back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Λέρος: Με εθνική υπερηφάνεια ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Με εθνική υπερηφάνεια ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821

Με μεγαλοπρέπεια, εθνική υπερηφάνεια και τον προσήκοντα σεβασμό, εορτάσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας η 25η Μαρτίου, η μεγάλη διπλή εορτή, του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και συνάμα η 203η επέτειος από την έναρξη του ενδόξου επαναστατικού αγώνα του 1821, που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία και συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους.

Ως ημερομηνία κήρυξής της, ορίστηκε η 25η Μαρτίου 1821. Ήθελαν οι ηγήτορες της επανάστασης να ταυτίσουν την ευχάριστη είδηση του Αγγέλου προς τη Θεοτόκο με τον Ευαγγελισμό του Έθνους, που λαχταρούσε με τη βοήθεια του Θεού να γνωρίσει και πάλι την ελευθερία του. Ήταν πεποίθηση των Ελλήνων η συνέργεια του Θεού για την ελευθερία, το πολύτιμο δώρο.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ – ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Το πρωί της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2024, ετελέσθη ο Όρθρος και η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη η επίσημος Δοξολογία παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών μαθητών με τις σημαίες των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, και πολλών πιστών. Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλλε η χορωδία των καλλίφωνων Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση του μουσικολογιοτάτου πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, Κλήρος, Αρχές και Λαός, κατευθύνθηκαν στον λιμένα της Αγίας Μαρίνας, όπου προ της προτομής του παπα-Αναστάση Ζαφειρόπουλου, εψάλη επιμνημόσυνος δέησις και έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου κα Βασιλική Παπαδημητρίου. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου και άγημα του Στρατού.

ΑΦΙΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΗΡΩΟΥ

Ο σχετικά καλός καιρός, είχε ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κατακλίσει την παραλιακή της Αγίας Μαρίνας και να καταχειροκροτήσει τα νιάτα του νησιού μας που παρέλασαν. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η άψογη εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής, των Συλλόγων, του Προσκοπισμού, των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ενώ εθνικό ενθουσιασμό προκάλεσε η παρέλαση των αγημάτων του Ελληνικού μας Στρατού και των Εφέδρων, σε άψογο σχηματισμό.

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

Μετά το πέρας της παρέλασης, οι Αρχές συνεχάρησαν τους μουσικούς της φιλαρμονικής μας, οι οποίοι παρόλες τις αντιξοότητες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους για να παρουσιάζεται κάθε φορά μία καλή εμφάνιση. Ο Μητροπολίτης μας μάλιστα ως έμπειρος μουσικός φιλαρμονικής, συνόδευσε τα κρουστά της Φιλαρμονικής στο εμβατήριο «όλη η δόξα όλη η χάρη».

Τέλος, μαθήτριες και μαθητές του “Μπουλαφέντειου” Γενικού Λυκείου Λέρου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και εντυπωσίασαν με την εμφάνισή τους. Η προετοιμασία των μαθητριών-μαθητών έγινε με την επιμέλεια της καθηγήτριας φυσικής αγωγής του Λυκείου κας Φύκα Ειρήνης ΠΕ11.

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες-βίντεο: Πέτρος Κουτούζος, Γ.Χρυσούλης, “12nissospress”

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ