Apr 02, 2020 Last Updated 11:43, στις 02-04-2020

Γ.Χατζημάρκος: Μέσα στο Νοέμβριο χώρος σε ένα νησί για τους μετανάστες

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Περιφέρεια
Εμφανίσεις: 1687 φορές

xatzimarkos

Τραγικές οι συνθήκες στα νησιά των Δωδεκανήσων από το “τσουνάμι” μεταναστών -Γ.Χατζημάρκος: Μέσα στο Νοέμβριο χώρος σε ένα νησί.


Στο Ανατολικό Αιγαίο στοιβάζονται σε μπαλκόνια αστυνομικών τμημάτων και σε κρατητήρια, οι κάτοικοι αντιδρούν, ενώ οι υποδομές υποδοχής και φροντίδας είναι ανύπαρκτες.

«Χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης» έχει λάβει η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα κ. Γ. Τσαρμπόπουλο, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» επισημαίνει ότι «άνθρωποι κοιμούνται στα λιμάνια κατάχαμα ή στα μπαλκόνια των αστυνομικών τμημάτων, ενώ σε κρατητήρια που χωρούν 10-15 άτομα στριμώχνονται 70».

«Από την αρχή του 2104 ως τις 30 Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων εισήλθαν στην Ελλάδα παράτυπα από την Τουρκία από τη θάλασσα έφθασε τους 29.894, που σημαίνει αύξηση 271% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι. Τον Οκτώβριο, μέχρι στιγμής, οι αφίξεις προσφύγων εμφανίζονται αυξημένες» λέει. Οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες από τη Συρία.

Τα νησιά αδυνατούν να διαχειριστούν την αυξημένη ροή των τελευταίων μηνών. «Η διαπίστωση του προφίλ και των αναγκών των νεοαφιχθέντων (καταγραφή, ταυτοποίηση, ιατρικός έλεγχος και παραπομπή στις κατάλληλες υπηρεσίες) πρέπει να γίνεται στα σημεία εισόδου. Τα μικρά νησιά δεν έχουν καμία υποδομή. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούσαν τις αυλές των σχολείων και των εκκλησιών. Τον χειμώνα όμως τι θα γίνει με το κρύο και τη βροχή; Στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη υπάρχουν κέντρα κράτησης, αλλά είναι γεμάτα τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τη δυναμικότητά τους – στη Σάμο το κέντρο αντί για 240 άτομα κατέληξε να φιλοξενεί 900» τονίζει ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νότιου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο «απ’ όλα τα νησιά, μόνο η Τήλος δέχεται να γίνει υποδομή για να διαχειριζόμαστε αξιοπρεπώς τους ανθρώπους αυτούς για 72 ώρες. Οι υπόλοιποι αρνούνται, λιγότερο ή περισσότερο έντονα. Δεσμεύθηκα όμως ότι όπου έχει περιουσία η Περιφέρεια, θα προχωρήσουμε. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στο Λιμενικό και στην Αστυνομία να κάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να γίνεται ιατρικός έλεγχος. Είναι υποχρέωση προς τον λαό μας να διαχειριστούμε το θέμα υπεύθυνα».

Στόχος του κ. Χατζημάρκου είναι ως τα μέσα Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί ένας αξιοπρεπής χώρος σε ένα νησί. Δεν αποκαλύπτει όμως σε ποιο διότι, όπως σημειώνει, «θέλουμε να ολοκληρωθεί η προετοιμασία χωρίς περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ήδη έχουμε».

Μπουκάλια νερού αντί τουαλέτας

Υπατη Αρμοστία: «Χρειάζονται υποδομές υποδοχής»
Η Υπατη Αρμοστία τονίζει την ανάγκη για ένα σχέδιο επείγουσας δράσης εν όψει του χειμώνα. «Πρώτον, χρειάζονται χώροι για την ολιγοήμερη παραμονή των προσφύγων και μεταναστών, όπως οικόπεδα με κοντέινερ. Δεύτερον, πρέπει να ενισχυθούν το Λιμενικό και η Αστυνομία ώστε να διεκπεραιώνουν γρήγορα τις διαδικασίες για να φεύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά. Τρίτον, πρέπει να εξασφαλιστούν ο πρώτος ιατρικός έλεγχος όλων και η φροντίδα όσων πάσχουν, το οποίο είναι βασικότατο και αποτελεί και επιταγή της κοινωνίας. Και, τέταρτον, να διατίθενται στους ανθρώπους αυτούς είδη πρώτης ανάγκης, όπως ατομικά είδη υγιεινής, κουβέρτες κ.τ.λ.» λέει ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Ολα αυτά είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, γιατί οι πρόσφυγες θα καταφθάνουν έτσι κι αλλιώς, απλώς θα μένουν στα λιμάνια, στους δρόμους και στις πλατείες, χωρίς να έχουν ελεγχθεί ιατρικά. Μόλις περάσουν τον πρώτο έλεγχο, όλοι παίρνουν τον δρόμο για Πειραιά με το πλοίο της γραμμής. Στα χέρια τους κρατούν «είτε ένα υπηρεσιακό σημείωμα απέλασης που τους προστάζει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών είτε, αν είναι Σύροι, μια εξάμηνη αναστολή απέλασης που δεν τους παρέχει άλλο δικαίωμα εκτός από το να κινούνται» προσθέτει ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της ΥΑ. «Στην πραγματικότητα όμως, είτε έχουν εντολή απέλασης είτε εξάμηνη αναστολή, η συντριπτική πλειονότητα μόλις φθάσει στην Αθήνα θα αναζητήσει κυκλώματα για να φύγει από την Ελλάδα» σημειώνει.

Το ΒΗΜΑ


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook