ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα “Leros News” ο υποψήφιος Βουλευτής Δωδεκανήσου με τη Νέα Δημοκρατία κ. Ιωάννης Παππάς.
ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ!
Ο γνωστός 47χρονος πολιτικός είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη Λέρο αφού έχει αναπτύξει χρόνιους δεσμούς φιλίας με πολλούς συμπατριώτες μας, πολύ πριν εκλεγεί Βουλευτής Δωδεκανήσου. Αρκετά από τα προβλήματα του νησιού της Αρτέμιδος έχουν επιλυθεί από τον κ. Παππά, με τρόπο αθόρυβο αλλά άκρως αποτελεσματικό, ενώ οι στενές προσωπικές του σχέσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο της Λέρου! Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Παππάς εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι πρέπει να προτιμήσουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα ρίχνει τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για τη μη συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο κόσμος είναι φοβισμένος για την επόμενη μέρα των εκλογών». Τέλος στον επίλογό του, επισημαίνει πως «δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου» κάνοντας λόγο για την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές με αφορμή την πολιτική αστάθεια της Χώρας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ν.Δ. σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η διαφορά έστω και την τελευταία στιγμή;
Γ.Π.: Εκ προοιμίου να πω ότι οι πολίτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έβλεπαν την δημοσιότητα εδώ και δύο μήνες, δεν επιθυμούσαν εκλογές. Η προσφυγή στις κάλπες γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρνήθηκε να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό παρότι δεν διατύπωσε ενστάσεις στο πρόσωπο του κ. Δήμα. Σε αυτό, βέβαια, συνηγόρησαν και οι ΑΝΕΛ για να ρίξουν την κυβέρνηση. Όσον αφορά την διαφορά, οι τάσεις των δημοσκοπήσεων δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία συσπειρώνεται συστηματικά με πολύ υψηλά ποσοστά, ενώ ο κόσμος ξεκάθαρα δηλώνει ότι είναι φοβισμένος. Αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε τη διαφορά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί είναι φοβισμένος ο κόσμος; Τι σας λέει;
Γ.Π.: Αυτό το οποίο διαπιστώνω, στις επαφές που έχω με τους συμπατριώτες μου στα νησιά μας, είναι μια έντονη δυσπιστία απέναντι σε όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη ακατάσχετη υποσχεσιολογία και κυρίως στην ‘επόμενη μέρα’ για την οικονομία. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χρησιμοποιώντας ψεύτικες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις χωρίς θέσεις και με ‘κρυφή ατζέντα’. Το βλέπουμε καθημερινά, παρακολουθώντας τις δηλώσεις των στελεχών του κόμματος που δεν έχουν ούτε ενιαία γραμμή. Απλά θα προσθέσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμελώς κρύβει και πολλές από τις αδυναμίες του. Στην πιο δύσκολη συγκυρία, στη φάση που βρισκόμαστε ένα μικρό βήμα πριν βγούμε οριστικά από το Μνημόνιο και να μπούμε στην τελική φάση για την ανάπτυξη της οικονομίας, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται δίχως σχέδιο και πρόγραμμα. Δεν έχει απαντήσει σε καίρια ζητήματα και καυτά ερωτήματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επαναφορά του σεναρίου του Grexit, της εξόδου της Ελλάδας, δηλαδή από το ευρώ. Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο;
Γ.Π.: Πράγματι, γίνεται αυτή η συζήτηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης δημιουργώντας πολλές και ποικίλες εντυπώσεις. Ως Ελληνες πετύχαμε να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα. Και η εικόνα δεν αντιστράφηκε μόνη της. Αντιστράφηκε από τα αποτελέσματα της πολιτικής μας και με τις θυσίες των συμπολιτών μας. Με όλες τις δυσκολίες στα οικονομικά της καθημερινότητας, τα προβλήματα που υπάρχουν με την ανεργία και τα εργασιακά, ως χώρα πετύχαμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων, πετύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα και για πρώτη φορά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μπορεί οι αριθμοί να μην είναι αρκετοί, αλλά αποτελούν τη βάση για οικονομική ανάκαμψη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ανάπτυξη όμως φάνηκε να έρχεται. Ο κόσμος ακούει για πρωτογενή πλεονάσματα ότι ξεκίνησε η ανάπτυξη αλλά οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια και χωρίς χρήμα δεν μπορεί να κινηθεί τίποτε;
Γ.Π.: Έχετε δίκιο, όμως έχουμε φθάσει στο τέλος της πτώσης. Από το 2008 έως σήμερα έχουμε πτώση 25% στο ΑΕΠ. Τα καλά νέα είναι ότι η πτώση έχει σταματήσει και το τρίτο τρίμηνο του 2014 είχαμε δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας βασισμένη κυρίως στο τουριστικό τομέα και μάλιστα τον εξωστρεφή τουριστικό τομέα. Στη ναυτιλία είμαστε μία παγκόσμια δύναμη και αυτό έχει κάποια σχέση , όχι στο βαθμό που θέλαμε με την εγχώρια οικονομία. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα και έχουμε μεγάλη απόσταση να καλύψουμε για να φθάσουμε στο σημείο να χορηγούν οι τράπεζες δάνεια γιατί η ρευστότητα μειώνεται με ρυθμό 3,5 έως 4% το χρόνο, δηλαδή δεν δίνουν δάνεια άρα δεν υπάρχει ρευστότητα, άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Σε επίπεδο μικρομεσαίας επιχείρησης και μικροεπαγγελματιών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Όμως υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια σε κάποιους κλάδους που αν αυτά διευρυνθούν και πάνω στις πρώτες επιτυχίες στήσουμε τα πρώτα μας βήματα θα έρθει η ώρα των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών, όσων έχουν απομείνει.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αποκρατικοποιήσεις – απελευθέρωση ενέργειας / μικρή ΔΕΗ – λιμάνια – Αεροδρόμιο Ελληνικού – ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης – έργα υποδομής σε Μακεδονία, Θράκη, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, νησιά Αιγαίου – Ιουνίου. Όλα τα παραπάνω παραμένουν ανοιχτά. Με ποιο τρόπο μπορεί να επισπευστούν οι απαιτούμενες ενέργειες για ανάπτυξη;
Γ.Π.: Πολλά από αυτά, έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αλλά ασφαλώς, δεν υπάρχει ανάπτυξη από τον «καναπέ». Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις χωρίς να υπολογίζουμε στο λεγόμενο πολιτικό κόστος ή στις αντιδράσεις προνομιούχων συντεχνιών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι είναι ορατή η έξοδος από το μνημόνιο ή απλά μας περιμένει ένα νέο μνημόνιο που θα έχει ενδεχομένως μια άλλη ονομασία;
Γ.Π.: Δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου γιατί δεν ζητήσαμε καινούργια λεφτά. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ως ασφάλεια, χρήματα που ήδη έχουμε δανειστεί. Χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν χρησιμοποιούνται μετά τα επιτυχημένα stress test των Τραπεζών . Ως εκ τούτου δεν έχει κανείς τη δυνατότητα να συζητήσει νέους δημοσιονομικούς όρους. Και τα χρήματα αυτά τα χρειαζόμαστε όχι για εσωτερική δαπάνη , αλλά ως κεφάλαια που οι αγορές θα τα βλέπουν ως ασφάλεια , για τον δανεισμό. Και χρειάζεται αυτή η ασφάλεια γιατί από την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές πήραμε όλοι τα μηνύματα μας.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Γιάννης Παππάς, γεννήθηκε το 1968 στη Ρόδο. Γονείς του είναι ο Κωνσταντίνος Παππάς και η Ελένη Σταυριανάκη.
Τελείωσε το δημοτικό της παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου. Γυμνάσιο πήγε στην Καπνοβιομηχανία και αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο.
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στον αγροτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, απασχολούμενος παράλληλα στην οικογενειακή επιχείρηση.
Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια.
Έκτοτε θήτευσε σε όλα τα όργανα της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο Νομού αλλά και σε κεντρικό επίπεδο.
Στο 2ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού γραφείου. Στις ευρωεκλογές του 1996 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής. Διετέλεσε επιτελικό και διευθυντικό στέλεχος κορυφαίων εταιρειών επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης, αποκτώντας αυτά τα δημιουργικά χρόνια πολύτιμη εμπειρία, την οποία επιθυμεί και δεσμεύεται να αξιοποιήσει για το συμφέρον των Δωδεκανήσων – για το συμφέρον της Ελλάδας. Είναι παντρεμένος με την Ρένα Βρανά με την οποία απέκτησε δυο παιδιά την Ελεάννα και τον Κωνσταντίνο.
{widget:social-share-button}