back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΛΕΙΨΟΙ: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΤΟ ΝΥΦΙΚΟ ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ» της ΚΑΙΤΗΣ ΚΑΠΑΔΑΚΗ – ΣΠΥΡΟΥ

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΛΕΙΨΟΙ: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΤΟ ΝΥΦΙΚΟ ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ» της ΚΑΙΤΗΣ ΚΑΠΑΔΑΚΗ – ΣΠΥΡΟΥ

Σε ένα κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε στο νησί των Λειψών την 30ή Ιανουαρίου 2015 η εκδήλωση για την παρουσίαση παρουσίαση του Βιβλίου της Εκπαιδευτικού – Συγγραφέως κας Καίτης Καπαδάκη – Σπύρου «Το Νυφικό της Θάλειας».

Η κ. Σπύρου που υπηρέτησε για 13 χρόνια στους Λειψούς (του νησιού του συζύγου της) δέχθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Πνευματικής Εστίας τους δεκάδες μαθητές της που εξέφρασαν για ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες στον άνθρωπο που με επιμονή και υπομονή σε πολύ δύσκολα χρόνια τους έμαθε τα πρώτα γράμματα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Λειψών την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Νωρίτερα ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουμουνδούρος, είχε εκφράσει το θαυμασμό του τόσο για την εκπαιδευτική όσο και για την συγγραφική δραστηριότητα της κ.Σπύρου αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες αλλά και τις συγκινήσεις που προσφέρει.

Ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτιος Μιχ. Μάγγος υπογράμμισε πως το νησί τιμά «την συγγραφέα, την πατριώτισσα, τον άνθρωπο». Ο κ. Μάγκος εξέφρασε τα συναισθήματα που διακατέχουν τους κατοίκους « όπως θαυμασμός, υπερηφάνεια αλλά και ευγνωμοσύνη για έναν απ’ τους λίγους πνευματικούς ανθρώπους που έχει να παρουσιάσει το νησί μας».

Και ο κ. Μάγκος τόνισε: «Απόψε δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω απ’ αυτό που έχουμε ιερή υποχρέωση σαν δημοτική αρχή, που είναι να αναγνωρίσουμε την προσφορά στα γράμματα αλλά και το έργο ενός δικού μας ανθρώπου και παράλληλα να δείξουμε στους νέους μας το δρόμο και την κατεύθυνση προς το πνεύμα. Σε μια εποχή που όλοι μας βομβαρδιζόμαστε από πάσης φύσεως προϊόντα υποκουλτούρας. Κα Καίτη Καπαδάκη – Σπύρου Θέλω να ξέρετε ότι κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια να μην παρασυρθώ από τα ιδιαίτερα συναισθήματα και τη βαθειά εκτίμηση που τρέφω για εσάς και την οικογένεια σας και μετατρέψω τον πρόλογο της αποψινής βραδιάς σε εξομολόγηση. Ακόμη δεν είμαι σίγουρος αν το πέτυχα. Όμως, αισθάνομαι την ανάγκη να πω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πηγαία, αυθόρμητη και ανιδιοτελή αγάπη που έχεις, και το δείχνεις, για το νησί μας και τους ανθρώπους του, την έντονη πνευματικότητα που αναδύεται απ’ την μελέτη των βιβλίων σας αλλά κυρίως για την ευρύτητα του μυαλού και την ποιότητα του χαρακτήρα σας που εύκολα την αντιλαμβάνεται κανείς μέσα απ’ τα πρώτα λεπτά της συνομιλίας μαζί σας. Το πιο σύντομο και ευχάριστο ταξίδι που έκανα ποτέ ήταν αυτό με το πλοίο Διαγόρας με το οποίο συνταξιδεύαμε και ήταν η αφορμή για να σας γνωρίσω πραγματικά. Είναι σπάνιο να συναντά κανείς ανθρώπους με τέτοια προοδευτικότητα σκέψης, τόση μεγαλοψυχία και τόσο ενθουσιασμό, ενάντια στην σωματική και πνευματική κόπωση που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Η γνωριμία και η επαφή με ανθρώπους σαν κι εσάς δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία σε πείσμα της εποχής που θέλει, τους νέους κυρίως ανθρώπους, να κυριεύονται από την αβεβαιότητα για το μέλλον και από την έλλειψη ενδιαφερόντων, με συνέπεια την απογοήτευση για τη ζωή γενικότερα. Θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά για τη διαχρονική στήριξη και αγάπη προς το πρόσωπο μου που είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Να σας ευχαριστήσω από καρδιάς εκ μέρους όλων των συμπατριωτών μου για την ιδιαίτερη τιμή που έχετε προσδώσει στο νησί μας με το πνευματικό σας έργο και σας εύχομαι ολόψυχα να διατηρήσετε τη λάμψη του πνεύματος, τη διαύγεια του μυαλού και την καθαρότητα της ψυχής που έχετε έως σήμερα και που μας κάνει να αντλούμε ελπίδα και μείς οι νεότεροι» κατέληξε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ο δήμαρχος.

Ο μαθητής της και για χρόνια υπάλληλος του Δήμου Λειψών (και «ψυχή» των πολιτιστικών παρεμβάσεων και δράσεων στο νησί πετυχαίνοντας αξιοζήλευτα αποτελέσματα) κ. Γιώργος Λαουντός υποστήριξε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που γνωρίσαμε μια τέτοια δασκάλα». Η κ.Σπύρου έκανε μια σύντομη αναφορά στους Τρείς Ιεράρχες, στις εμπειρίες της στο νησί των Λειψών και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε υπογραμμίζοντας πως «υπήρχε η θέληση τόσο των παιδιών να μάθουν όσο και των γονέων τους να βοηθήσουν για τη βελτίωση των συνθηκών της εκπαίδευσης στο νησί» ευχαριστώντας παράλληλα για την μεγάλη συμμετοχή στην άψογη εκδήλωση του Δήμου Λειψών. Διάβασε επίσης αποσπάσματα από το βιβλίο που όπως επισήμανε ο καμβάς του είναι μια αληθινή ιστορία που την έζησε από κοντά.

Το βιβλίο «Το νυφικό της Θάλειας» παρουσίασε αναλυτικά ο Αριστείδης Ε. Μιαούλης, Δημοσιογράφος Αρχισυντάκτης της ΕΡΤ και αποσπάσματα διάβασαν πολύ όμορφα οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Λειψών Κωνσταντίνα Γιαχανού και Μαρία Τσουρουκίδου. Στο περιθώριο της ζεστής και επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης, ο Δήμος Λειψών προσέφερε πλούσια τοπικά εδέσματα, αναψυκτικά και ροφήματα.

{widget:social-share-button}

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ