back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ρεκόρ στις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2023 – Πάνω από 1.000 την ημέρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΡεκόρ στις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2023 - Πάνω από 1.000 την ημέρα

 

«Φωτιά» πήραν οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2023 καθώς όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ξεπέρασαν τις 400.000. Αυτο σημαίνει ότι πραγματοποιούνταν πάνω από 1090 μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικών παροχών την ημέρα με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά τα κρατικά έσοδα.

Συνολικά μπήκαν στα δημόσια ταμεία 520,24 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 43 εκατ. ευρώ έναντι το 2022 ενώ εάν συνυπολογισθούν και τα έσοδα από δωρεές και γονικές παροχές,οι εισπράξεις ανέρχονται σε περισσότερα από 760 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, από τη πώληση οικοδομών εισπράχθηκαν το 2023 426,04 εκατ. ευρώ έναντι 371,24 εκατ. ευρώ το 2022.

Στον αντίποδα, μειωμένα ήταν τα έσοδα από την πώληση οικοπέδων και αγροτεμαχίων,καθώς ανήλθαν στα 94,20 εκατ. ευρώ, κατά 18,42 εκατ. Ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2022.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι έχουν ξεπεραστεί  τα προβλήματα του παρελθόντος που οδηγούσαν  σε καθυστερήσεις και μένει να αποδειχθεί εάν η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης λειτουργεί ορθώς περιορίζοντας τον χρόνο σύνταξης των συμβολαίων.

Πλέον και οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Με τη νέα προσθήκη τελειώνουν ουσιαστικά και οι επισκέψεις των φορολογούμενων στις εφορίες, καθώς οι τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας, υπό την προϋπόθεση ότι η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της ΑΑΔΕ και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο, θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Αύξηση αφορολόγητου

Ο βασικός λόγος βέβαια που παραμένει  αμείωτο το  ενδιαφέρον που καταγράφεται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων ειναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ. Οι συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παππούδες παιδιά) μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρου.Το ζητούμενο είναι εάν θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι μεταβιβάσεις ακινήτων μετά την οριστική παύση  της χρήσης μετρητών.

Όσοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητο θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Σε διαφορετική περίπτωση το συμβόλαιο ή το ιδιωτικό έγγραφο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα είναι άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα που θα φθάνουν έως τις 500.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιείται με μετρητά εξ΄ολοκλήρου η εν μέρει.

Σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2021, σε 42.613 περιπτώσεις στα συμβόλαια είχαν περάσει συναλλαγές 426,5 εκατ. ευρώ μόνο με μετρητά, ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά ύψους 2,98 δισ. ευρώ.Για το 2024 ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων που θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Από τις αγοραπωλησίες προβλέπεται να  εισπραχθούν φόροι που φθάνουν τα 570 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου

Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία του gov.gr που όμως ενοποιεί και απλοποιεί τις διαδικασίες μεταβίβασης κτηματογραφημένων ακινήτων. Όσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν το Φάκελο Μεταβίβασης μέσω του https://akinita.gov.gr θα λαμβάνουν μεταγραφή (ή δικαιολογημένη απόρριψη) εντός μίας εργάσιμης ημέρας αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων. Οι προϋποθέσεις για τη «μεταγραφή σε μια ημέρα» είναι, πρώτον, να μην εκκρεμεί προηγούμενη πράξη στο ίδιο ακίνητο και δεύτερον, τα τέλη να πληρώνονται με πιστωτική/χρεωστική κάρτα.

Πηγή: imerisia.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ