• Ρευματοκλοπές: Ποινές – ηλεκτροσόκ για τους παραβάτες

    Ρευματοκλοπές: Ποινές – ηλεκτροσόκ για τους παραβάτες

    Αναγνώσεις: 131

Νόμο του κράτους συνιστούν πλέον οι αυστηρότερες ποινές για τις ρευματοκλοπές με τους παραβάτες να καλούνται να πληρώσουν έως και 100% προσαυξημένες τιμές για την ποσότητα ενέργειας που έχουν υποκλέψει παρανόμως από το σύστημα.

Τα παραπάνω προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων που δημοσιεύτηκε εχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναθεωρεί προς τα πάνω τις ποινές σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το διογκούμενο φαινόμενο των ρευματοκλοπών. Μάλιστα, το σχετικό «μπουγιουρντί» δεν θα περιορίζεται μόνο στην παρανόμως καταναλισκόμενη ποσότητα ενέργειας αλλά θα περιλαμβάνει και το κόστος του Διαχειριστή για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση της ρευματοκλοπής.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής, τα πρόστιμα προσδιορίζονται ανά κατηγορία κατανάλωσης με τους εμπορικούς και τους οικιακούς πελάτες να επιβαρύνονται με προσαύξηση 100% και τις κατηγορίες ΚΟΤ Α’, Β’, Γ’ με προσαύξηση 50%. Διευκρινίζεται ότι η επιβάρυνση «εγγράφεται» επί του συνόλου του λογαριασμού, δηλαδή το μέσο ανταγωνιστικό σκέλος των αντίστοιχων τιμολογίων, συνυπολογίζοντας και τα ρυθμιζόμενη τέλη.

Οι χρεώσεις διαμορφώνονται σε 47,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές και 54,1 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Γίνεται φανερό ότι οι εν λόγω τιμές κινούνται σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα φυσιολογικά «νούμερα» της αγοράς σε μια προσπάθεια, όπως προαναφέρθηκε και επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, να αποτελέσουν ισχυρό αντικίνητρο για τυχόν επίδοξους παραβάτες. Στην περίπτωση των καταναλωτών στα τρία κοινωνικά τιμολόγια, οι χρεώσεις μαζί με τα πρόστιμα θα είναι 19,1 λεπτά ανά kWh για το ΚΟΤ 1, 28,6 λεπτά για το ΚΟΤ 2 και 15,3 λεπτά για το ΚΟΤ 3.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός κατά την διαβούλευση της απόφασης περιλάμβανε την δυνατότητα δόσεων για τους καταναλωτές προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν ευκολότερα στην αποπληρωμή του προστίμου. Ωστόσο, η εν λόγω πρόβλεψη εκλείπει από την οικεία απόφαση με την Ρυθμιστική Αρχή να παραπέμπει σε δεύτερο χρόνο την ρύθμιση τέτοιων ζητημάτων.

Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσει η αναθεώρηση της σχετικής μεθοδολογίας ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου «προλαβαίνοντας» περαιτέρω έξαρση του φαινομένου και έπειτα να ακολουθήσουν περαιτέρω ρυθμίσεις για τα επιμέρους. Το «σκεπτικό» της Αρχής, όπως αναλύεται στην σχετική απόφαση, επεξηγεί για την αύξηση της τιμής ότι «η αναθεώρηση της ισχύουσας Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής [ΔΟΤ] αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη, καθώς δεν αντικατοπτρίζει πλέον το τρέχον υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής και άρα δεν λειτουργεί επαρκώς αποτρεπτικά για τον περιορισμό του φαινομένου της ρευματοκλοπής».

Ως προς τον προσδιορισμό του ποσοστού προσαύξησης, ο αναθεωρημένος πλέον Κώδικας του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) προβλέπει ότι «η ΡΑΑΕΥ λαμβάνει υπόψη τις διαστάσεις του φαινομένου της ρευματοκλοπής και την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό του. Το ποσοστό προσαύξησης δύναται να διαφοροποιείται λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς επίσης και να αυστηροποιείται σε περίπτωση υποτροπής ή/και συστηματικής ρευματοκλοπής».

Αποζημίωση στον διαχειριστή

Διευκρινίζεται ακόμη, όπως προαναφέρθηκε, ότι «οι ανωτέρω Χρήστες είναι επίσης υπόχρεοι για την αποζημίωση του Διαχειριστή του Δικτύου για το κόστος που υφίσταται σε σχέση με τον εντοπισμό και τη διαπίστωση της ρευματοκλοπής και τη διαχείριση της υπόθεσης. Το ύψος της χρέωσης για την αποζημίωση του Διαχειριστή καθορίζεται προϋπολογιστικά με απόφαση ΡΑΑΕΥ, μετά από εισήγηση του Διαχειριστή του Δικτύου, και δύναται να διαφοροποιείται μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών καταναλωτών και αναλόγως της ανάγκης αντικατάστασης του μετρητικού εξοπλισμού».

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι μη τεχνικές απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54% έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022. Τα «νούμερα» αποτυπώνουν την οξύτητα του φαινομένου που μόλις το 2024 βρέθηκε σε τροχιά υποχώρησης, χωρίς ωστόσο να είναι δεδομένο ότι αυτό θα συνεχίσει και την τρέχουσα χρονιά με τους συνολικότερους στόχους περιορισμού των ρευματοκλοπών να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΡΑΑΕΥ και ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της συνολικότερης συζήτησης για την νέα Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *