back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Εμμανουήλ: Η διατήρηση του στενού δεσμού με τους Απόδημους είναι εθνική ευθύνη

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚ. Εμμανουήλ: Η διατήρηση του στενού δεσμού με τους Απόδημους είναι εθνική ευθύνη

Ο Απόδημος Ελληνισμός δίνει και φέτος το παρόν του στην πατρώα γη, στα νησιά μας, μεταφέροντας ένα θερμό μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης, αλλά και ελπίδας στο λαό μας, μπροστά στις πρωτόγνωρες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που βιώνει ο τόπος μας.

Οι απόδημοι Έλληνες Δωδεκανήσιοι δεν παραλείπουν κάθε καλοκαίρι να βρίσκονται κοντά στα νησιά μας και να μοιράζονται μαζί μας, το έντονο ενδιαφέρον ή καλύτερα το πάθος και την αγάπη τους, για τη μητέρα πατρίδα.

Αυτές τις μέρες, στη Λέρο, στην Κάλυμνο, ακόμα και στη Ρόδο, αλλά και σε όλα σχεδόν τα νησιά των Δωδεκανήσων γίνονται εκδηλώσεις προς τιμή των απόδημων νησιωτών μας. Πληθώρα επίσης, πολιτιστικών εκδηλώσεων λαμβάνει χώρα με πολύ μεγάλη συμμετοχή απόδημων συμπατριωτών μας.

Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν τα μέγιστα στη συντήρηση, τη διατήρηση και ενίσχυση του συλλογικού πνεύματος, αλλά και στην προβολή της τοπικής – της Δωδεκανησιακής μας ταυτότητας και κληρονομιάς, που αποτελούν για τον τόπο μας ένα μοναδικό θησαυρό.

Και είναι πραγματικά υποχρέωσή μας να εξάρουμε το έργο και την προσφορά  του Απόδημου Ελληνισμού – των Απόδημων Δωδεκανησίων, για τα νησιά μας.

Η προστασία και η διατήρηση του στενού δεσμού της πατρίδας μας, με τους Απόδημους Έλληνες είναι, πάνω απ’ όλα, εθνική ευθύνη.

Οι Έλληνες της διασποράς κρατούν αθάνατο το ελληνικό στοιχείο από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο. Η Ομογένεια κρατάει δυναμικά την εθνική ταυτότητα και συνείδηση, την ελληνική γλώσσα και διαφυλάττει την πολιτιστική κληρονομιά. Και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο για τη συσπείρωση του Ελληνισμού.

Πρόθεση όλων μας είναι να στηρίξουμε και να αναδείξουμε με κάθε τρόπο τη διατήρηση των πολιτιστικών κειμηλίων, ηθών, παραδόσεων και χαρακτηριστικών, όπως η γλώσσα, η θρησκεία και η ιστορική γνώση, που συνθέτουν την ταυτότητά μας, ως Ελλήνων, όπου κι αν βρισκόμαστε στην υφήλιο.

Και όλοι αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια προσπάθεια, ειδικά για τις Κοινότητες των Ελλήνων ανά τον κόσμο, έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, ως δομικό υλικό της γέφυρας, που συνδέει τους Απόδημους Έλληνες με την πατρίδα.

Στηριζόμενοι σ’ αυτή την ιδιαίτερη σχέση των Απόδημων Δωδεκανησίων με την πατρίδα μας,  μπορούμε με αισιοδοξία να αντικρίζουμε το αύριο.

Ο Ελληνισμός ολόκληρος, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, έχει ηθική υποχρέωση να στηρίξει έναν σκοπό: την προσπάθεια, να αντισταθούμε και να κρατηθούμε, ως έθνος, διατηρώντας την ταυτότητά μας.

Η προσπάθεια αυτή προϋποθέτει πρόσβαση και απήχηση στη νεολαία, αλλά και ενεργοποίηση της ίδιας της νεολαίας.

Πολύ περισσότερο, αυτό ισχύει για τον Απόδημο Ελληνισμό, καθώς η καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης στους Έλληνες, εκείνους που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στο εξωτερικό, αποτελεί μια πρόκληση εθνικής σημασίας.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπερτονιστεί η ανάγκη συμμετοχής της νεολαίας μας, αφού όλα όσα γίνονται τούς αφορούν και είναι, οι νέοι, αυτοί, που θα κληθούν μελλοντικά να πάρουν τη σκυτάλη, να συνεχίσουν και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού στον τόπο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, της ενίσχυσης μιας προσπάθειας διατήρησης και ανάδειξης των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του Απόδημου Έλληνα, αλλά και της ενίσχυσης της ελληνικής συνείδησης στην Απόδημη Νεολαία μας, θεωρούμε πως είναι ζωτικής σημασίας η οποιαδήποτε προσφορά των Απόδημων Ελλήνων στον τόπο μας.

Ο ρόλος της ελληνικής ομογένειας, μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία από αυτήν που ήδη έχει. Οφείλουμε όλοι να δείξουμε με κάθε τρόπο, ότι θέλουμε τον Απόδημο ελληνισμό, ακόμα πιο κοντά μας, θέλουμε ακόμα πιο ισχυρή τη φωνή του, ακόμα πιο ουσιαστική την παρέμβασή του στα κοινά της πατρίδας μας.

Η Απόδημη Ελλάδα, μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά της πατρίδας.

Πρέπει να δώσουμε επιτέλους τη δυνατότητα στους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Ένα αίτημα το οποίο κατά γενική ομολογία είναι απολύτως δικαιολογημένο. Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες, που κατοικούν εκτός των συνόρων τους, να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η διασπορά είναι σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού. Πρέπει να εισακούεται μεταξύ άλλων και στην κάλπη!!!

Όταν λοιπόν θέλουμε μια ισχυρή Απόδημη Ελλάδα, που θα παρεμβαίνει επωφελώς για τη μητέρα πατρίδα, στους χώρους όπου ζει και δημιουργεί, πρέπει και η Πατρίδα αυτή, να είναι έτοιμη να τους αντιμετωπίσει με ισοτιμία και εμπιστοσύνη!!!

Η παροχή δικαιώματος ψήφου, η διατήρηση της ελληνικότητας των νέων γενεών αποδήμων, μέσα από την ελληνική παιδεία και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Μητροπολιτικού Κέντρου με το νεομεταναστευτικό ρεύμα, που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, πρέπει να αποτελέσουν εθνικές προτεραιότητες.

Υποχρέωσή μας είναι να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο, ανάμεσα στην πατρίδα και τους Απόδημους συμπατριώτες μας. Υποχρέωσή μας είναι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να νιώσουν ενεργό κομμάτι του τόπου τους και να σταθούν δίπλα στην πολύπαθη πατρίδα, στηρίζοντάς την ηθικά και υλικά.

Οι Απόδημοι Έλληνες, έχουν προσφέρει πολλά στον τόπο μας και είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα πράξουν και στο μέλλον, γιατί η πατρίδα μας, περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη τη στήριξή τους!!!! Οφείλουμε με ειλικρίνεια, να τους δώσουμε στο ελληνικό γίγνεσθαι, το χώρο που τους αναλογεί!


Κατερίνα Α. Εμμανουήλ

Δημοτική Σύμβουλος Λέρου

{loadmodule mod_ads_elite,Ads Elite (2)}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ