Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που ακολουθεί, αναφέρεται, σε συντομία, στα αποτελέσματα της δουλειάς 16 μαθητών που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Λέρου, για το πρόγραμμα COMENIUS “DAPHNE” την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2012 στα πλαίσια του μαθήματος «Ερευνητικές εργασίες (Project)» της Α’ Λυκείου.
Συγχαρητήρια στους μαθητές του Γενικού Λυκείου Λέρου και στον επιβλέπων καθηγητή τους κ. Χατζημιχάλη Γιώργο!
Κατά την εξέλιξη της εργασίας αυτής, τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες με θέματα «Έξυπνες και νόστιμες ιδέες για υγιεινότερη διατροφή στους εφήβους», «Πρωινό και σχολική επίδοση» και «Έφηβοι – Διατροφή και αθλητισμός». Το σχολείο μας επισκέφτηκαν, ύστερα από πρόσκληση μας, 3 γιατροί (κος Ταχλιαμπούρης, Κα Καντή, Κα Γιώτη), μια διαιτολόγος (κα Γρύλλη Ευθυμία), ένας ψυχολόγος (κος Στεργίου) και ένας προπονητής μπάσκετ (κος Χατζηδάκης) για να ενημερώσουν για τη σημασία της διατροφής και της άθλησης των εφήβων.
Παρακάτω ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα συμπεράσματα της έρευνάς μας.
Η σημασία του πρωινού
Πολύχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό τείνουν να έχουν περισσότερη δύναμη και αντοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωινό βελτιώνει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων, την πνευματική δραστηριότητα, τη μνήμη και τη διάθεση τους. Στην αντίθετη περίπτωση αυτοί που παραλείπουν το πρώτο γεύμα της ημέρας συχνά αισθάνονται κουρασμένοι και είναι ευέξαπτοι ή ανήσυχοι τις πρωινές ώρες. Παράλληλα, η λήψη ενός καλού πρωινού γεύματος παρέχει στον οργανισμό, σε σημαντικές ποσότητες, και μια πληθώρα άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι βιταμίνες C και D, το ασβέστιο, ο σίδηρος και οι φυτικές ίνες.
Η σημασία του σιδήρου και του ασβεστίου
Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών, γιατί βοηθά τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες προς τον υπόλοιπο οργανισμό, καθώς και τους µύες να αποθηκεύσουν και να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο.
Το ασβέστιο σχετίζεται με πολλές λειτουργίες του σώματός μας. Συγκεκριμένα:
- Συμβάλλει στη διατήρηση υγιών και δυνατών οστών
- Είναι απαραίτητο για την ομαλή νευρική και μυϊκή λειτουργία
Η σημασία της άθλησης στην εφηβεία.
Ψυχικά και Σωματικά οφέλη
Ανάπτυξη κοινωνικότητας, ανάπτυξη της αποφασιστικότητας, ανάπτυξη της μεθοδικότητας για την επίτευξη στόχων, ανάπτυξη της επιμονής της καρτερίας της αποτελεσματικότητας, ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας, ωριμότητα και ευθύτητα του χαρακτήρα, αυξημένη πνευματική διαύγεια, δημιουργία κινήτρων για άσκηση, χαρά που προσφέρει η άθληση, σεβασμός αντιπάλων –συναθλητών και των κανονισμών.
Σωματικά-φυσιολογικά οφέλη
Πολύπλευρη κινητική ανάπτυξη, καλύτερη σωματική διάπλαση, βελτίωση υγείας, αίσθημα ευεξίας, πρόληψη και εξάλειψη δυσλειτουργιών της σπονδυλικής στήλης, μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου Β, μείωση κινδύνου για παχυσαρκία, μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ομαλή ορμονική λειτουργία, βελτίωση του επιπέδου προπόνησης και απόδοσης στην άσκηση και στα αθλήματα
Στόχος της εργασίας αυτής ήταν αρχικά η ενημέρωση των μαθητών για θέματα διατροφής και άθλησης που σε κάθε ηλικία είναι θέματα υγείας. Στη συνέχεια, κάποιοι από τους μαθητές προχώρησαν και σε αλλαγή της στάσης τους για τη διατροφή τους, π.χ. έτρωγαν καλύτερο πρωινό, έτρωγαν περισσότερα λαχανικά κ.α. Τελικός στόχος της εργασίας ήταν οι μαθητές που συμμετείχαν στην εργασία να ενημερώσουν σχετικά, με το δικό τους άμεσο τρόπο, και άλλους εφήβους. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα ενημερωτικό DVD σε θέματα διατροφής, αθλητισμού και υγείας. Το DVD αυτό έχει αγγλικούς και σουηδικούς υπότιτλους και έχει ήδη δοθεί στο συνεργαζόμενο σχολείο Ekenäs Gymnasium στη Φινλανδία. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους επιστήμονες που μας επισκέφθηκαν και ενημέρωσαν τους μαθητές μας.
Η δημόσια παρουσίαση όλων των εργασιών του προγράμματος Comenius που έγιναν στα πλαίσια του μαθήματος «Ερευνητικές εργασίες (Project)” θα γίνει την Τετάρτη 20 Ιουνίου και ώρα 8:30 στο κινηματοθέατρο Λακκιού. Σας περιμένουμε όλους για να δούμε και να χειροκροτήσουμε το αποτέλεσμα του κόπου των παιδιών μας. Το αξίζουν!!!
Ομάδα διατροφής Ερευνητικών εργασιών Α’ Λυκείου
Επιβλέπων καθηγητής : Χατζημιχάλης Γιώργος