back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση της ΑΝΕΚ διαπίστωσε ο ορκωτός λογιστής

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚΑΛΥΜΝΟΣ: Ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση της ΑΝΕΚ διαπίστωσε ο ορκωτός λογιστής

Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα του Kalymnos-news.gr την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με τις διαπιστώσεις του Ορκωτού λογιστή στην έκθεση ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης της ΑΝΕΚ.

Βέβαια αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι τόσο ο τέως Δήμαρχος Γ. Ρούσσος όσο και ο πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας και λαλίστατος «επί παντός του επιστητού» που αφορά στην ΑΝΕΚ, Μιχαήλ Λελέκης, τηρούν μία περίεργη «σιγή ιχθύος», για ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται της οικονομικής διαχείρισης της ΑΝΕΚ επί Διοικήσεως τους.

Είναι βέβαιο ότι τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ορκωτού λογιστή για την οικονομική διαχείριση, είναι άκρως επιβαρυντικά για την πρώην Διοίκηση της ΑΝΕΚ και η εντολή της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κω προς το Ειρηνοδικείο Καλύμνου, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, ανοίγει το δρόμο να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη οι διαπιστώσεις που καταγράφονται στην έκθεση και να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι.

ΤΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κωδικοποιώντας τις κύριες διαπιστώσεις από την πολυσέλιδη και εκτενή έκθεση του Ορκωτού λογιστή, θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε περισσότερο κατανοητά, τις ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση και τα όσα επιβαρυντικά στοιχεία αναφέρονται σε αυτή:

1.Γίνεται εκτενής αναφορά στη συνεργασία της ΑΝΕΚ με πράκτορα, από το 2005 έως και τον Ιούλιο 2011, χωρίς να διενεργηθεί διαγωνισμός και χωρίς να υπάρχει σχετική σύμβαση, ενώ δεν έλαβε από τον πράκτορα εγγυήσεις καλής εκτέλεσης.

2. Από τον Ιούνιο 2006 άρχισαν να εμφανίζονται καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον πράκτορα προς την Εταιρεία, ο οποίος είτε εξέδιδε επιταγές προς την ΑΝΕΚ τις οποίες δεν εξοφλούσε και επιστρέφονταν απλήρωτες σε αυτόν, ή οπισθογραφούσε επιταγές πελατών του τις οποίες έδιδε στην εταιρεία ΑΝΕΚ έναντι των υπολοίπων του , που και αυτές δεν πληρώνονταν. Όλες οι ανωτέρω επιταγές προκειμένου να εισπραχθούν από την ΑΝΕΚ, οπισθογραφούνταν από τον πρόεδρο αυτής Μ. Λελέκη. Η τακτική αυτή εκ μέρους του πράκτορα συνεχίστηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2010 και ενώ το οφειλόμενο ποσό αυξανόταν, η ΑΝΕΚ σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ,συνέχιζε να μεταφέρει τις απλήρωτες επιταγές στον δοσοληπτικό του λογαριασμό χρεώνοντας τον, χωρίς να προβαίνει σε οποιασδήποτε μορφής εξασφάλιση ή διεκδίκηση των απαιτήσεών της , αλλά συνέχιζε τη συνεργασία μαζί του. Η συνολική αξία των ανωτέρω απλήρωτων επιταγών οι οποίες χρεώθηκαν στον δοσοληπτικό του λογαριασμό ανέρχεται στο ποσό των 85.826 €. Για όλες τις ανωτέρω μεταφορές στον δοσοληπτικό λογαριασμό του πράκτορα δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΑΝΕΚ

3. Από τον Νοέμβριο 2010 (Σ.Σ: Μήνας Δημοτικών εκλογών) ο Πράκτορας, αναφορικά με τις πληρωμές του προς την ΑΝΕΚ, εφάρμοσε διαφορετική πρακτική . Πιο συγκεκριμένα ,ως νόμιμος εκπρόσωπος της Ε.Π.Ε, οπισθογραφούσε επιταγές οι οποίες είχαν εκδοθεί εις διαταγήν αυτής και τις εκχωρούσε στην ΑΝΕΚ. Στη συνέχεια, όταν η τελική δικαιούχος ΑΝΕΚ δια νομίμου οπισθογραφήσεως (από τον Μ. Λελέκη) τις εμφάνισε στις τράπεζες προς είσπραξη, διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι επιταγές αυτές χαρακτηρίζονταν από την τράπεζα ως ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ – ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ –ΝΟΘΕΥΜΕΝΕΣ και γι αυτό τον λόγο η τράπεζα δεν τις εξαργύρωνε.

Η προαναφερθείσα συναλλακτική πρακτική μέσω <κλεμμένων-πλαστογραφημένων-> επιταγών, αφορά 4 σώματα επιταγών συνολικής αξίας 203.000 € Πέραν της ανωτέρω συναλλακτικής πρακτικής μέσω <κλεμμένων> επιταγών, ο πράκτορας οπισθογράφησε νομίμως επιταγή η οποία είχε εκδοθεί από τρίτον εις διαταγήν αυτού και την εκχώρησε στην ΑΝΕΚ, χωρίς να παρεμβληθεί στην σειρά των οπισθογραφήσεων η πρακτορεύουσα εταιρεία Ε.Π.Ε. Στη συνέχεια, όταν η τελική δικαιούχος ΑΝΕΚ δια νομίμου οπισθογραφήσεως ( από τον Μ. Λελέκη) την εμφάνισε στην τράπεζα προς είσπραξη , δεν μπόρεσε να την εξαργυρώσει διότι ο λογαριασμός του αρχικού εκδότη είχε κλείσει. Η ανωτέρω τραπεζική επιταγή της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και εκδόθηκε από κάποια εταιρεία με ημερομηνία εκδόσεως 30-5-2011 ύψους 26.500 € .

4. Κατά την 7/7/2011, ημερομηνία κατά την οποία η ΑΝΕΚ διέκοψε την συνεργασία της με τον πράκτορα, η συνολική απαίτηση της ελεγχόμενης από τον εν λόγω πράκτορα ανερχόταν σε 409.335,24 €, αφορούσε δε τα υπόλοιπα των ανωτέρω ανεξόφλητων επιταγών πλέον των ανοιχτών υπολοίπων. Όπως προκύπτει εκ των ανωτέρω, η είσπραξη του ποσού των 409.335,24 € θεωρείται αδύνατη διότι:

α) δεν είχαν ληφθεί από την αρχή της συνεργασίας εγγυήσεις καλής εκτέλεσης από τον πράκτορα

β) κατά τα αρχικά στάδια των προβληματικών δοσοληψιών με τον πράκτορα, δεν λήφθηκαν από την διοίκηση της εταιρείας , έστω και με καθυστέρηση ,τα αναγκαία μέτρα προς διασφάλιση των απαιτήσεων αυτής

γ) έπειτα από σχετική έρευνα του νομικού τμήματος της ΑΝΕΚ ( ως πρακτικό συνεδρίασης του Δ.Σ. 270/22-1-2011), διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία είτε στο όνομα του πράκτορα ή στο όνομα της Ε.Π.Ε. προκειμένου να δεσμευθούν, έναντι του χρέους αυτών. 

5.Πέραν των ανωτέρω διαπιστώνεται ότι υπάρχουν επισφαλείς απαιτήσεις σε τρίτους συνολικής αξίας 68.357 ευρώ.

6.Ο ορκωτός διαπίστωσε επιπλέον δαπάνες από την χρήση 2007 και εντεύθεν, οι οποίες αφορούν πληρωμές, χορηγίες, δωρεάν εισιτήρια, απώλεια χρημάτων, αγορά απορριμματοφόρων ,δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά κλπ συνολικής αξίας 110.000 ευρώ οι οποίες όχι μόνο δεν αφορούσαν το σκοπό της εταιρείας αλλ’ ούτε άμεσα ή έμμεσα λειτουργικές δαπάνες με την έννοια της συμμετοχής στη λειτουργία των υπηρεσιών των πλοίων ή της συνεισφοράς στη διαφήμιση-προώθηση των παρεχομένων από την εταιρεία υπηρεσιών

7. Εξ αιτίας των ανωτέρω δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας ύψους 587.000 ευρώ με αποτέλεσμα η ΑΝΕΚ να περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και να αναγκασθεί να προσφύγει στην Τράπεζα EUROBANK προκειμένου να δανειστεί κεφάλαιο κινήσεως και πιστοδοτικό κεφάλαιο για κάλυψη εγγυητικών επιστολών.

8.Εξαιρετικά σοβαρή είναι η διαπίστωση του Ορκωτού, ότι η Εταιρεία προκειμένου να λάβει την ανωτέρω χρηματοδότηση από την Τράπεζα EUROBANK υπέβαλε προς αυτήν τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεως 2010 ,οι οποίες όμως ήταν ψευδείς. Ομοίως ψευδή χαρακτηρίζει και τη σχετική έκθεση διαχείρισης του ΔΣ προς την τακτική ΓΣ των μετόχων επί του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων του 2010 η οποία εγκρίθηκε την 28η Απριλίου 2011 με απόφαση του ΔΣ. 8.Ασφάλεια απαιτήσεων Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις επισφαλείς απαιτήσεις οι οποίες ανέρχονται στο ποσόν των 500.000 € περίπου , με την έννοια ότι η είσπραξή τους είναι αδύνατη. Ειδικά για την επισφαλή απαίτηση κατά του πράκτορα, ύψους 409.335,24 €, πέραν των διενεργηθεισών παραλείψεων και παρατυπιών εκ μέρους της διοίκησης οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, κρίνουμε σκόπιμο να την σχολιάσουμε συγκριτικά με την υπόθεση της επιταγής ποσού 8.781,61 €, 30/9/2010 η οποία είχε μεταβιβασθεί νομίμως στην ΑΝΕΚ δι’ οπισθογραφήσεως από την εταιρεία η οποία βάσει συμφωνητικού, εκμεταλλευόταν το κυλικείο του πλοίου ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ.

Όταν η ανωτέρω επιταγή δεν εξοφλήθηκε στην ημερομηνία πληρωμής της , εξεδόθη από την ΑΝΕΚ διαταγή πληρωμής, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να αναγκασθεί να την πληρώσει στις 19/10/2010. Στην συνέχεια δε στις 23/10/2010 με την υπ’ αριθμόν 270/2010 απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας καταγγέλθηκε και η σύμβαση μίσθωσης.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω , η εταιρεία έχοντας στα χέρια της νόμιμο συμφωνητικό, εφαρμόζοντας μία νόμιμη και τεκμηριωμένη διαδικασία, κατόρθωσε εντός 23 ημερών να επιτύχει διαταγή πληρωμής, να εισπράξει, να συγκαλέσει Δ.Σ. και τελικά να καταγγείλει την σύμβαση του οφειλέτη, αποφεύγοντας έτσι έγκαιρα, δημιουργία ενδεχόμενης επισφάλειας.

Εκ των ανωτέρω συμπεραίνεται ότι το Δ.Σ. ήταν εξοικειωμένο, γνώριζε καλά και τελικά εκτέλεσε νομίμως και με επιτυχία την ανωτέρω διαδικασία είσπραξης, την οποία ,για λόγους τους οποίους το ίδιο γνωρίζει , δεν εφάρμοσε στην περίπτωση του πράκτορα.

kalymnos-news.gr

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ