back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εισαγγελική έρευνα για τις …καταπατήσεις οικοπέδων στη Λέρο – Αφορμή ο Επιχειρηματίας Γ. Σπανός

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΕισαγγελική έρευνα για τις ...καταπατήσεις οικοπέδων στη Λέρο - Αφορμή ο Επιχειρηματίας Γ. Σπανός

Θα δοθεί αυτήν τη φορά “χτύπημα” στους ασύδοτους επαγγελματίες καταπατητές της δημόσιας γης, από τις εισαγγελικές αρχές του νομού;

Το ερώτημα διατυπώνεται ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάκριση που διενεργεί ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Κω μετά από εντολή του εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου με αφορμή τη “βιομηχανία καταπατήσεων” που έχει στηθεί στη Λέρο, και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει Κτηματολόγιο, καθώς και σε άλλα νησιά, από οργανωμένα κυκλώματα επιτήδειων, είτε μεμονωμένους καταπατητές.

Θύμα αυτής της “βιομηχανίας” ή αν προτιμάτε της “μηχανής ιδιοποιήσεων” είναι και ο γνωστός επιχειρηματίας της Ρόδου κ. Γιάννης Σπανός, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων – σούπερ μάρκετ, ο οποίος έκανε το “αμάρτημα” να αγοράσει, κατόπιν δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 127 στρεμμάτων στη θέση “Πυρόβολος” της Λέρου, από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με σκοπό να συμβάλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού απ’ όπου κατάγεται, αλλά έχει εμπλακεί σε μια χωρίς προηγούμενο δικαστική περιπέτεια, αφού σημαντικά τμήματα του ακινήτου διεκδικούν σήμερα καταπατητές οι οποίοι έχουν προσφύγει δικαστικώς για τη …νομιμοποίησή τους!

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιάννης Σπανός κλήθηκε από την Εισαγγελία Κω και κατέθεσε αρμοδίως προ ημερών αποκαλύπτοντας συγκλονιστικά στοιχεία τα οποία, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνουν, εκτός από τη θρασύτητα των καταπατητών, τις παράνομες μεθόδους και πρακτικές που χρησιμοποιούν για να παραπλανήσουν ακόμα και τις δικαστικές αρχές.

Ο διαγωνισμός για την εκποίηση του επίδικου ακινήτου πραγματοποιήθηκε το 2007. Δύο χρόνια αργότερα μεταξύ ΚΕΔ και επιχειρηματία υπεγράφη το οριστικό συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας του (2009) και έναν χρόνο μετά άρχισαν …βροχή οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά του νέου ιδιοκτήτη πλέον του ακινήτου από τους καταπατητές ορισμένοι εκ των οποίων έσπευσαν να περιφράξουν τα “ακίνητά” τους τα οποία, κατά τους ισχυρισμούς τους καλλιεργούσαν, ενώ πρόκειται για βραχώδες έδαφος όπου, κατά τη λαϊκή έκφραση, δεν φυτρώνει χορτάρι.

Είναι, δε, ενδεικτικό της “μηχανής” που έστησαν οι επίδοξοι καταπατητές το γεγονός ότι και οι τέσσερις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά του επιχειρηματία κατατέθηκαν ενώπιον του Ειρηνοδικείου Λέρου την 1-11-2010, από τον ίδιο δικηγόρο και με συμβολαιογραφικές πράξεις του ίδιου συμβολαιογράφου.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι όλες οι αιτήσεις που εκδικάστηκαν από το Πρωτοδικείο Κω απορρίφθηκαν ως “ουσία αβάσιμες”.
Κατά της εκδίκαση μιας των αιτήσεων αποκαλύφθηκε ότι ο επίδοξος καταπατητής επιχείρησε να …προσαρτήσει τμήμα του ακινήτου του κ. Σπανού παρουσιάζοντας τοπογραφικό σχεδιάγραμμα που το εμφάνιζαν ως τμήμα δικού του ακινήτου που κατέχει από κληρονομιά αλλά δεν συνορεύει καν με το ακίνητο του δημοσίου. Ενώ σε άλλη περίπτωση έμπορος της Λέρου φερόταν να έχει αγοράσει από το 1959 δύο στρέμματα βάσει συμβολαίου στην περιοχή “Πυρόβολος” αλλά σε δεύτερο πωλητήριο συμβόλαιο το ίδιο ακίνητο εμφανίζεται σε διαφορετική θέση με επιφάνεια όχι πια τα δύο στρέμματα αλλά με 3.469 μέτρα.

Και είναι βέβαιο ότι η εισαγγελική αρχή στην πορεία της έρευνας θα αποκαλύψει και άλλα πλαστά στοιχεία και έγγραφα τα οποία, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται για παραπλάνηση των δικαστικών και διοικητικών αρχών για την ιδιοποίηση ακινήτων του δημοσίου και δη στις περιοχές όπου δεν υπάρχει Κτηματολόγιο.

Το ίδιο, άλλωστε, δεν έχει συμβεί και στη Ρόδο όπου υπάρχει και λειτουργεί άρτιος κτηματολογικός χάρτης;
Στα θετικά, ωστόσο, της υπόθεσης της Λέρου καταγράφεται η άμεση αντίδραση του τοπικού κλιμακίου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στη Ρόδο που κατέθεσε στην εισαγγελική αρχή Κω στοιχεία σε βάρος των καταπατητών. Και στο πνεύμα αυτό είναι πολύ πιθανόν πλέον να διαταχθεί έλεγχος όλων των εγγράφων που έχουν γίνει στο Υποθηκοφυλακείο Λέρου στα τελευταία χρόνια, αφού κοινή πεποίθηση είναι ότι τα κυκλώματα καταπατητών, οργανωμένα ή μη, έχουν κυριολεκτικά οργιάσει.

Να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο Λέρου επιδίωξε το 2003 να βάλει φρένο στην επιδημία των καταπατήσεων.
Τότε οι καταπατητές είχαν περιφράξει όλες σχεδόν τις εκτάσεις του Δημοσίου στην περιοχή Άγιος Νεκτάριος και με ομόφωνη απόφασή του είχε ζητήσει από τη διοίκηση της ΚΕΔ να παρέμβει και με κάθε τρόπο να προστατέψει τη δημόσια περιουσία από τους αδίστακτους και ασύδοτους οικοπεδοφάγους, αλλά υπήρξε πλήρης η αδιαφορία της ΚΕΔ, υπάλληλοι της οποίας πραγματοποίησαν μιαν αυτοψία και πέραν αυτού ουδέν…

Όμως το δημοτικό συμβούλιο επανήλθε επί του θέματος και με νέα απόφασή του τον Δεκέμβριο του 2004 απευθύνεται αυτήν τη φορά και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, αλλά και πάλι δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Σήμερα, τοπικοί παράγοντες και απλοί πολίτες της Λέρου, κάτω και από το βάρος, την πίεση της βαθιάς οικονομικής κρίσης, ευελπιστούν ότι θα ανοίξει ο φάκελος των παράνομων καταπατήσεων δημόσιας περιουσίας από τις οποίες τα οργανωμένα συμφέροντα έχουν πλουτίσει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Ίσως η υπόθεση του επιχειρηματία κ. Γιάννη Σπανού σταθεί μια καλή αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση. Και για ν’ ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις στη Λέρο, ικανές να δώσουν μιαν άλλη, δυναμική προοπτική τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Πηγή: Εφημερίδα Ροδιακή 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ