back to top
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα – Τουρκία: Στόχος να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣτο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα - Τουρκία: Στόχος να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας

Στο τραπέζι επανέρχονται τη Δευτέρα (22/4) οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο να αμβλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στη σκιά της έντονης αντιδράσης της Άγκυρας για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο την οποία πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «παντελώς αδικαιολόγητη».

Οι δύο ανιπροσωπείες προσέρχονται στο τραπέζι με θετική ατζέντα προκειμένου να δωθεί έμφαση σε θέματα συνεργασίας και ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας.

Πρόκειται για τομείς που απασχόλησαν και στην προηγούμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα για κοινά θέματα όπως η οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας- Εσκί Σεχίρ.

Οι αντιπροσωπείες Ελλάδας Τουρκίας θα συναντηθούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λίγες εβδομάδες πριν από την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο που «κλείδωσε» για τις 13 Μαΐου.

Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως, ενώ θα μετέχουν, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Ανταλλαγές επισκέψεων

Σημειώνεται ότι πριν την συνάντηση της 22ας Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν δύο ανταλλαγές επισκέψεων Διοικητών στρατιωτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, τα οποία είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 16-17/04, ο Έλληνας Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Έβρου πραγματοποίησε επίσκεψη στην τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη.
  • Στις 18-19/04, ο Τούρκος Διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Παράλληλα, για τις 13 Μαΐου προγραμματίστηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα, με στόχο τον επόμενο γύρο για τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται για την συνάντηση των δύο ηγετών με στοχο να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ζητούμενο είναι κατά πόσο οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα αγγίξουν το θέμα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο πρωθυπουργός αναφορικά με την συνάντηση που θα έχει τον Μάιο με τον Τούρκο πρόεδρο, είχε αναφέρει ότι «αν δεν λυθεί το θέμα της ΑΟΖ μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε».

«Το μεγάλο αγκάθι είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είχε διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Μητσοτάκη, έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εκκληση για χαμηλούς τόνους απηύθυνε και ο Τζον Κέρι λέγοντας «Μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε κοινο έδαφος ακόμα και αν υπάρχουν εντάσεις αλλού».

Αντιδράσεις στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα

Στην Τουρκία πάντως συντηρούν το θέμα για τα θαλάσσια πάρκα ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για μονομερής ενέργεια που θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος με μία εμπρηστική ανακοίνωση που ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα δεχθεί «τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (AKP) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Ελλάδα «σαμποτάρει» τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και ζήτησε να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας». Από την πλευρά του, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επιστρέφει στη ρητορική της έντασης και στέλνει τελεσίγραφα κάνοντας λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, πηγές από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τονίζουν ότι δεν θα αποδεχθούν «μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο», δηλώνοντας ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε εγρήγορση για να προστατέψει τα συμφέροντά της.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παντελώς αδικαιολόγητες τις αιτιάσεις της Άγκυρας στη διακήρυξη της χώρας μας για τη δημιουργία θαλάσσιων περιβαλλοντικών πάρκων στο Αιγαίο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και μου προκαλεί εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία, η οποία στο κάτω κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι δεν θεωρεί πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημαίνει πως έχουν αλλάξει αυτόματα οι θέσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Πηγή:cnn.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ