back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και πολύ καλό καιρό, εορτάσθηκαν στα νησιά της Μητροπόλεώς μας τα Άγια Θεοφάνεια.

Η ΑΓΙΑΣΤΟΥΡΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, σύμφωνα με το έθιμο, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έφτιαξε την «αγιαστούρα», που μ’ αυτή τέλεσε τον Αγιασμό την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων. Η «αγιαστούρα» φτιάχνεται από διάφορα μυρωδάτα άνθη της εποχής (κρινάκια, κλπ) και χρησιμοποιείται την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων για να ραντίσει ο Μητροπολίτης με Αγιασμό τους πιστούς. (φωτογραφίες: Κλεάνθης Μαρτίνος).

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Το πρωί της Παρασκευής, 6-1-2023, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος τέλεσε τον Όρθρο των Αγίων Θεοφανείων, Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους πιστών.

Στις 10:45΄ εκκίνησε η πομπή για τον λιμένα της Αγίας Μαρίνας. Της πομπής προπορευόταν η Δημοτική Φιλαρμονική και ακολουθούσαν τιμητικό άγημα του 588ΤΕ, τα Ιερά Εξαπτέρυγα, οι Ιεροψάλτες μας, ο Θεοφιλέστατος μετά του Ιερού Κλήρου που έφεραν τον Τίμιο Σταυρό, η Εικόνα της Παναγίας που βάσταζαν ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, οι Αρχές του νησιού, και πλήθος κόσμου.

Στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, πάνω σε ειδική εξέδρα, έλαβε χώρα η τελετή του Αγιασμού των υδάτων, παρουσία του Δημάρχου Λέρου Μιχ. Κόλια, των αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του νησιού.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο νεαρός Χριστόδουλος Σοφικίτης, στον οποίο εδωρήθη χρυσός επιστήθιος σταυρός, φροντίδι της Ενορίας του Σωτήρος Χριστού.

Η τελετή της καταδύσεως τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Λέρου, όπως ακολουθούν τα κάτωθι φωτοστιγμιότυπα.

ΕΝΟΡΙΑ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ. Εφημέριος πρωτ. Νικόδημος Φωκάς

ΕΝΟΡΙΑ Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ. Εφημέριος πρωτ. Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ.

ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ-ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΛΕΡΟΥ (ΑΛΙΝΤΑ)

ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ-ΕΝΟΡΙΑ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΛΕΡΟΥ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ