Ήταν ξημερώματα Σαββάτου πριν από πέντε χρόνια, όταν ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα, κατάφερε να μείνει για λίγα λεπτά χωρίς να μιλάει στο τηλέφωνο με τα κεντρικά της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.
Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι εκείνο το βράδυ της Παρασκευής σήμανε συναγερμό στα κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών που εδρεύουν στην Αθήνα σε ένα βράδυ όπου τα απόρρητα μηνύματα ήταν αμέτρητα. Οι πληροφορίες ότι εκείνους τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στα «κύματα» των χιλιάδων προσφύγων που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά, υπάρχουν και τρομοκράτες του ISIS με ψεύτικα διαβατήρια, επιβεβαιώθηκαν τις επόμενες ώρες.
Τότε σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές προσκείμενες στην CIA και την ΕΥΠ, είχε επιβεβαιωθεί ότι πάνω από εκατόν πενήντα άτομα που είχαν φτάσει ως «πρόσφυγες» στην Αθήνα φέρονταν να διατηρούν σχέσεις με τους Τζιχαντιστές και το Ισλαμικό κράτος. Οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι κλιμάκια πρακτόρων οχτώ τουλάχιστον υπηρεσιών, αφίχθηκαν και εγκαταστάθηκαν εκείνη την περίοδο στην ελληνική πρωτεύουσα. Σχεδόν το 60% του συνόλου αφίχθη με διπλωματική ιδιότητα, ενώ οι υπόλοιποι υιοθέτησαν άλλες, όπως αυτή του δημοσιογράφου, ή του εμπορικού ακόλουθου. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στον θολό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, την πρωτοκαθεδρία σε άτομα έχουν οι Αμερικανοί, με τουλάχιστον σαράντα πράκτορες, που ανέλαβαν δράση, στα κλιμάκια της CIA και του FBI που εδρεύουν στην Αθήνα.
Επρόκειτο για επιχειρησιακά στην πλειονότητά τους στελέχη, ειδικευμένα στις παρακολουθήσεις και την στρατολόγηση πληροφοριοδοτών, τα οποία έχουν ήδη αναλάβει δουλειά. Η data base των Αμερικανών που αφορά τους Άραβες υπόπτους για τρομοκρατία στην Ελλάδα, είναι η καλύτερη και η πιο εμπεριστατωμένη που υπάρχει. Μαζί με την δική μας ΕΥΠ-υπάρχει στενότατη συνεργασία ετών ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες για θέματα τρομοκρατίας εδώ και δεκαετίες-αλλά και τους Βρετανούς της MI6 και της MI5 έγιναν επαφές συννενοήσεις και έρευνες για πυρήνες η μεμονωμένους υπόπτους Τζιχαντιστές.
Ίδιο διαβατήριο για οχτώ άτομα
Μετά από μια τέτοια επίθεση όπως αυτή στο Παρίσι το 2015, η CIA, το FBI, η Γαλλική DGSE, η βρετανικές MI5 και η MI6-έχουν γράψει ξεχωριστό κεφάλαιο με τις περίφημες απαγωγές των Πακιστανών στη χώρα μας-αποφάσισαν να στείλουν εσπευσμένα κλιμάκια πρακτόρων στην Ελλάδα. Σε στενότατες παρακολουθήσεις και έρευνες πάντα με την αρωγή της ΕΥΠ, ενεπλάκη τότε και ένα καινούργιο κλιμάκιο πρακτόρων της Ισραηλινής Mossad. Οι Ισραηλινοί ως γνωστόν θεωρούνται μετρ του είδους σε τέτοιες επιχειρήσεις ενώ από κοντά ακολούθησε και μια ομάδα πρακτόρων της Γαλλικής DGSE. Πρόκειται για την πιο πολυπληθή που έχει σταλεί στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, μετά τα όσα έγιναν γνωστά για το πέρασμα υπόπτων τρομοκρατών στο χτύπημα του Παρισιού από ελληνικά νησιά.
Κύρια αποστολή όλων τους ήταν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τους πρόσφυγες που έφταναν και τους πιθανούς θύλακες τζιχαντιστών που εκκολάπτονται στην Αθήνα, αφού όπως αποδείχτηκε ένας τουλάχιστον εμπλεκόμενος στο μακελειό του Παρισιού, πέρασε από την Ελλάδα. Πρόκειται για τον Αχμάντ Αλμοχαμάντ, ύποπτο τζιχαντιστή σύμφωνα με τις Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και την γαλλική αστυνομία. Είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε έξω από το Stade de France το βράδυ της μοιραίας Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, όπου το Παρίσι γνώρισε ξανά το πρόσωπο του τρόμου. Ο Αλμοχαμάντ μάλιστα όταν έφτασε στην Λέρο δεν ήταν μόνος του αλλά συνοδευόταν από ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο αναζητείται και δεν έχει διευκρινιστεί αν συμμετείχε σε κάποια από τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα. Όπως αποδείχτηκε τις επόμενες ημέρες το συριακό του διαβατήριο με τα ίδια ακριβώς στοιχεία χρησιμοποιήθηκε από τουλάχιστον άλλα οχτώ άτομα. Σύμφωνα με πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της CIA που έχει θητεύσει στην Ελλάδα και συζητούσε το θέμα της τρομοκρατίας σε κλειστό φιλικό του κύκλο, οι έρευνες στην Ελλάδα περιέλαβαν πάνω από πεντακόσια άτομα, αραβικής καταγωγής.
Έρευνες και εντάσεις
Κράτησαν μήνες και οι εντεταλμένοι πράκτορες των ξένων μυστικών υπηρεσιών που ΄βρέθηκαν στην Αθήνα ασχολήθηκαν επισταμένα με το κοινωνικό και θρησκευτικό τους υπόβαθρο.
Ερευνήθηκαν επίσης οι διασυνδέσεις και οι επαφές αυτών των ατόμων με συνδέσμους που έχουν στην Συρία και το Ιράκ, ενώ γνώστες του χώρου και επιτελικά στελέχη ελληνικών και ξένων υπηρεσιών δεν απέκλεισαν ανακρίσεις-αστραπή σε στεγανοποιημένα σπίτια, ως επί το πλείστον απομονωμένες μονοκατοικίες. Στην Αθήνα εντοπισθηκαν και αξιωματούχοι της Surete de l’ Etat- πρόκειται για την Υπηρεσία Πληροφοριών του Βελγίου-μαζί με κάποιους επιχειρησιακούς πράκτορες, θέλοντας να μπουν και αυτοί στο παιχνίδι, αφού η χώρα τους είναι στο στόχαστρο του ISIS.
Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες ήταν μια επιχείρηση που θα κρατήσει μήνες στην οποία υπήρξε συχνότατη ανταλλαγή πληροφοριών, ανάμεσα στους επιτελείς των κλιμακίων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι μάθαιναν τα πάντα.
Θα υπάρξουν λέει Έλληνας πρώην επιτελικός της ΕΥΠ και κάποιες περιπτώσεις, όπου μια αποκάλυψη υπόπτου των Αμερικανών θα μείνει μόνο σε αυτούς.Μπορεί μέσω στεγανοποιημένων καναλιών να δώσουν κάποιες πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια άλλων χωρών, αλλά θα κρατήσουν το «φιλέτο» για τους ίδιους. Ούτως η άλλως τα στεγανά συνεργασίας ανάμεσα σε οχτώ τουλάχιστον μυστικές υπηρεσίες είναι πάντα περιορισμένα παρά το καλό κλίμα που υπάρχει, στο μέτωπο κατά του ISIS.
Συνωστισμός πρακτόρων
Ο πληθυσμός των ξένων πρακτόρων που αφίχθηκαν πριν πέντε χρόνια στην Αθήνα ήταν τέτοιος, που κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει κάποιες πολύ στενές επαφές. Από την άλλη ο αριθμός των ελεγχόμενων ατόμων είναι μεγάλος και μόνο δύσκολο δεν είναι κάποια στιγμή να βρεθούν απέναντι από τον ίδιο στόχο, πράκτορες της CIA, της Mossad και της MI6. Αν δεν υπάρχει πρότερη συννενόηση μεταξύ τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε αυτή η ένταση της στιγμής και ένα επεισόδιο από τα δεκάδες που έχουν καταγραφεί στον κόσμο των κατασκόπων.
Επεισόδια που συνήθως μένουν κρυφά για χρόνια και αποκαλύπτονται μέσα από βιβλία και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.
Κάποιοι παλιοί επιτελικοί της ΕΥΠ θυμούνται αρκετά από αυτά, όπως το περίφημο επεισόδιο με τον Τούρκο πράκτορα της ΜΙΤ, Γιαλτσίν Αταμάν. Ο τελευταίος είχε έρθει εδώ ως διπλωμάτης, αλλά πολύ γρήγορα επιχειρησιακοί πράκτορες της ΕΥΠ, κατάλαβαν ότι επιχειρούσε να στρατολογήσει κόσμο. Η παρακολούθηση ήταν τόσο στενή, ώστε κάποια στιγμή ο Αταμάν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με Έλληνα πράκτορα, μπροστά από μια οικοδομή. Ακολούθησε αρχικά λεκτικός διαξιφισμός και στην συνέχεια συμπλοκή με τον Τούρκο πράκτορα να καταλήγει μέσα σε ένα λάκκο με ασβέστη.
Πηγή: pentapostagma.gr – dimokratiki.gr