back to top
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΕπιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων

Η συνέπεια αυτής της αλλαγής είναι πως παρατείνεται κατά σχεδόν τρία χρόνια η ανάγκη που έχει επισημανθεί από επιστήμονες για παράλειψη ενός δευτερόλεπτου στη μέτρηση του χρόνου

Λόγω του λιώσιμου των πάγων, μεγάλες ποσότητες νερού μετατοπίζονται από τους πόλους στον Ισημερινό, αλλάζοντας την κατανομή μάζας του πλανήτη. Αυτή η μετατόπιση όμως επιβραδύνει την περιστροφή της Γη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με έναν επαγγελματία πατινέρ, όταν τεντώνει τα χέρια του.

«Ο πάγος που έχει λιώσει ανέβασε τη στάθμη της θάλασσας αρκετά ώστε να είναι πια ορατή η επίδραση στην περιστροφή της Γης» δήλωσε ο Ντάνκαν Άγκνιου τοιυ Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας «Σκριπς» στην Καλιφόρνια, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στο περιοδικό Nature.

Στην επιβράδυνση βοηθάει και η βαρυτική επίδραση της Σελήνης, που έλκει τα νερά των ωκεανών και προκαλεί τριβές. Για αυτό τον λόγο παρατηρούμε και διακυμάνσεις στην περιστροφή κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ειδικά οι παλίρροιες είναι ένας λόγος επιβράδυνσης, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως πριν από 1.4 δισεκατομμύρια χρόνια, η διάρκεια της ημέρας στην Γη ήταν μόλις 19 ώρες, όσο χρειαζόταν για μια πλήρη περιστροφή η Γη.

Βέβαια η περιστροφή μπορεί να επιταχυνθεί κάποια στιγμή, όμως αυτό απαιτεί εκ νέου πάγωμα των υδάτων στους πόλους.

Λόγω αυτής της αστάθειας, η λεγόμενη αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης, αποκλίνει από την επίσημη παγκόσμια ώρα (Συντονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος, UTC), η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο ατομικών ρολογιών σε όλο τον κόσμο.

Προκειμένου να αντισταθμίσουμε αυτές τις αποκλείσεις, έχει εφαρμοστεί το λεγόμενο εμβόλιμο δευτερόλεπτο. Αυτό που κάνει είναι να προσθέτει ένα δευτερόλεπτο ανά διαστήματα στην επίσημη παγκόσμια ώρα, ώστε να ακολουθεί την περιστροφή της Γης.

Όμως για πρώτη φορά θα αναγκαστούμε να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο αντί να προσθέσουμε.

Πως γίνεται όμως να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο όταν η περιστροφή επιβραδύνεται; Από ότι φαίνεται το λιώσιμο των πάγων δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε επιτάχυνση στην περιστροφή της Γης, λόγω απρόβλεπτων μεταβολών στα υπόγεια ρεύματα λιωμένου σιδήρου, που κινούνται στον πυρήνα της Γης.

Λόγω αυτής της επιτάχυνσης το αρνητικό δευτερόλεπτο θα έπρεπε να εφαρμοστεί το 2026. Με το λιώσιμο των πάγων όμως, που προκαλούν επιβράδυνση στην περιστροφή, αντισταθμίζει την επιτάχυνση λόγω του σιδήρου. Για αυτό η αφαίρεση του εμβόλιμου δευτερολέπτου θα γίνει μετά το 2029, σύμφωνα με την ανάλυση.

Το πρόβλημα όμως με αυτή την αστάθεια στις αλλαγές της ταχύτητας περιστροφής δεν είναι τόσο απλό, καθώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ιδιαίτερα στην τεχνολογία. Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν από τους υπολογιστές που έχουμε σήμερα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στον συγχρονισμό τους και στην λειτουργία τους.

Στο παρελθόν αυτό το άλμα ενός δευτερολέπτου είχε δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε συστήματα που βασίζονται στην χρονική ακρίβεια. Αυτά τα προβλήματα έχουν φέρει τόσο μεγάλο πονοκέφαλο, που η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να καταργήσει τα άλματα του δευτερολέπτου, όχι όμως πριν το 2035.

Το σίγουρο είναι πως η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες αποκλίσεις και οι επιστήμονες φωνάζουν πλέον πως πρέπει να παρθούν επειγόντως δραστικά μέτρα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ