• Κατατέθηκε η τροπολογία για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Τι θα γίνει με τις εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει

    Κατατέθηκε η τροπολογία για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Τι θα γίνει με τις εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει

    Αναγνώσεις: 206

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Ειδικότερα, όπως αναμενόταν, θεσπίζεται μια σειρά από διατάξεις, με στόχο τόσο την εναρμόνιση με το ΣτΕ που ακύρωσε τα “μπόνους” δόμησης για όσες άδειες είχαν εκδοθεί έως την 11η Δεκεμβρίου, αλλά δεν είχαν προχωρήσει σε έναρξη εργασιών, όσο και την αποφυγή δημιουργίας ημιτελών κτισμάτων, δηλαδή “κουφαριών” στην αγορά ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, όσες άδειες είχαν προβεί σε έναρξη εργασιών μέχρι την 11η Δεκεμβρίου, μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των εργασιών και την αποπεράτωσή τους, χωρίς να απαιτείται αναθεώρηση ή πρόσθετο κόστος. Επίσης, εφόσον στο μέλλον απαιτηθεί αναθεώρηση, αυτή θα μπορεί να γίνεται χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση (π.χ. φόρους, παράβολα, εισφορές, κρατήσεις).

Στις άδειες, όπου δεν είχε γίνει έναρξη εργασιών μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ναι μεν δεν χάνεται το δικαίωμα δόμησης, πλην όμως αυτή θα πρέπει να γίνει χωρίς τα “μπόνους” δόμησης. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται λοιπόν αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, αλλά προσφέρεται απαλλαγή από φόρους, παράβολα, εισφορές, ή κρατήσεις. Πρόκειται για μια απόπειρα να “χρυσωθεί το χάπι”, σε κατασκευαστές που θα χάσουν πολλά περισσότερα από τη μείωση της δομήσιμης επιφάνειας. Οι αναθεωρήσεις αυτές προβλέπεται ότι θα διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης, χωρίς καθυστερήσεις και κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα, εισάγεται το μέτρο του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου για οικοδομικές άδειες στις οποίες έχει γίνει χρήση των κινήτρων του Ν.Ο.Κ., οι οποίες ακυρώνονται με δικαστική απόφαση ή έχουν προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ημιτελών κτισμάτων στον αστικό και περιαστικό ιστό, με συνέπειες στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Από την άλλη πλευρά, διασώζονται όλες οι περιπτώσεις έργων που έχουν αιτηθεί, ή έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (π.χ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης), ή και ακινήτων που έχουν εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο (ΕΣΧΑΣΕ ή ΕΣΧΑΔΑ), όπως για παράδειγμα το Ελληνικό. Εκεί, ακόμα κι αν δεν έχει γίνει έναρξη εργασιών, εξασφαλίζεται το “μπόνους” δόμησης.

Συγκεκριμένα, για τα ακίνητα αυτά θα προβλέπεται η καταβολή αντιτίμου με τη μορφή περιβαλλοντικού αντισταθμίσματος, π.χ. μέσω κάποιας ανάπλασης, ή της δημιουργίας κοινόχρηστου χώρου πρασίνου σε άλλο σημείο του ίδιου δήμου. Η εφαρμογή των μέτρων του περιβαλλοντικού ισοδύναμου για να επιτευχθεί η οικιστική βελτίωση, με βάση το πλαίσιο του υπουργείου, θα γίνει μέσα από ένα ειδικό σχέδιο, το λεγόμενο Ειδικό Σχέδιο Περιβαλλοντικού Ισοδύναμου Αναβάθμισης Πόλεων (ΕΣΠΙΑΠ).

Το σχέδιο αυτό θα εκπονείται όπου υπάρχουν περιπτώσεις εφαρμογής διατάξεων του ΝΟΚ και θα εξειδικεύει τα μέτρα που θα προβλεφθούν σε μια περιοχή (δηλαδή, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, παρεμβάσεις ανάπλασης κ.ά.) με στόχο την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος εκεί που βρίσκονται οι άδειες. Το περιβαλλοντικό ισοδύναμο θα καταβάλλεται εν είδει οικονομικού αντιτίμου από τους κατόχους αδειών για τα τετραγωνικά που προσαυξάνονται σε μια οικοδομική άδεια λόγω των κινήτρων του οικοδομικού κανονισμού και θα αφορά και τους κατόχους αδειών που έχουν εκκρεμοδικίες (προσφυγές στα δικαστήρια για ακύρωση άδειας).

Με Προεδρικό Διάταγμα θα δίνεται η δυνατότητα να εξειδικευτούν τα μέτρα του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, να καθοριστεί η διαδικασία έγκρισης του ΕΣΠΙΑΠ, καθώς και το ύψος και η διαδικασία του τέλους.

Αντίστοιχα, για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπεται ότι κατόπιν πρότασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη γνώμη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο εγκρίνεται η εφαρμογή των κινήτρων και προσαυξήσεων του ΝΟΚ. Το αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από ειδική τεκμηρίωση εντός προθεσμίας 3 μηνών από την έναρξη της παρούσας ρύθμισης.


Πηγή: vradini.gr


Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *