back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Fraport: Μπορεί να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο Καλύμνου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑFraport: Μπορεί να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο Καλύμνου

Η θυγατρική του γερμανικού ομίλου τονίζει πως το αεροδρόμιο του νησιού μπορεί να αναβαθμιστεί ή και να μεταφερθεί σε νέα θέση, παρά τα όσα υποστηρίζει ο διοικητής της ΥΠΑ.

Παρά τις επισημάνσεις του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Κων/νου Λιντζεράκου, σύμφωνα με τις οποίες η αναβάθμιση ή μετεγκατάσταση του αεροδρομίου Καλύμνου είναι δύσκολη εξαιτίας της σύμβασης αποκλειστικότητας που έχει υπογράψει το δημόσιο με τη γερμανική Fraport, η διοίκηση της Fraport Greece υποστηρίζει πως δεν θα εγείρει ενστάσεις.

Εκπρόσωπος της Fraport Greece δήλωσε στο Euroday.gr πως τα υφιστάμενα αεροδρόμια μπορούν να αναβαθμιστούν με βάση της σύμβασης παραχώρησης, παρά τα όσα υποστηρίζει ο κ. Λιντζεράκος σε ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ Μ. Κόνσολα.  Ο ίδιος εκπρόσωπος υποστήριξε πως ακόμα και αν υπήρχε ζήτημα, η θυγατρική του γερμανικού ομίλου θα εξέταζε το αίτημα.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε ότι:

Χωρίς την Fraport φαίνεται πως λογάριαζε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο, στις αρχές του έτους, είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης ή μεταφοράς του αεροδρομίου του νησιού.

Όπως προκύπτει από απάντηση του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Κων/νου Λιντζεράκου σε ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσων της ΝΔ Μ. Κόνσολα, το αεροδρόμιο δε μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη θέση καθώς θα παραβιαστεί η λεγόμενη «Περιοχή Αποκλειστικότητας» που έχει η γερμανική Fraport, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στα οποία περιλαμβάνεται και το αεροδρόμιο της Κω. Μπορεί πιθανώς να εξεταστεί μόνο η αναβάθμιση του υφιστάμενου αεροδρομίου, πάλι με τον φόβο της σύμβασης παραχώρησης.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει πως δε μπορούν να κατασκευαστούν νέα αεροδρόμια ή να αναβαθμιστούν υφιστάμενα σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από κάθε ένα εκ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Ετσι, η κατασκευή νέου αεροδρομίου στην Κάλυμνο ή η αναβάθμιση του υφιστάμενου προσκρούει στη σύμβαση αφού βρίσκεται εντός της κυκλικής ζώνης 100 χιλιομέτρων, δηλαδή της «Περιοχής Αποκλειστικότητας» του αεροδρόμιου της Κω.

Με βάση το άρθρο 4.10 της σύμβασης παραχώρησης «εάν ο παραχωρητής ή / και το δημόσιο άμεσα μέσω παραχώρησης σε τρίτο μέρος κατασκευάσει, αναπτύξει, αναβαθμίσει ή / και λειτουργήσει κάποιο άλλο αεροδρόμιο στις Περιοχές Αποκλειστικότητας οποιουδήποτε Περιφερειακού Αεροδρομίου – εξαιρουμένου, προς αποφυγή αμφιβολίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι – (πλην των αεροδρομίων που ήδη λειτουργούν κατά την Ημερομηνία Εναρξης Παραχώρησης ως εμπορικά αεροδρόμια δημόσιας χρήσης στην Ελληνική Δημοκρατία) θα έχει επέλθει γεγονός ευθύνης Δημοσίου…». Δηλαδή η Fraport Greece θα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση.

Οι τοπικές αρχές της Καλύμνου, όπως επισημαίνει και ο κ. Κόνσολας, υποστηρίζουν πως «το σημείο στο οποίο έχει κατασκευαστεί το υπάρχον αεροδρόμιο είναι προβληματικό, αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν μεγάλα αεροσκάφη, ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης». Πρόκειται για κατάσταση που «αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αφού δεν μπορούν να εντάξουν την Κάλυμνο στους προορισμούς τους οι εταιρείες χαμηλού κόστους, ενώ είναι αδύνατη η πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερμε μεγάλα αεροσκάφη».

Από την απάντηση του διοικητή της ΥΠΑ προκύπτει, πάντως, πως δεν μπορεί να εξεταστεί το σενάριο κατασκευής νέου αεροδρομίου στην περιοχή Παλαιονήσου, που έχει προτείνει η αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς της Καλύμνου. Ο κ. Λιντζεράκος υποστηρίζει πως πράγματι, μετά και την προτροπή του πρωθυπουργού, η ΥΠΑ «ανέλαβε την διερεύνηση καταλληλότητας της θέσης «Παλαιονήσι» για την κατασκευή νέου αεροδρομίου, όπως είχαν προτείνει τοπικοί Φορείς της Καλύμνου. Συγκεκριμένα, εξετάσθηκε η ανάπτυξη διαδρόμου 2.300 μέτρων, δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών 3 θέσεων, Αεροσταθμού εμβαδού 7.000 τετραγωνικών μέτρων και λοιπών βοηθητικών εγκαταστάσεων.

Η απαιτούμενη έκταση για την ανάπτυξη των εν λόγω εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 950 στρέμματαπερίπου και το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατασκευής του νέου αεροδρομίου σε 62.500.000 ευρώ».

Ο διοικητής της ΥΠΑ εξηγεί, όμως, πως διαπιστώθηκε πως στη συγκεκριμένη θέση θα απαιτούνταν πολύ υψηλό κόστος για την κατασκευή διαδρόμου προσαπογειώσεων 2.300 μέτρα ώστε να υποστηρίζει και μεγάλα αεροσκάφη. Επιπλέον, θα υπήρχε σύγκρουση με τη σύμβαση παραχώρησης της Fraport. Η ΥΠΑ προς το παρόν «εξετάζει την δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου διαδρόμου προσαπογειώσεως αεροσκαφών, ώστε να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των αεροσκαφών, που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο.

Για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί Ομάδα εργασίας από συναρμόδιες Διευθύνσεις της ΥΠΑ, η οποία εξετάζει μικρή επέκταση του διαδρόμου στο ανατολικό άκρο, καθ’ όσον οι εφικτές λύσεις είναι περιορισμένες…».

Πηγή: euro2day.gr – Φώτης Κόλλιας

{loadmodule mod_ads_elite,Ads Elite (2)}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ