back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναπόφευκτη η διαγραφή χρεών προς το δημόσιο…

ΑΠΟΨΕΙΣΑναπόφευκτη η διαγραφή χρεών προς το δημόσιο…

Του Κώστα Στούπα 

Δύο – τρεις μέρες πριν τον ανασχηματισμό δημοσιοποιήθηκαν δυο επιτυχίες της κυβέρνησης. Η πρώτη ήταν η εξάρθρωση της μεγάλης σπείρας που είχε οργανώσει εκατοντάδες διαρρήξεις τα τελευταία χρόνια και είχε απλώσει τα πλοκάμια της στην αστυνομία και την… καλή κοινωνία.

Η δεύτερη επιτυχία αφορούσε τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την καλή πορεία των δημοσίων εσόδων τον Οκτώβριο. 

Παρά την “γκρίνια” του κόμματος για τις προσπάθειες της αστυνομίας να επιβάλει την τάξη σε προστατευόμενους από την αριστερά πολιτικούς “οικοτόπους”, ο κ. Τόσκας παρέμεινε στο Υπουργείο του.

Αντιθέτως, ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης αντικαταστάθηκε παρά το γεγονός ότι η καλή πορεία των εσόδων αποτελεί έστω και προσωρινή ανάσα στην κυβέρνηση.

Κατά το ρεπορτάζ, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο σημείωσαν νέα εντυπωσιακή αύξηση 21,37%, καθώς ανήλθαν σε 4,742 δισ. ευρώ. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι καθαρές δημόσιες εισπράξεις ξεπέρασαν το στόχο κατά 2,32 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντα, οι δανειστές δεν εμφανίζουν τον ίδιο ενθουσιασμό καθώς θεωρούν πως η καλή ροή εσόδων δεν έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Δηλαδή η αύξηση είναι συγκυριακή και δεν θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση και το 2017.

Η αύξηση των εσόδων αποτελεί παράδοξο γεγονός καθώς κοινή είναι φέτος η πεποίθηση πως μετά την αύξηση των φόρων η μαύρη οικονομία οργιάζει. Οι αποδείξεις πλέον στην αγορά έχουν γίνει σπάνιο φαινόμενο.

Παρά ταύτα η τρομοκρατία με τις κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων ενδεχομένως σπρώχνει κάποιους να εξαντλήσουν τα υπόλοιπα των καταθέσεων.

Για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα όμως της πορείας της οικονομίας θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την πορεία των εσόδων με την πορεία μερικών άλλων μεγεθών της οικονομίας.

α) Ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο:  Τα τελευταία στοιχεία είναι του Σεπτεμβρίου ο οποίος επίσης ήταν μήνας υπέρβασης των στόχων για τα έσοδα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο το Σεπτέμβριο έφτασαν τα 92,7 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 82,4 δισ. ευρώ.

Τουτέστιν οι  νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν, μέχρι και το Σεπτέμβρη έφτασαν τα 9,035 δισ. ευρώ, έναντι 7,755 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,25 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουάριος- Οκτώβριος) τα έσοδα είναι 2,32 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού για το 10μηνο.

Το συμπέρασμα είναι πως η αύξηση των φόρων μπορεί να δημιουργεί πρόσκαιρα αύξηση των εσόδων αλλά μεσοπρόθεσμα η ζημιά που δημιουργεί είναι πολλαπλάσια.

Τα έσοδα τον Οκτώβριο έφτασαν στα 42,408 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 40,202 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που προστέθηκαν προσέθεσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 9 δισ. ευρώ. 

β) Αύξηση των θυμάτων οικονομικής γενοκτονίας: Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο το Σεπτέμβριο που πέρασε αυξήθηκε σε 4.374.475 άτομα, έναντι 4.030.950 ατόμων τον Αύγουστο. Αυτό αφορά ένα σύνολο 6 εκατ. περίπου φορολογικών μητρώων. Οι 7 στους 10 περίπου φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από τα 4,3 εκατ. στο 1,5 εκατ. έχουν κινηθεί διαδικασίες κατασχέσεων.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι οικονομικά αιχμάλωτοι και αποτελούν το σκληρό πυρήνα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Δεν χρωστάνε στην εφορία μόνο όσοι δεν έχουν ακίνητο και εισπράττουν μόνο ένα μισθό ή σύνταξη πείνας…

γ) Ληξιπρόθεσμες προς ασφαλιστικά ταμεία: Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία  εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 17 δισ. ευρώ διαχειρίζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  από τους συνολικά 75.551 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις, εκτός έχει βρεθεί τον περασμένο μήνα το 50%. Αυτό αποτελεί άλλο ένα ανησυχητικό σημάδι για την πορεία της οικονομίας. Επιπλέον, ο ΟΑΕΕ έχει εξαντλήσει την ετήσια κρατική επιχορήγηση για πληρωμή συντάξεων από τον Οκτώβριο και το ΙΚΑ βρίσκεται στο κόκκινο.

δ) Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες: Τα “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών  ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ. Όσο η οικονομία παραμένει σε ύφεση τα “κόκκινα” δάνεια αυξάνονται όπως ακριβώς και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ε) Ληξιπρόθεσμες μεταξύ ιδιωτών: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ ιδιωτών υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες δισ. Μόνο στη ΔΕΗ οι ιδιώτες οφείλουν ληξιπρόθεσμες 3 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατο είναι και το παράδειγμα της Μαρινόπουλος που ζήτησε “κούρεμα” οφειλών προς τους προμηθευτές εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν μια πραγματικότητα που κάνει την υπέρβαση των στόχων που παρουσιάζουν τα έσοδα του δημοσίου τον Οκτώβριο, εκτός από παράδοξη και άνευ ουσίας. Η υπέρβαση των στόχων των εσόδων, σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα στοιχεία, δεν καταδεικνύει αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία, αλλά μάλλον επιβεβαιώνει την επιτάχυνση των συνθηκών ολοσχερούς κατάρρευσης.

Υποχρεωτική η διαγραφή ληξιπρόθεσμων…

Η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πρωτεύον ζήτημα τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους γιατί πιστεύει ή παριστάνει πως πιστεύει ότι αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στο οικονομικό κλίμα.

Αυτά είναι “κουραφέξαλα”. Το δημόσιο χρέος είναι περί τα 320 δισ. και είναι στα χέρια κρατών και διεθνών θεσμών που γνωρίζουν πως δεν θα το εισπράξουν ποτέ, δεν θέλουν να το πουν στους φορολογούμενους και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να επιμηκυνθεί, να μειωθούν τα επιτόκια κλπ. Δεν πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ τα τελευταία χρόνια για το χρέος και δεν πρόκειται να πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη.

Αυτό που είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την αντιστροφή του οικονομικού κλίματος είναι το εσωτερικό χρέος των 300  περίπου επίσης δισ. ευρώ και το λογιστικό χρέος του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προς τους νυν αλλά και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Π.χ. αν το ετήσιο κόστος των συντάξεων είναι περί τα 30 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος πρέπει να βρουν περί τα 300 δισ. ευρώ.

Αν αθροίσει κάποιος τα στοιχεία αυτά θα συμπεράνει εύκολα πως η υπέρβαση των στόχων των δημοσίων εσόδων στο 10μηνο κατά 2 δισ. ευρώ, είναι μια νίκη προς τη λάθος κατεύθυνση.

Μπορεί επίσης κάποιος να συμπεράνει εύκολα πως τα 4,3 εκατ. των ανθρώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες προς το δημόσιο είναι θέμα χρόνου να γίνουν 5 και 6 εκατ. Ήτοι, να καλύψουν το σύνολο των φορολογικών μητρώων. Το κράτος θα μπορεί τότε να βγάλει σε πλειστηριασμό τα ακίνητα όλων. Ε και; Ποιος θα τα αγοράσει; Αν όλοι κινδυνεύουμε με κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων ποιος θα τολμήσει να ανοίξει όχι τυροπιτάδικο αλλά φορολογικό μητρώο…

Αυτό που ξεκινά να γίνεται στις τράπεζες με τα “κόκκινα” δάνεια που θα τα αγοράσουν funds στο 20-30% της αξίας τους για να αποκομίσουν ένα 5-10% είναι θέμα χρόνου να γίνει και με τις οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διαφορά των οφειλών στο δημόσιο σε σχέση με τις τράπεζες είναι πως όποιος χρωστά στις τράπεζες κάποτε είχε εισπράξει δάνειο. Αντιθέτως, οι οφειλές προς το δημόσιο αφορούν κυρίως αυθαίρετους φόρους καταλήστευσης των πολιτών από το πελατειακό κράτος. Όποιος ήταν λογικός και δεν δανειζόταν από τις τράπεζες για να ζει πάνω από τις οικονομικές του δυνατότητες, δεν κινδυνεύει από αυτές.

Αντιθέτως, από το δημόσιο κινδυνεύουν όλοι. Περισσότερο κινδυνεύουν οι συνεπείς φορολογούμενοι που έχουν καταστραφεί με τις συνεχείς φορολογικές λεηλασίες του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους.

Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα αποδειχτούν και τα μεγάλα κορόιδα της επόμενης δεκαετίας, γιατί οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με κάποιο τρόπο θα διαγραφούν. Αλλιώς δεν υπάρχει δυνατότητα να μπορέσει να ενεργοποιηθεί οικονομικά ο πληθυσμός της χώρας του οποίου τα 2/3 είναι ήδη αιχμάλωτα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η πρόσκαιρη αύξηση των εσόδων τον Οκτώβριο δεν αλλάζει κάτι στα δεδομένα της οικονομίας, είναι συγκυριακή και συμπτωματική. Θα αποτελούσε θετικό σημάδι αν συνοδευόταν από μείωση ληξιπρόθεσμων, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των τουριστικών εσόδων, επιστροφή νέων από το εξωτερικό κλπ. Θα αποτελούσε θετικό σημάδι αλλά όχι εγγύηση με το βουνό των υποχρεώσεων να έχει συσσωρευτεί.

Με όλους τους άλλους δείκτες αρνητικούς, η αύξηση των κρατικών εσόδων, δεν ανατρέπει την εκτίμηση πως η οικονομία άρα και τα έσοδα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και κατάρρευση.

Πηγή: capital.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ