back to top
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΠΑΤΜΟΣ: Στα γρανάζια της… εκδικητικότητας

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΠΑΤΜΟΣ: Στα γρανάζια της... εκδικητικότητας

Σε μια άκρως ψυχοφθόρα περιπέτεια έχει μετατραπεί η προσπάθεια της Ειρήνης Φλωρεντή να εργαστεί στον τόπο καταγωγής της και να ζήσει μαζί με το μικρότερο από τα δύο παιδιά της και τον σύντροφό της στη Λέρο.

Θέλοντας να αποσπαστεί από τον Δήμο Πάτμου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του γειτονικού νησιού -κάτι που ισοδυναμεί με το να αφήσει την καρέκλα του δημοτικού γραφείου εσόδων για να εργαστεί στα… τσιμέντα του hotspot, συνεισφέροντας στη διαχείριση του προσφυγικού- συνάντησε επίμονες αντιστάσεις, διαπίστωσε ότι οι αντιδράσεις του δημάρχου Πάτμου αποδείχθηκαν ισχυρότερες από δικαστικές αποφάσεις, έφτασε να διαβάσει σε κρατικά έγγραφα ότι ανακαλείται η ανάληψη καθηκόντων στη νέα της υπηρεσία βάσει «συγκεχυμένων στοιχείων» (!) και, τώρα που επέστρεψε στην αρχική θέση εργασίας της, απειλείται από τον δήμαρχο-εργοδότη της με αφαίρεση 4,5 μισθών και πειθαρχικές κυρώσεις.

«Αυτό λέγεται εφιάλτης» είναι μια σύνοψη της μαρτυρίας της στην «Εφ.Συν.».

Αφετηρία αυτής της συγκλονιστικής υπόθεσης είναι ο Αύγουστος του 2015, οπότε δημοσιεύεται προκήρυξη για τη στελέχωση οργανικών θέσεων στο hotspot της Λέρου μέσω αποσπάσεων, «κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη», όπως αναφέρει ρητά η προκήρυξη, χωρίς να απαιτείται γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου ή του δημάρχου.

Στις αρχές Σεπτέμβρη, η εργαζόμενη ενημερώνεται από τις υπηρεσίες του ΚΥΤ ότι ανακαλείται η απόσπασή της λόγω «συγκεχυμένων στοιχείων» και μαθαίνει ότι ασκήθηκαν αφόρητες πολιτικές πιέσεις από τον δήμαρχο. «Με έχει πνίξει αυτό το δίκιο που ακούω εδώ και τέσσερις μήνες ότι έχω» αναφέρει οργισμένη στην εφημερίδα μας

Η κ. Φλωρεντή διεκδικεί θέση στην ειδικότητά της (ΔΕ Διοικητικού). Από την Πάτμο ήθελε να πάει στη Λέρο όπου ζούσαν οι γονείς της και ο σύντροφός της, με στόχο να μοιραστούν κοινά έξοδα, καθώς αποπληρώνει στεγαστικό δάνειο και σπουδάζει τον μεγαλύτερο γιο της στην Αθήνα, αλλά και για να φοιτήσει ο μικρότερος γιος της στο ΕΠΑΛ της Λέρου, σε ειδικότητα που δεν υπάρχει στην Πάτμο, όπως περιγράφει το ζευγάρι στην εφημερίδα μας.

Τον επόμενο μήνα, η μητέρα των δύο παιδιών καταθέτει τα χαρτιά της. Τον Αύγουστο του 2016 πιάνει δουλειά στη Λέρο και τον Σεπτέμβρη γράφεται ο γιος της στο ΕΠΑΛ.

Επιστολή στον υπουργό

Ωστόσο, ο δήμαρχος Πάτμου Γρ. Στόικος έχει ήδη προβεί στις πρώτες ενέργειες για να εμποδίσει την απόσπαση. Τον περασμένο Φλεβάρη, τρεις ημέρες μετά την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, με επιστολή του στον τότε υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, απειλεί ότι θα κλείσει τον δήμο εάν δεν ανακληθεί η απόσπαση, επικαλούμενος την υποστελέχωση των υπηρεσιών του.

Η κ. Φλωρεντή είναι η μοναδική υπάλληλος στο τμήμα εσόδων, αν και στον δήμο «υπάρχουν άλλοι 10 συνάδελφοι της ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας. Πώς, άραγε, λειτουργούσε το τμήμα την περίοδο που είχα αποσπαστεί;» είναι το ερώτημα που θέτει η ίδια.

Βέβαια, ανάλογη εικόνα υποστελέχωσης υπάρχει και στο ΚΥΤ της Λέρου, όπου -μετά την επιστροφή της κ. Φλωρεντή στην Πάτμο- έχει απομείνει μόνο ένας μόνιμος υπάλληλος (πέρα από τους συμβασιούχους εργαζόμενους), αποσπασμένος από νοσοκομείο των Αθηνών.

«Πραγματικά τρελαίνομαι όταν ακούω τον Γ. Μουζάλα να μιλάει για υποστελέχωση των hotspots. Είναι μεγάλη κοροϊδία όταν υπάρχουν άνθρωποι που δέχονται να δουλέψουν και τους διώχνουν» σχολιάζει η εργαζόμενη.

Οι αντιδράσεις του δημάρχου συνεχίστηκαν εντατικά. Στις 11 του περασμένου Φλεβάρη, λίγα λεπτά αφότου η υπάλληλος είχε σχολάσει, συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο και παίρνει απόφαση (πολιτικού και όχι διοικητικού χαρακτήρα) κατά της απόσπασης, με την υπόθεση της κ. Φλωρεντή να γίνεται αντικείμενο δημόσιας συζήτησης εν αγνοία της.

Τον Ιούλιο η εργαζόμενη προχωρά σε εξώδικη διαμαρτυρία για την καθυστέρηση της απόσπασής της και τον επόμενο μήνα δημοσιεύεται η απαιτούμενη ΚΥΑ. Πιάνει δουλειά στη Λέρο, παραμένει όμως μια σημαντική εκκρεμότητα: η μεταφορά της μισθοδοσίας της στον νέο φορέα.

Παρότι αυτό έχει γίνει από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Στόικος αυθαιρέτως δεν μεταβιβάζει τις πιστώσεις. Δεν αναγνωρίζει την απόσπαση, παρότι του έχει κοινοποιηθεί η σχετική αίτηση της υπαλλήλου, όπως ακριβώς απαιτεί η προκήρυξη.

Αντιθέτως, μία ημέρα αφότου η γυναίκα έχει εμφανιστεί στη νέα της υπηρεσία, στέλνει νέο έγγραφο στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και τους Π. Κουρουμπλή και Γ. Μπαλάφα, απειλώντας ξανά ότι θα κλείσει τον δήμο.

Αποδίδει στην απουσία της υπαλλήλου το κλείσιμο του τμήματος εσόδων, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του δήμου και την εξυπηρέτηση δημοτών και κατοίκων».

Ο δήμαρχος δέχεται επανειλημμένες έγγραφες κλήσεις (ή καλύτερα… παρακλήσεις) να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν την εξομάλυνση της μισθοδοσίας της υπαλλήλου, αλλά… ουδέν.

Η αδράνεια του κ. Στόικου έχει ως αποτέλεσμα η εργαζόμενη πλέον στο ΚΥΤ να συνεχίσει να λαμβάνει τον μισθό της από τον Δήμο Πάτμου. Οπως επισημαίνει η κ. Φλωρεντή, της οφείλονται ακόμη επιδόματα και υπερωρίες από την εργασία της στο ΚΥΤ, στον απόηχο αυτής της εμπλοκής.

Ξαφνικά, στις αρχές Σεπτέμβρη, η εργαζόμενη ενημερώνεται από τις υπηρεσίες του ΚΥΤ ότι ανακαλείται η απόσπασή της λόγω «συγκεχυμένων στοιχείων».

Ζητώντας ενημέρωση από την υπηρεσία της για τη… σύγχυση, «μου είπαν ότι ασκήθηκαν αφόρητες πολιτικές πιέσεις από τον δήμαρχο και ότι έχω δίκιο. Με έχει πνίξει αυτό το δίκιο που ακούω εδώ και τέσσερις μήνες ότι έχω» αναφέρει οργισμένη στην εφημερίδα μας.

Ανάκληση απόσπασης

Μετά την εξέλιξη αυτή η κ. Φλωρεντή προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Κερδίζει ασφαλιστικά μέτρα και διατάσσεται η παραμονή της στο ΚΥΤ της Λέρου έως τις 12 Δεκέμβρη, ημερομηνία για την οποία ορίζεται δικάσιμος.

Ωστόσο η δικαστική απόφαση παρακάμπτεται σαν να μην υπήρξε ποτέ! Στις 31 Οκτώβρη, συμπτωματικά λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί ο (προ καιρού αναγγελθείς) ανασχηματισμός, ανακαλείται η απόσπασή της.

Ουσιαστικά ο μόνος λόγος που επικαλείται το σκεπτικό της επίμαχης ΚΥΑ είναι τα έγγραφα του Δήμου Πάτμου «από τα οποία προκύπτει ότι η ανωτέρω υπάλληλος είναι μοναδική στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου και η προαναφερθείσα απόσπαση επιφέρει ως αποτέλεσμα τη μη εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και τη μη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Παρά την έγγραφη ενημέρωση του ΚΥΤ προς τον δήμαρχο ότι η υπάλληλος δεν θα αποδεσμευτεί πριν από τις 12 Δεκέμβρη, αυτό τελικά γίνεται στις 29 Νοέμβρη.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Στόικος, θεωρώντας ότι όλο αυτό το διάστημα η υπάλληλος ήταν «αδικαιολογήτως απούσα» από τις δημοτικές υπηρεσίες, έχει βγάλει απόφαση να πληρώσει η κ. Φλωρεντή στον Δήμο Πάτμου 4.364,64 ευρώ (δηλαδή 4,5 μισθούς, από μέσα Αυγούστου έως και Δεκέμβρη, παρότι πρόκειται για μήνα κατά τον οποίο έχει επιστρέψει).

Παράλληλα, έχει ζητήσει την παραπομπή της για πειθαρχικό παράπτωμα. Στην ακραία περίπτωση που κάποιος επιδίωκε τον… εκδικητικό παραδειγματισμό της εργαζόμενης, ίσως να ένιωθε ικανοποίηση μαθαίνοντας ότι θα κληθεί η ίδια να βεβαιώσει το ποσό στον εαυτό της ως υπάλληλος του τμήματος εσόδων του Δήμου Πάτμου…

«Αγάπησα τη νέα μου δουλειά στο hotspot, αλλά, αν το ήξερα νωρίτερα, θα προτιμούσα να παραιτηθώ και να πάω να δουλέψω κοντά σε μια ΜΚΟ αντί να περάσω τέτοια ψυχοφθόρα κατάσταση» καταλήγει απογοητευμένη η κ. Φλωρεντή.

► Το ρεπορτάζ έχει στοιχειοθετηθεί βάσει ενός πλήθους εγγράφων που βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.».

Η απάντηση του δημάρχου Πάτμου

«Δεν έχω τίποτα με την υπάλληλο και με κανέναν άλλο υπάλληλο, αλλά ως δήμαρχος πρέπει να υποστηρίξω τα συμφέροντα του δήμου». απαντά ο δήμαρχος Πάτμου στην «Εφ.Συν.».

Αντικρούει κατηγορηματικά ότι άσκησε πολιτικές πιέσεις για την ακύρωση της απόσπασης και ότι ο ίδιος αυθαιρέτως δεν μετέφερε τις πιστώσεις μισθοδοσίας.

Υποστηρίζει ότι η απόσπαση ήταν παράνομη και επικαλείται «γνωμοδότηση δικηγόρου που έχω στα χέρια μου».

Θέση του είναι ότι με βάση την προκήρυξη έπρεπε να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, δηλαδή του Δήμου Πάτμου, και αυτός να συναινέσει στην αποδέσμευση. Λέει ότι το τμήμα εσόδων ήταν κλειστό 3,5 μήνες ως αποτέλεσμα της απόσπασης της υπαλλήλου.

Μας περιέγραψε ακόμη τα εξής:

«Εχουν ζητήσει και άλλοι υπάλληλοι να μετακινηθούν, αλλά με το ίδιο σκεπτικό δεν συναίνεσα. Εχω επισκεφθεί πάνω από 10 φορές το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να στελεχωθούν στοιχειωδώς οι δήμοι των νησιών και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους υπαλλήλους επιθυμούν να μετακινηθούν».

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση της υπαλλήλου, λέει ότι «έδειξα μεγάλη ανοχή και υπομονή» και μας παρέπεμψε σε δελτίο Τύπου με δηλώσεις του.

Μεταξύ άλλων κατηγορεί την υπάλληλο ότι έφυγε με «προκλητικό τρόπο» από τις δημοτικές υπηρεσίες, άποψη που μπορεί να αμφισβητηθεί εφόσον η εργαζόμενη -πριν αποσπαστεί- προέβη σε γραπτή ενημέρωση των εκκρεμοτήτων του τμήματος.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών | Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ