόψη του, κλπ, αποφασίζει κατά πλειοψηφία [με δώδεκα (12) ψήφους υπέρ της πρότασης του Δημάρχου, δύο (2) υπέρ της πρότασης του κ. Σοροκάκη Ιωάννη και δύο (2) υπέρ της πρότασης του κ. Ζουμπούλη Γεωργίου] την μη αποδοχή χρήσης του κτιρίου «Βίλλα Άρτεμις» για τη φιλοξενία μεταναστών και την αναζήτηση άλλου κατάλληλου κτιρίου, εκτός οικισμού.

Μειοψήφησαν ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ. κ. Σοροκάκης Ιωάννης και ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ οι οποίοι ψήφισαν την πρόταση του κ. Σοροκάκη Ιωάννη που παρουσιάζεται παραπάνω.

Ομοίως μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ζουμπούλης Γεώργιος και κ. Εμμανουήλ Αικατερίνη-Στυλιανή, οι οποίοι ψήφισαν την πρόταση του κ. Ζουμπούλη Γεωργίου, η οποία επίσης παρουσιάζεται παραπάνω.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμός από μεγάλη μερίδα Δημοτικών Συμβούλων αλλά και παρευρισκόμενων πολιτών για τη στάση του Επάρχου Π.Ε. Καλύμνου κ. Ιωάννη Θεμέλαρου, ο οποίος δυστυχώς δεν παρευρέθη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, προκειμένου να εξηγήσει τις απόψεις της Περιφερειακής Αρχής για το θέμα.

Τέλος, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης από το Δ.Σ. Λέρου, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Τ.Χριστοδουλοπούλου, επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Λέρου, ζητώντας να πληροφορηθεί αναλυτικά για το θέμα που έχει προκύψει. 

lerosnews.gr

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ