Σε πρόσφατη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος έθεσε στο Σώμα εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα που αφορά στην έγκριση συμμετοχής του Δήμου Λέρου, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος».
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Λέρου ανέφερε τα εξής:
«…Το πρόγραμμα συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος έχει στόχο:
- την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της επιλέξιμης περιοχής με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών.
- την κάλυψη πεδίων ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και μεταφορών, μέσω της προώθησης μιας οικονομίας με χαμηλά επίπεδα εκπομπών άνθρακα
- την πρόληψη καταστροφών, την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και των τεχνολογιών για την προστασία φυσικών πόρων. Το πρόγραμμα μας θα επικεντρωθεί στον ακόλουθο Άξονα Προτεραιότητας: Αποδοτική χρήση ενέργειας και βιώσιμες μεταφορές. Ειδικός Στόχος 2.1 – Αύξηση της εξοικονόμησης της ενέργειας στα δημόσια κτίρια
- Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς. Στήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων κτιρίων και στον τομέα της στέγασης.
- Προώθηση στρατηγικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για όλα τα είδη περιοχών, ιδιαίτερα για τις αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της αειφόρου πολυτροπικής αστικής κινητικότητας και των μέτρων προσαρμογής σχετικά με τον περιορισμό των επιπτώσεων.
Τα οφέλη για τον Δήμο από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Interreg V-A θα είναι πολλαπλά. Ο κύριος στόχος είναι η καταγραφή της υπάρχουσας ενεργειακής κατάστασης των κτιρίων, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τη στήριξη των Δήμων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων ενεργειακών παρεμβάσεων μέσω αμοιβαίας μάθησης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και της πιλοτικής εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων εξοικονόμησης.
Πιο συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή του Δήμου στο προτεινόμενο έργο η τοπική αρχή θα έχει σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων:
- Καταγραφή της υπάρχουσας ενεργειακής κατανάλωσης και αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, εγκαταστάσεων και φωτισμού.
- Δυνατότητα να σχεδιάσει και να εφαρμόσει στοχευμένες κατά προτεραιότητα πρωτοβουλίες
- Σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ρεύματος και αντίστοιχα των εξόδων
- Βελτίωση του Δημοτικού φωτισμού και των δυνατοτήτων διαχείρισης με σκοπό τη μείωση των εκπομπών CO2.
- Ενίσχυση του «πράσινου» προφίλ της τοπικής αρχής.
- Συγχρονισμός με τις προτεραιότητες του «Συμφώνου των Δημάρχων»
- Ενίσχυση του προφίλ της καινοτομίας/τεχνολογίας της τοπικής αρχής.
Οι προτεινόμενες δράσεις για το σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της Ενεργειακής Διαχείρισης Δεδομένων (EDM) και την Εξοικονόμηση Ενέργειας υπηρεσίες / απόδοσης στην ΟΤΑ μπορούν να κατανεμηθούν σε τέσσερις (4) κατηγορίες:
1. Οργάνωση, υλοποίηση και αξιολόγηση των πιλοτικών δράσεων για Ενεργειακής Διαχείρισης Δεδομένων (EDM) και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις των τοπικών αρχών.
2. Οργάνωση, υλοποίηση και αξιολόγηση των πιλοτικών δράσεων για πρωτοβουλίες εξοικονόμησης διαχείρισης και ελέγχου της καταναλισκόμενης ενέργειας του δημοτικού φωτισμού.
3. Εγκατάσταση Παρατηρητηρίου Ενέργειας (Τεχνολογική πλατφόρμα Πράσινη Τοπική Αρχή) για την παρακολούθηση του αποτυπώματος άνθρακα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη στήριξη της τοπικών πράσινων έργων και δραστηριότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
4. Διάδοση όλων των αποτελεσμάτων και των εργαλείων του έργου προς τους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε άλλες ομάδες χρηστών των κτιρίων αυτών.
Ο Δήμος Λέρου θα συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας του διακρατικού σχεδίου Interreg V-A Ελλάδα- Κύπρος (Partner). Η Πρόταση έχει Τίτλο: «ENERGy Efficiency Optimisation for Local Authorities (ENERGOLA)», δημιουργώντας τη δυνατότητα καταγραφής της υπάρχουσας ενεργειακής κατάστασης των κτιρίων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την πιλοτικής εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων εξοικονόμησης. Τέλος, η δημιουργία ενός τεχνολογικού εργαλείου υπό τη μορφή ενός Παρατηρητηρίου για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες φορείς να διαχειριστούν και να εξετάσουν τις πιθανές αλλαγές και τα οφέλη από την εξοικονόμηση.
Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα θα δοθεί η ευκαιρία εφαρμογής της πλατφόρμας σε ολόκληρη την Ε.Ε., προτείνοντας τρόπους διαχείρισης του ενεργειακού αποτυπώματος με πιο αποτελεσματικό τρόπο και της διοχέτευσης πόρων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση για τη συμμετοχή του Δήμου στο ανωτέρω Πρόγραμμα και την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών».
Ο Πρόεδρος στη συνέχεια απηύθυνε το λόγο στους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους για να τοποθετηθούν επί του θέματος και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις και θέσεις των παριστάμενων μελών του Σώματος.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος κήρυξε την περαίωση της παραπάνω διαδικασίας, καλώντας παράλληλα το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, της συζήτησης, της ανταλλαγής γνωμών και αφού έλαβε υπόψη του, κλπ, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, (με δεκαοχτώ (18) θετικές ψήφους, που αποτελούν απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του) την έγκριση συμμετοχής του Δήμου Λέρου, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος» και την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών.
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 4/2016.
lerosnews.gr