back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλείνει οριστικά η Εφορία στη Λέρο – Τι ειπώθηκε στην σημερινή σύσκεψη που συμμετείχε ο Δημάρχος Λέρου στο Υπουργείο Οικονομικών

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚλείνει οριστικά η Εφορία στη Λέρο - Τι ειπώθηκε στην σημερινή σύσκεψη που συμμετείχε ο Δημάρχος Λέρου στο Υπουργείο Οικονομικών

Η είδηση είναι έγκυρη και οριστική: Κλείνει άμεσα η ΔΟΥ Λέρου. Δυστυχώς για τη Λέρο και τους κατοίκους των γύρω νησιών, αυτό ήταν το “δια ταύτα” από τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του Δημάρχου Λέρου και υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου.

Μετά το πέρας της προαναφερθείσας σύσκεψης επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια ο οποίος μας ενημέρωσε αναφέροντας τα εξής:

“Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της λειτουργίας των ΔΟΥ στα νησιά.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από εμένα οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Δημήτρης Γάκης, οι Δήμαρχοι Καλύμνου, Αγαθονησίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου.

Από την πλευρά του Υπουργείου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ κ.Κουρμούσης και ο σύμβουλος του Υπουργού κ.Σπανάκης.

Αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα, που απορρέουν από το μνημόνιο, και επιβάλλουν την υποχρέωση μείωσης του αριθμού των ΔΟΥ.

Ζητήθηκε να τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο η συνέχιση της λειτουργίας της ΔΟΥ Καλύμνου, όπου καταγράφεται ένας ιδιαίτερα μεγάλος όγκος συναλλαγών. Η σχετική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το κλείσιμο της ΔΟΥ Λέρου, είναι οριστική. 

Όπως με ενημέρωσαν νωρίτερα οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, η συγκεκριμένη απόφαση πηγάζει από το δεύτερο Μνημόνιο που μας επέβαλε η ΤΡΟΙΚΑ και αναφέρεται όχι μόνο στις ΔΟΥ Καλύμνου, Λέρου και Καρπάθου, αλλά και σε πολλές άλλες Εφορίες πανελλαδικά.  Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη σύσκεψη, στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να υπάρχει μια ΔΟΥ ανά νομό. 

Προσπάθεια του υπουργείου είναι να μείνουν 115 εφορίες αντί 90 που προβλέπονται από το υπογεγραμμένο μνημόνιο!!! 

Ως δήμαρχος της Λέρου πρότεινα να αναλάβει ο Δήμος τα έξοδα ενοικίασης – συντήρησης κλπ, της ΔΟΥ Λέρου, αν αυτό ήταν το πρόβλημα, όμως δυστυχώς η πρόταση αυτή δεν εισακούσθηκε, για τους λόγους που σας εξήγησα πιο πάνω.

Τέλος, πίεσα όσο γινόταν για να κρατήσουμε στη Λέρο τους υπαλλήλους που εργάζονται στην Εφορία και πρότεινα όπως κάποιοι εξ’ αυτών επανδρώσουν το Τελωνείο της Λέρου αφού σε λίγο καιρό θα υπάρχει η πύλη εισόδου – εξόδου στην Αγ. Μαρίνα, με αυξημένο φόρτο εργασίας γι’ αυτούς.

Από το υπουργείο έλαβα τη διαβεβαίωση ότι ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι που εργάζονται στην ΔΟΥ Λέρου, θα μεταφερθούν στο Κ.Ε.Π. απ’ όπου θα εξυπηρετούν τους πολίτες, όπως τους εξυπηρετούσαν και πριν.

Ας ελπίσουμε ότι η διαβεβαίωση που έλαβα θα είναι ακριβώς έτσι όπως μας την περιέγραψαν, διότι σε διαφορετική περίπτωση η αντίδραση της Λέρου και των γύρω νησιών θα είναι πρωτοφανής”.

Εκτός από τις ενέργειες του Δημάρχου Λέρου για το κλείσιμο της Εφορίας, επιστολές διαμαρτυρίας έστειλαν στον Υπουργό Οικονομικών ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Στόικος Γρηγόρης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάτμου κ. Αθ. Ελισσαίου, στις επιστολές των οποίων αναφέρονται τα εξής:
 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΜΟΥ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να προβεί στο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ Λέρου, που εξυπηρετεί τα περισσότερα νησιά της περιφερειακής ενότητας Καλύμνου, ενότητας νησιωτικής, δυσπρόσιτης και παραμεθόριας.

Καταδικάζετε τα άγονα νησιά μας σε αφανισμό. Το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ Λέρου θα επιφέρει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της ακριτικής περιοχής μας.

Η Δ.Ο.Υ Λέρου εξυπηρετεί τα νησιά Λέρο, Πάτμο, Λειψοί, Αρκιοί και Αγαθονήσι τα οποία απέχουν τουλάχιστον οκτώ(8) ώρες με το πλοίο από την Κω ή τη Ρόδο, όπου προορίζεται να λειτουργήσει μία ή δύο Δ.Ο.Υ στο νομό Δωδεκανήσου.

Με την απόφασή σας αυτή αποδεικνύεται ότι θυσιάζετε τους ακρίτες των νησιών μας, στο βωμό των οποιονδήποτε εκάστοτε σκοπιμοτήτων, αδιαφορώντας για τη διατήρηση και βιωσιμότητα της ακριτικής νησιωτικής περιοχής μας.

Κρίνουμε αδιανόητη την αδιαφορία σας, για τον μαρασμό των νησιών μας, την οποία δικαιολογείτε με την επίκληση προσχηματικών οικονομικών προβλημάτων.

Έχουμε καταδικαστεί ως πολίτες από τις συνεχείς οριζόντιες και άδικες περικοπές. Μην μας στερείται το δικαίωμα και μην αγνοείτε την υποχρέωσή σας να λαμβάνετε υπόψη σας την καλύτερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Αναλογιστείτε το πόσο δύσκολη, δαπανηρή και ψυχικά εξοντωτική θα είναι η μετακίνηση των κατοίκων μας σε μία ενδεχόμενη συναλλαγή τους με την Δ.Ο.Υ της Κω ή της Ρόδου, λόγω της οικονομικής στενότητας και δυσχέρειας, κατά την οποία μετράμε τις αντοχές μας , λόγω και της μειωμένης τουριστικής κίνησης.

Κύριε Υπουργέ,

Τα νησιά μας πρέπει να ζήσουν. Αντιληφθείτε όσο είναι καιρός, ότι οι κάτοικοί μας δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ως συναλλασσόμενοι φορολογούμενοι, μεταβαίνοντας στην Κω ή στη Ρόδο και η πολιτεία θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκετε με την απόφασή σας αυτή.

Για όλα τα παραπάνω σας κάνουμε γνωστό, ότι είμαστε αντίθετοι με την απόφασή σας για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ Λέρου, εκφράζουμε την διαμαρτυρία και την αγανάκτηση των κατοίκων μας και ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασής σας.

Ο Δήμαρχος

Στόικος Γρηγόρης
 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Π

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο την πρόθεση του Υπουργείου σας να κλείσουν τρεις Δ.Ο.Υ. του Νομού Δωδεκανήσου, μεταξύ των οποίων και αυτή της Λέρου, στην οποία υπάγονται τα

νησιά αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας. Η Απόφαση αυτή μας προξενεί αγανάκτηση και οργή, διότι για ακόμα μία φορά η Πολιτεία με άστοχες αποφάσεις, αντί να διευκολύνει την ζωή των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αυξάνει την ταλαιπωρία που υφίστανται προκειμένου να διεκπεραιώσουν απλές υποθέσεις τους, όπως η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων ή ενοικιαστηρίων συμβολαίων, δεδομένου μάλιστα ότι η πολλάκις εξαγγελθείσα ηλεκτρονική διακυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα.

Αλήθεια, σκέφθηκε άραγε κανείς από όσους συνέλαβαν αυτή την ιδέα πώς ο κάτοικος του Αγαθονησίου θα μετακινείται στην Κω, δεδομένου ότι δεν υφίσταται απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και ότι για την μετάβαση και επιστροφή του στον τόπο του θα απαιτείται μετακίνηση διάρκειας τουλάχιστον τριών ημερών με δυσβάστακτο κόστος; Ελήφθη υπόψη ότι το μέτρο αυτό θα ισοδυναμεί τηρουμένων των αναλογιών με την ηπειρωτική χώρα με υπαγωγή του Νομού Καστοριάς ή του Νομού

Καβάλας στη Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης; Αξιολογήθηκε το γεγονός ότι στα νησιά μας οι Δ.Ο.Υ. (παρά την δραματική υποστελέχωσή τους που αναγκάζει τα στελέχη τους να εργάζονται υπερωριακά χωρίς καμία οικονομική αποζημίωση ή έστω ηθική αναγνώριση) ασκούν καθήκοντα ταμειακής υπηρεσίας των μικρών υποστελεχωμένων Ο.Τ.Α. (όπως π.χ. του Δήμου Αγαθονησίου που διαθέτει μόλις έναν διοικητικό υπάλληλο);

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι για ακόμα μία φορά ότι η συνταγματική επιταγή του άρθρου 101, παρ. 4, σύμφωνα με την οποία «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους» ουδόλως λαμβάνεται υπόψη. Στην προβληματική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, την υπολειτουργία των μονάδων υγείας, την λαθρομετανάστευση και τα λοιπά μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τα νησιά μας, η Ελληνική Πολιτεία έρχεται να προσθέσει αυτό της σταδιακής αποχώρησης κάθε διοικητικής δομής από αυτά, σε μια προκρούστεια λογική μείωσης του κόστους λειτουργίας του κράτους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα άλλο κριτήριο.

Κατόπιν των ανωτέρω, εκφράζουμε την διαμαρτυρία και την αντίθεσή μας στην Απόφαση για κλείσιμο Δ.Ο.Υ. στο Νομό Δωδεκανήσου. Αντιθέτως, προτείνουμε την ενίσχυσή τους με προσωπικό  προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν ουσιαστικά στο ρόλο τους προς όφελος τόσο των νησιωτών, όσο και της Πολιτείας.

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Ελισσαίου

lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ