• Ανά μήνα αντί ανά τρίμηνο οι δηλώσεις ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία

    Ανά μήνα αντί ανά τρίμηνο οι δηλώσεις ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία

    Αναγνώσεις: 1K

Νέο τρόπο υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ από τον Απρίλιο για τις νέες επιχειρήσεις και από τον Οκτώβριο για όλες τις επιχειρήσεις που σήμερα υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές ανά τρίμηνο αποφάσισε να καθιερώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Νέο τρόπο υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ από τον Απρίλιο για τις νέες επιχειρήσεις και από τον Οκτώβριο για όλες τις επιχειρήσεις που σήμερα υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές ανά τρίμηνο αποφάσισε να καθιερώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι στόχοι είναι δύο: αφενός να περιοριστεί η φοροδιαφυγή που διαπράττεται μέσω της ίδρυσης πολλών νέων επιχειρήσεων και εν συνεχεία της εξαφάνισης των υπευθύνων τους με τεράστια ποσά απλήρωτων οφειλών προς το Δημόσιο και αφετέρου να διευκολυνθούν όσες επιχειρήσεις υποβάλουν και αποδίδουν ΦΠΑ ανά τρίμηνο ώστε να τον πληρώνουν ολόκληρο χωρίς καθυστερήσεις, αποφεύγοντας την υπαγωγή του σε πάγιες ρυθμίσεις 24 δόσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στην ΕΡΤ:

1) Επιχειρήσεις οι οποίες θα κάνουν έναρξη δραστηριότητας από τον Απρίλιο και μετά και για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας τους , ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων, θα υποβάλλουν υποχρεωτικά τις δηλώσεις ΦΠΑ κάθε μήνα.

2) Από τον Ιούλιο θα ισχύσει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν από το 2024 και μετά.

3) Από τον Οκτώβριο προαιρετικά όλες οι άλλες επιχειρήσεις οι οποίες υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο, εάν θέλουν, θα μπορούν και αυτές να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ σε μηνιαία βάση.

Ο κ. Πιτσιλής αιτιολογώντας τις αποφάσεις αυτές διευκρίνισε ότι: «Πάμε σε αυτή τη λύση γιατί οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγούσε σε καταστρατηγήσεις. Εμείς τι έχουμε δει, έχουμε δει δύο πράγματα, πρώτον υπάρχουνε μία σειρά από επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζονται έναν Απρίλιο ένα Μάιο και εξαφανίζονται έναν Οκτώβριο. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη ρευστότητα γιατί βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις (και εδώ πάμε στο προαιρετικό μέρος) πια οι οποίες εισπράττουν το ΦΠΑ σε τριμηνιαία βάση τον κάνουν τζίρο, κατά κάποιο τρόπο δηλαδή τον κάνουν ταμείο, και όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν το ΦΠΑ δεν έχουν διαθέσιμα με αποτέλεσμα να αναγκάζουν να ρυθμίζουν. Ρυθμίζοντας, ρυθμίζοντας, ρυθμίζοντας, ανοίγουν όλο και περισσότερο τις εκκρεμότητές τους με την εφορία. Άρα θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πληρώνουν το ΦΠΑ (εάν εκείνες το θέλουν) σε μηνιαία βάση πράγμα που πιστεύουμε ότι θα τις διευκολύνει και αυτές. Ο νέος τρόπος αυτός θα ενεργοποιηθεί από την περίοδο το Απριλίου (για υποβολές που θα γίνουν τον Μάιο).»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ψηφιακό πελατολόγιο, ο κ. Πιτσιλής διευκρίνισε ότι:

«Θέλουμε μέσα στον Απρίλιο να ξεκινήσουμε πιλοτικά (σ.σ. το ψηφιακό πελατολόγιο) με την πρώτη ομάδα επιχειρήσεων που είναι αυτές που συνδέονται με τα οχήματα. Πάρκινγκ, συνεργεία, πλυντήρια, ενοικιάσεις οχημάτων. Θέλουμε να δώσουμε πιλοτικά την εφαρμογή να τη δουν σε προαιρετική βάση στην πρώτη φάση για να εξοικειωθούν να πάρουμε και παρατηρήσεις επί του πεδίου να το πούμε έτσι, γιατί ήδη τις πρώτες συζητήσεις τις έχουμε κάνει, έχουμε πάρει ένα πρώτο σετ παρατηρήσεων και κάναμε βελτιώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Ταυτόχρονα θέλουμε να εμπλουτίσουμε το My Data app (την εφαρμογή που εγκαινιάσαμε στις αρχές του χρόνου) και με το ψηφιακό πελατολόγιο. Οπότε πρακτικά με το κινητό (και έχουμε στο νου μας ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) σκανάροντας την πινακίδα ενός οχήματος να συμπληρώνεται το ψηφιακό πελατολόγιο στην είσοδο ή στην έξοδο ενός οχήματος και με την ίδια δυνατότητα σκανάροντας την απόδειξη στο τιμολόγιο να κλείνει και η κίνηση αυτή».

Όπως εξήγησε στο σημείο αυτό ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., όταν π.χ. ένας πελάτης επιχείρησης καθαρισμού οχημάτων πηγαίνει το αυτοκίνητό του για πλύσιμο, ο επιχειρηματίας θα σκανάρει την πινακίδα κυκλοφορίας και αυτομάτως η Α.Α.Δ.Ε. θα ενημερώνεται για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που εισήλθε στην επιχείρηση. Και μετά όταν θα βγαίνει το αυτοκίνητο από την επιχείρηση θα σκανάρει και την απόδειξη που θα έχει εκδώσει για να ενημερώνεται η Α.Α.Δ.Ε. ότι μετά την είσοδο και το πλύσιμο του οχήματος εκδόθηκε το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο και η κίνηση του οχήματος εντός της επιχείρησης να καταγράφεται ως ολοκληρωμένη, ότι δηλαδή έκλεισε.

To επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, είναι πρώτον η ωρίμανση αυτή της εφαρμογής σε αυτή την ομάδα επιχειρήσεων ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η επέκτασή της στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν δεξιώσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις (δεξιώσεις για γάμους ή βαφτίσεις, πάρτι κ.λπ.).

Πηγή: eleftherostypos.gr


Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *