Τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον αμερικανικό ιστότοπο Breitbart, όπου ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «win-win» συμφωνία ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά τους δασμούς Τραμπ, σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος» απάντησε αρχικά για τον κ. Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος. «Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (σ.σ. όσους θέλουν να διαπραγματευτούν τους δασμούς). Μπορεί να γίνει συμφωνία και με την Κίνα. Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«H Kίνα είναι ο μεγαλύτερος καταχραστής της ιστορίας»
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε στην απόφασή του να αυξήσει τους δασμούς για την Κίνα στο 125% προχωρώντας παράλληλα σε μερικό «πάγωμα» των αντιποίνων για τις υπόλοιπες χώρες.
«Κανένας άλλος πρόεδρος δεν θα έκανε αυτό που έκανα εγώ» σημείωσε. Επίσης, εξαπέλυσε πυρά προς την Κίνα, την οποία αποκάλεσε τον «μεγαλύτερο καταχραστή στην ιστορία».
«Κάποιος έπρεπε να το κάνει. Έπρεπε να σταματήσουν γιατί δεν ήταν βιώσιμο», είπε.
Ο Τραμπ στη συνέχεια επέμεινε ότι η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία, αλλά δεν ξέρει «πώς να το κάνει». «Ξέρετε, είναι ένα από αυτά τα πράγματα που δεν ξέρουν καλά. Είναι περήφανοι άνθρωποι», πρόσθεσε. «Και ο πρόεδρος Σι είναι ένας περήφανος άνθρωπος. Τον ξέρω πολύ καλά και δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Αλλά θα το καταλάβουν. Βρίσκονται στη διαδικασία να το καταλάβουν, αλλά θέλουν να κάνουν μια συμφωνία» σημείωσε.
Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Τραμπ: «Εμπορική συμφωνία win-win μεταξύ Ευρώπης και HΠΑ»
Για μια «win-win» εμπορική συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Nτόναλντ Τραμπ η οποία θα είναι «αμοιβαία επωφελής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον αμερικανικό ιστότοπο Breitbart και τον δημοσιογράφο Matthew Boyle.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έρχονται τη στιγμή που η ΕΕ έχει μόλις ξεκινήσει νέες εμπορικές κινήσεις έναντι των ΗΠΑ. Οι κινήσεις αυτές, που εστιάζουν στον χάλυβα και το αλουμίνιο, είχαν κυρίως σχεδιαστεί πριν την ανακοίνωση των παγκόσμιων δασμών από τον Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ο ιστότοπος εστιάζει στην πολιτική Μητσοτάκη που θέλει τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας.
Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, στέλνει ένα μήνυμα από την Ευρώπη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «θέλουν να συνεργαστούν με τον Τραμπ και φαίνεται ότι μια πιο συνολική πεποίθηση εδραιώνεται σε όλη την γηραιά ήπειρο ότι ο πραγματικός στόχος των ενεργειών του Τραμπ φαίνεται να είναι η Κίνα. Η συνέντευξη του Μητσοτάκη έρχεται επίσης μετά τη δημόσια προσφορά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μηδενίσει τους ευρωπαϊκούς δασμούς στα αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα, εάν οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο».
«Ευρώπη και ευρωπαϊκή αγορά είναι σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη»
«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό αλλά και ένα ελληνικό μήνυμα. Αυτό ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, προτού ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντική αντίδραση πέραν των όσων ανακοινώθηκαν σήμερα, που, ούτως ή άλλως, ήταν, η αναμενόμενη απάντηση της ΕΕ. Νομίζω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μια λύση», διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα έχει στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ»
O κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως βασικό στρατηγικό εταίρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον διάδρομο IMEEC, ο οποίος είναι μια συμφωνία εμπορικού διαδρόμου που έχει υπογράψει ο Τραμπ με μια σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, κρατών της Μέσης Ανατολής και ευρωπαϊκών κρατών.
Ο IMEEC, θεωρείται από πολλούς στη Δύση ως μία αντίπραξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία Belt and Road του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον διάδρομο IMEEC ως διάδρομο που συνδέει τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου στην Ινδία από τη μία πλευρά, την ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη, και γεφυρώνεται στη μέση από τη γενέτειρα της δημοκρατίας ακριβώς εδώ στην Αθήνα, όπου οι αρχαίοι ηγέτες δοκίμασαν για πρώτη φορά τη μορφή διακυβέρνησης που θα κυριαρχούσε στη Δύση για χιλιετίες.
«Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Και όταν κοιτάζω το IMEEC, η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της πιο ισχυρής, ισχυρότερης δημοκρατίας. Για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ πολύ καλά μαζί του και πάλι για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων», τόνισε.
Κατά το δημοσίευμα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει με πολύ καλά λόγια για την IMEEC και πρόσφατα δήλωσε στο Breitbart πώς η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια «ομάδα θαυμάσιων εθνών που συσπειρώνονται μαζί για να αντιμετωπίσουν άλλες χώρες που επιδιώκουν να μας βλάψουν στο εμπόριο».
«Είμαι σκληρός όταν πρόκειται για την προστασία των συνόρων»
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνεργαστεί με τον Τραμπ και στο παρελθόν, κατά την πρώτη θητεία του Ρεπουμπλικανού προέδρου, συνεπώς και οι δύο έχουν μια σχέση που χρονολογείται εδώ και χρόνια.
«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης, μια χώρα πρώτης γραμμής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Ακολουθήσαμε μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ήμουν ο πρώτος που πίεσε για την προστασία των συνόρων. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την πολιτική το 2020 ήμασταν η εξαίρεση στην ΕΕ, οι ακραίοι. Τώρα όλοι στην Ευρώπη κατανοούν τη σημασία της προστασίας των συνόρων. Δεν εναπόκειται στους διακινητές να αποφασίσουν ποιος θα μπει στην Ελλάδα. Είμαι σκληρός όταν πρόκειται για την προστασία των συνόρων και ανοιχτός όταν πρόκειται για τη νόμιμη μετανάστευση».
«Κάναμε μια αξιοσημείωτη επιστροφή μετά την οικονομική κρίση»
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ανακάμψει οικονομικά από τις οικονομικές κρίσεις πριν από τη θητεία του, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις συντηρητικές οικονομικές πολιτικές του. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτές συνάδουν με το οικονομικό όραμα του Τραμπ για τη μείωση των φόρων και των κανονισμών για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης.
«Κάναμε μια αξιοσημείωτη επιστροφή μετά την οικονομική κρίση, ακολουθώντας μια στρατηγική μείωσης των φόρων και της γραφειοκρατίας, μια οικονομική πολιτική υπέρ των επενδύσεων και της ρύθμισης που στηρίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Λέρος: cnn.gr