back to top
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024

Οικονομία και πολιτική

ΑΠΟΨΕΙΣΟικονομία και πολιτική

Γράφει το “Σφηκόνι”
Ο
ι γνώσεις μου γύρω από τα οικονομικά είναι ελάχιστες και προσπαθώ με την λογική να βάλω σε τάξη γεγονότα και αριθμούς, για να μπορέσω να καταλάβω τι πήγε στραβά στη χώρα μας και φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

Είχα γράψει κάτι παλαιότερα, οτι το 1981 μαζί με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην πατρίδα μας, άλλαξε και η συμπεριφορά του Έλληνα πολίτη.

Είχα γράψει τότε, οτι μέχρι εκείνη τη εποχή και από το 1974 ο Έλληνας ένιωθε υποχρεωμένος να ξαναφτιάξει την πατρίδα του, να της δώσει πνοή και σιγουριά για το μέλλον. Το 1981 με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία αλλάξαμε πολιτικό σύστημα και σε μια νύχτα από μια συντηρητική δεξιά κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια σοσιαλιστική. Αυτές όμως οι αλλαγές αν δεν γίνουν βήμα βήμα και με σοβαρές αναδιαρθρώσεις στις δομές και τη λειτουργία ενός κράτους και με σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τότε το κράτος αυτό σε λίγα χρόνια είναι σίγουρο οτι θα καταρρεύσει.

Σύμβουλοι και εργαλεία για τους πολιτικούς μας ακόμα και σήμερα είναι δύο οργανισμοί, που θεωρητικά είναι ανεξάρτητοι.

Ο πρώτος είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, που έργο της κατά κύριο λόγο είναι  να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα και να ρυθμίζει τη ρευστότητα της αγοράς.

Ο δεύτερος είναι το ΚΕΠΕ, (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), στην πρώτη του μορφή όταν δημιουργήθηκε το 1959 είχε την ονομασία ΚΟΕ (Κέντρο Οικονομικών Ερευνών). Αυτός ο οργανισμός είχε και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για την κάθε κυβέρνηση,μέλη του είναι καθηγητές οικονομολόγοι και παρακολουθεί την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, βλέπει τα προβλήματα και προτείνει λύσεις.

Το ερώτημα είναι αν οι πολιτικοί μας ακολουθούν αυτές τις συμβουλές ή τις υποδείξεις και κατά πόσο αυτές είναι αποδεκτές από τον λαό.

Με δεδομένη την σημερινή κατάσταση, μπορούμε να πούμε οτι ο λαός κατά 80% με τους κατάλληλους πολιτικούς χειρισμούς, θα μπορούσε να αποδεχθεί την πρακτική εφαρμογή αυτών των υποδείξεων. Το κακό σε αυτή την υπόθεση είναι οτι οι πολιτικοί υπό το βάρος του πολιτικού κόστους, αλλά και μιας ενδεχόμενα εκλογικής ήττας δεν τόλμησαν την εφαρμογή τους.

Ας τα δούμε πιο απλά. Η Τράπεζα της Ελλάδος όπως είπαμε ελέγχει το τραπεζικό σύστημα και ρυθμίζει τη ρευστότητα της αγοράς. Σήμερα έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που ήδη έχει καταρρεύσει και το κρατάμε ζωντανό με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο λόγος είναι ο υπερδανισμός και η μη ύπαρξη ρευστού. 

Στην ουσία το τραπεζικό μας σύστημα και η δήθεν ευημερία και ανάπτυξη που έλεγαν οι πολιτικοί μας ήταν μια φούσκα. Δεν μπορούν οι πολιτικοί να πουν οτι δεν είχαν ενημερωθεί από τον εκάστοτε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Πάντα είχαν την ενημέρωση, πάντα όμως δεν συμβάδιζε η πολιτική τους με τις εκθέσεις των διοικητών της τράπεζας. Παράδειγμα ο Ξενοφών Ζολώτας που πολλές φορές διαφωνούσε με τον τότε Πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή αλλά και με τον Υπουργό Συντονισμού Παναγή Παπαληγούρα. Λίγα χρόνια αργότερα επί Πρωθυπουργίας Σημίτη, είχαμε την έκθεση του τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν.Γκαργκάνα, που πρότεινε σκληρά μέτρα για την διάσωση της οικονομίας και τότε δεν τόλμησαν.

Το όνομα Νίκος Σπράος σας θυμίζει τίποτα; Έγινε μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση του Σημίτη για να ξεχαστεί το όνομα αλλά και η έκθεσή του από τη μνήμη του Ελληνικού λαού. Βλέποντας όμως τη σημερινή κατάσταση το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε είναι οτι είχε δίκιο! Είχε πει τότε οτι το ασφαλιστικό μας σύστημα θέλει ανανέωση και να μπει σε άλλη βάση διότι έτσι όπως είναι και όπως θα εξελιχθεί σε λίγα χρόνια θα καταβαραθρώσει την οικονομία μας. Είχε άδικο;

Μπορεί να γράφει ο Θεόδωρος Πάγκαλος οτι μαζί τα φάγαμε και ίσως να έχει δίκιο στη βάση που το τοποθετεί, όμως οι ψηφοθηρικές προσλήψεις στο δημόσιο, οι φοροαπαλλαγές, οι εξυπηρετήσεις σε γνωστούς και φίλους, η ατιμωρησία, εξασφάλιζαν σε αυτόν και τους συναδέλφους του συνεχείς θητείες στα βουλευτικά έδρανα.

Όλα αυτά σε βάρος της οικονομίας της χώρας αλλά και στη διάβρωση της λειτουργίας του κράτους, με αποτέλεσμα να έχουμε την σημερινή αφόρητη για το λαό κατάσταση.    

sfikoni.blogspot.com 

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ