back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απόβαση του Χόλιγουντ στην Πάτμο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑπόβαση του Χόλιγουντ στην Πάτμο

Λίγη από τη λάμψη του Χόλιγουντ, ενδιαφέρουσες ταινίες, ντοκιμαντέρ με ευαίσθητα θέματα, πρωτότυπα δρώμενα και πορτρέτα ανθρώπων που «ζουν στη χώρα των συνόρων» θα έχει το 3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτμου.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, στη φετινή διοργάνωση της αιγαιοπελαγίτικης γιορτής του σινεμά, που θα διεξαχθεί από τις 24 ως τις 31 Ιουλίου, θα είναι παρόντες -μεταξύ άλλων- ο Αλεξάντερ Πέιν, ο Φαίδων Παπαμιχαήλ και ο Κώστας Γαβράς.

Ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, που έχει τιμηθεί δύο φορές με Οσκαρ σεναρίου για τις ταινίες του «Πλαγίως» και «Οι απόγονοι», πρόκειται να επισκεφθεί το νησί της Αποκάλυψης για να παραδώσει ένα masterclass στη διάρκεια του φεστιβάλ.

Μαζί του θα φτάσει στη χώρα μας για την κινηματογραφική διοργάνωση και ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και θεωρείται περιζήτητος διευθυντής φωτογραφίας στο Χόλιγουντ. Ο «μάγος της εικόνας», όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά, θα μιλήσει για την ψηφιακή κινηματογράφηση μέσα από το δικό το masterclass.

Ο Κώστας Γαβράς έχει επιβεβαιώσει επίσης την άφιξή του στο IFFP (International Film Festival Patmos) και θα ανέβει κι αυτός στο βήμα για να μοιραστεί μερικά από τα μυστικά της δουλειάς του.

Οπως αποκάλυψαν οι εμπνευστές της εν λόγω μη κερδοσκοπικής κινηματογραφικής διοργάνωσης, η ιδέα για τη δημιουργία της «γεννήθηκε» μέσα από μια διπλή κοινή διαπίστωση: η Πάτμος ως τόπος διαθέτει έντονη κινηματογραφική ατμόσφαιρα, αλλά έως πριν τρία χρόνια -που ξεκίνησε δειλά το φεστιβάλ- δεν είχε ούτε ένα θερινό σινεμά. Το γεγονός ότι το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και καθιερώνεται σταδιακά ως θεσμός δείχνει -αν μη τι άλλο- ότι, όταν μια παρέα πιστέψει σε κάτι και δουλέψει συλλογικά και με μεράκι, μπορεί να πετύχει πολλά.

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του 3ου IFFP είναι το Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ. Εχοντας τη στήριξη δύο μεγάλων χορηγών τους, της Sugar High Filmmakers και του OTE TV, οι ιθύνοντες της διοργάνωσης θα στήσουν στο νησί ένα εργαστήριο κινηματογράφησης. Στόχος τους; Η δημιουργία του μεγάλου μήκους σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ «Η ζωή στη χώρα των συνόρων», το οποίο θα γυριστεί στη διάρκεια του φεστιβάλ και θα περιλαμβάνει οκτώ δεκάλεπτα πορτρέτα.

Εχουν επιλεγεί προσεκτικά άνθρωποι από τρεις ξεχωριστές κοινωνικές ομάδες του νησιού: τους μόνιμους κατοίκους, τους καλλιτέχνες και τους μοναχούς και τις διεθνείς προσωπικότητες. Ολοι τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνέδεσαν άρρηκτα τη ζωή τους με την Πάτμο. Μεταξύ αυτών είναι ένας μοναχός, ένας ψαράς και μια πρώην κοσμική Αθηναία που ζει πλέον εκεί φτιάχνοντας πίτες. Η ανακάλυψη και ανάδειξη της ιδιαίτερης προσωπικής ελευθερίας των ανθρώπων αυτών, που συναντιούνται σε έναν τόπο συνόρων, γεωγραφικών, φιλοσοφικών και κοινωνικών, είναι ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Το (πλούσιο) πρόγραμμα

Στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου θα προβληθούν 12 βραβευμένα φιλμ, 13 ντοκιμαντέρ και 50 ταινίες μικρού μήκους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται το «Πριν τα μεσάνυχτα» με τους Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί, «Τα μυθικά πλάσματα του Νότου», που έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες στα φετινά Οσκαρ, το βραβευμένο «Πλαγίως» του Πέιν, το ασπρόμαυρο φιλμ από την Ισπανία «Blancanieves», διάφορα ντοκιμαντέρ με ευαίσθητα θέματα όπως της προστασίας του περιβάλλοντος, και δύο πρεμιέρες από το κανάλι του Sundance (του ομώνυμου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Γιούτα, το οποίο στηρίζει από φέτος το IFFP). Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε δύο χώρους: έναν θερινό κινηματογράφο που δημιουργείται εξαρχής, χωρητικότητας 400 ατόμων, και μια αίθουσα του ξενοδοχείου «Patmos Aktis», που βρίσκεται στον γραφικό κόλπο του Γροίκου. Τη φετινή διοργάνωση στηρίζουν επίσης ο Δήμος Πάτμου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Info: Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτμου. Από τις 24 ως τις 31 Ιουλίου 2013. Η είσοδος στις προβολές και στα δρώμενα της διοργάνωσης θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εφημερίδα Δημοκρατία

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ